Novak Djokovics bedobta a törölközőt, a tanácsa sem kell

Már a negyeddöntőknél tart a wimbledoni tenisztorna, ahol az elmúlt napokban az időjárás és a program-összeállítás miatt sok mérkőzés befejezése csúszott egy-két napot a tervezetthez képest. Novak Djokovics tanácsokat osztogatott a szervezőknek, akik azonban úgy tűnik, nem kérnek ebből.

2023. 07. 12. 7:03
DJOKOVIC, Novak; THOMPSON, Jordan
London, 2023. július 5. A világelsõ szerb Novak Djokovics az ausztrál Jordan Thompson ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyének második fordulójában 2023. július 5-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ez volt az első év és minden bizonnyal nem is az utolsó, amelyben az eső problémákat okozott a wimbledoni tenisztorna menetrendjében. A második hétre érve már kevesebb a mérkőzés, a férfi és a női egyes meccseket tegnaptól, azaz a negyeddöntőktől kezdve már kivétel nélkül olyan pályán vívják, amely rendelkezik behúzható tetővel eső esetére. A tető kedden is jó szolgálatot tett, annak köszönhetően csak rövidebb időre kellett megszakítani a női negyeddöntőket, később Novak Djokovics már ismét szabad téren vívhatta Andrej Rubljov elleni meccsét. De miért Wimbledon van a legnehezebb helyzetben a négy Grand Slam-torna közül?

Novak Djokovics Wimbledon
Novak Djokovics az ausztrál Jordan Thompson ellen tető alatt játszott Wimbledon centerpályáján (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Az egyik ok a hagyományos, füves borítás. Évtizedekkel ezelőtt még a salakos Roland Garros volt a kivétel a három füves Grand Slam mellett. A US Opent néhány salakpályás évet követően 1978, az Australian Opent 1988 óta játsszák a sokkal olcsóbb fenntartású kemény pályán, amely mára a legelterjedtebb borítás lett a világon. S míg a füves pálya a legdrágább, az is hátránya, hogy már egészen kevés esőtől is veszélyesen csúszóssá válik, emiatt nincs mérlegelési lehetőség, nem lehet szemerkélő esőben sem folytatni a játékot, mint más borításokon.

Wimbledon aligha fog váltani, a füves borítás nélkül rendkívül sokat veszítene hagyományaiból és ikonikus státusából, ráadásul a tenisz változatosságának is ártana, ha a tradicionális borítás teljesen kikopna a sportágból. Az olykor extrém wimbledoni hagyománytisztelet miatt gondolhatnánk, hogy a behúzható tetőtől is ódzkodtak a helyi szervezők, de valójában az angliai Grand Slam-helyszínnél csak az Australian Openen volt hamarabb ilyen tetővel felszerelt aréna, s a mai napig sincs ebben a tekintetben lemaradásban Wimbledon, a US Openhez hasonlóan két befedhető arénája van, a Roland Garros-komplexumban pedig csak a jövő évi olimpiára készül el a második számú pálya fölé behúzható tető. Pályák számában pedig Wimbledon jár az élen: a másik három helyszínen maximum tizenhat mérkőzés zajlik egyszerre, az angliai helyszínen viszont tizennyolc pályát használnak meccsekre.

Novak Djokovics hiábavaló küzdelme

Csakhogy amíg a többi Grand Slam-torna befedhető kiemelt pályáin naponta négy-öt meccset bonyolítanak le, addig Wimbledonban csak hármat, azaz kevesebb az időjárástól védett meccs. S a játék is később kezdődhet újra: Novak Djokovics első fordulós meccse során hiába húzták be a tetőt, a pálya nem száradt fel, s végül ugyanúgy csak az eső elállta után tudták folytatni a játékot, mint a külső pályákon. A szerb hiába dobta be a törölközőjét a gyorsabb száradás érdekében.

A kevesebb centerpályás meccsnek szintén a borítás az oka: a füves pálya minősége a torna előrehaladtával folyamatosan romlik, a második héten az alapvonal közelében már tisztán látszik, mennyire kikopott a fű.

A tizenhat éves orosz szupertehetség, a negyedik fordulóig jutott Mirra Andrejeva is megtapasztalta, mennyire óvják a füvet Wimbledonban. Máshol talán elnézték volna, hogy a földre dobta az ütőjét Madison Keys ellen, itt viszont büntetőpontot ítéltek ellene.

A Grand Slam-tornák közül Wimbledonban kezdődik legkésőbb a centerpálya programja, helyi idő szerint fél kettőkor – ezzel nem is lenne probléma, hiszen van világítás, csakhogy az angliai versenyen este tizenegykor ennek ellenére is mindenképpen befejezik a játékot. A hivatalos indoklás szerint ez a döntés 2009-ben, az esti meccsek lehetőségének megteremtésével párhuzamosan a környéken lakók nyugalma, illetve a helyszíni szurkolók problémamentes hazajutásának érdekében született meg. Wimbledon viszont ezzel értékes időt veszít, az idei Australian Openen például Andy Murray és Thanasi Kokkinakis ötszettes csatája hajnali négy óra után ért véget.

A meccs félbeszakítására akkor nem volt szükség, Murray mégis kritizálta a szervezést, külön kiemelve, hogy a teniszmeccseken önkénteskedő, sok esetben kiskorú labdaszedőket nem lehetne kitenni ilyen éjszakázásnak. Tökéletes megoldás tehát nincs, ugyanakkor egy kézenfekvő javaslattal előállt Novak Djokovics Wimbledon számára, miután a Hubert Hurkacz elleni nyolcaddöntője a záróra miatt kétnaposra nyúlt.

– A centerpályán is legkésőbb délben el kellene kezdeni a meccseket, ez fontos lépés lenne – fogalmazott a szerb klasszis, aki azt is elárulta: bár ő maga címvédőként kedvezményezettje volt annak, hogy a centerpályán is lehetett gyakorolni a torna előtti napokban, szerinte ez elhagyható lenne a legfontosabb pálya minőségének védelmében.

Sally Bolton, a wimbledoni teniszklub vezérigazgatója nem garantálta, hogy Djokovics menetrendre vonatkozó javaslatát figyelembe veszik a jövő évi program összeállításakor. Idén már nem lehet nagy gond a tornával, de Bolton szavai alapján úgy tűnik, jövőre éppen annyi esély lesz a káoszra, mint idén.

Borítókép: Novak Djokovics szerint okosabban is össze lehetne állítani a wimbledoni programot (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.