Djokovics újabb lépése, az ukrán anya nagy napja

Kedden már a negyeddöntők zajlottak Wimbledonban. A férfiak között Novak Djokovics és Jannik Sinner is négy szettben érvényesítette a papírformát, a tavalyi negyeddöntőjük után idén az elődöntőben csapnak össze. A női torna felső ágán mindkét kiemelt, a világelső Iga Swiatek és az amerikai Jessica Pegula is kiesett, a tokiói olimpia két dobogósa, Elina Szvitolina és Markéta Vondrousová elődöntőt játszhat. Bondár Annáék búcsújával a magyar játékosok számára véget ért a füves pályás Grand Slam-torna.

2023. 07. 11. 21:04
DJOKOVIC, Novak; RUBLJOV, Andrej
London, 2023. július 11. A szerb Novak Djokovic az orosz Andrej Rubljov ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében 2023. július 11-én. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanaz volt a helyzet, mint az év elején, az Australian Open negyeddöntőjében. Andrej Rubljov élete első Grand Slam-elődöntőjéért lépett pályára, csakhogy ismét Novak Djokovics állt a háló túloldalán. Akkor nagyon sima meccsen nyert a szerb, most Rubljov jobban megizzasztotta.

Andrej Rubljov Novak Djokovics
Rubljov megint nem járt sikerrel, Djokovics túl jó volt. Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen

Az első játszmát meg is nyerte az orosz, Djokovics azonban nem pánikolt, és a meccs legsimább szettjével egyenlített. A harmadik játszma sorsdöntőnek bizonyult: a szerb egy rendkívül hosszú játékban, három bréklabdát hárítva zárta le.

Djokovics beállította csúcsát, pénteken a negyvenhatodik Grand Slam-elődöntőjét vívhatja.

Rubljov rossz sorozata tehát nem szakadt meg, Jannik Sinner viszont négy elveszített negyeddöntő után Wimbledonban végre elődöntőbe jutott Grand Slam-tornán, az orosz meglepetésember, Roman Szafjullin ellen nyert négy játszmában. Sinner tavaly Djokovics ellen két szett előnnyel vezetett a negyeddöntőben, most az elődöntőben próbálja útját állni a huszonnegyedik GS-címe felé lépdelő szerb klasszisnak.

A nők első két negyeddöntője egyaránt döntő szettbe torkollott, s mindkettőben az alacsonyabban rangsorolt játékos nyert. A világelső Iga Swiatek a tokiói olimpia bronzérmesétől, Elina Szvitolinától kapott ki, így a lengyel elveszítheti ranglistavezető pozícióját, ha a másik ágon a fehérorosz Arina Szabalenka bejut a döntőbe.

Szvitolina formája figyelemre méltó: áprilisban, fél évvel gyermeke születése után tért vissza a teniszversenyekre, azóta a Roland Garroson a negyeddöntőig jutott, Wimbledonban még jobb eredményt ért el. Az elődöntőben az ukrán teniszező ellenfele a legutóbbi olimpiai döntő vesztese, Markéta Vondrousová lesz, aki 4:1-es hátrányból fordította meg a döntő játszmát Jessica Pegula ellen.

Kedden magyar szempontból véget ért a wimbledoni torna. Bondár Anna és a belga Greet Minnen kettőse egy játszmát ugyan nyert, de végül vereséget szenvedett a Bouzková, Sorribes Tormo páros ellen.

Wimbledon, negyeddöntők

Férfi egyes
Sinner (olasz, 8.)–Szafjullin (orosz) 6:4, 3:6, 6:2, 6:2
Djokovics (szerb, 2.)–Rubljov (orosz, 7.) 4:6, 6:1, 6:4, 6:3

Női egyes
Szvitolina (ukrán)–Swiatek (lengyel, 1.) 7:5, 6:7, 6:2
Vondrousová (cseh)–Pegula (amerikai, 4.) 6:4, 2:6, 6:4

Női páros, 3. forduló
Bouzková, Sorribes Tormo (cseh, spanyol)–Bondár, Minnen (magyar, belga) 6:3, 3:6, 6:3

Borítókép: Novak Djokovics újabb történelmi lépése Wimbledonban (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.