Alcaraz lába volt a főszereplő a Djokovics elleni elődöntőn

Egy sajnálatos sérülés döntött a Roland Garros első elődöntőjében: a világelső Carlos Alcaraz és a Grand Slam-rekorder, Novak Djokovics mérkőzésén. A harmadik szett elején a fiatal spanyol combja megsérült, és utána már nem volt egyenrangú ellenfele a rendkívül okosan játszó szerbnek. Djokovics 6:3, 5:7, 6:1, 6:1-re győzött, a vasárnapi döntőben az Alexander Zverevet 6:3, 6:4, 6:0-ra legyőző Casper Ruuddal játszik.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 18:27
Novak Djokovics
TENNIS-FRA-OPEN-2023 Fotó: AFP/JULIEN DE ROSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36 éves Novak Djokovics két és fél órával többet töltött a pályán a Roland Garros-elődöntőig, mint a világelső, 20 éves spanyol ellenfele, Carlos Alcaraz.

Djokovics kezdte az adogatást, széllel szemben. És viszonylag könnyen, egy pontot engedélyezett a világelsőnek, elsősorban a jó szervái és a hosszú tenyeresei miatt.
Alcaraz bombaerős tenyereseivel lelőtte a pályáról Djokovicsot az első szervajátékában. 

Fogadó ponttal indult a hamadik játék, s már ekkor kidomborodott, hogy amíg hagyja támadni, érvényesülni Alcarazt a Grand Slam-rekorder, nem lehet esélye. A hosszú, felpörgetett tenyeresek tehát kettős célt szolgáltak, minél távolabb lehetett ezekkel tartani az alapvonaltól a világelsőt, aki így nem tudott támadni. Djokovics két ki nem kényszerített hibával tette szorossá a saját adogató játékát, majd két szenzációs ponttal lezárta a harmadik játékot.

A negyedikben történt az első brék. Alcaraznak pedig jó esélyei voltak, azonban egy rövidítés után választhatott volna sokkal agreszívebb megoldást, és ez sokba került neki. Djokovics elvette az adogatást, 3-1-re vezetett.

Az előny valódi brékelőnnyé változott, miután Djokovics hozta a szerváját. 4-2-ig nem volt különösebb dráma, ekkor kétszer is hátrányba került Djokovics a saját szervajátékában, majd a szerb kettős hiba után lehetősége nyílt Alcaraznak elvenni a szerb adogatását. De a spanyol nem élt az eséllyel. A következővel sem. A harmadikkal sem. Djokovics végül behúzta a maratoni hosszúságú játékot és közel került az első szett megnyeréséhez.

Olyannyira, hogy 5-2-nél játszmalabdája volt, de innen még visszajött Alcaraz. 5-3-nál, 53 perc játék után Djokovics az első szettért adogatott. De nem ment ez olyan egyszerűen, sőt, előbb jutott Alcaraz bréklabdához, mint Djokovics szettlabdához, de amikor nagyon kellett, a szerb beütött két varázslatos első szervát, és máris fordult a kocka. Ötvenhét perc után Djokovicsé lett az első szett, 6:3-ra. 

Alcaraz 16 ki nem kényszerített hibát és 2 ászt ütött, Djokovics két kettős hibája mellett 79 százalékban nyert meg a pontokat az első adogatása után.

Az első szett statisztikája ITT.

A második szett

Minden ugyanott folytatódott, ahol az első játszmában abbamaradt. Alcaraz halmozta a ki nem kényszerített hibákat, Djokovics tudatosan lassította a játékot, amennyire tudta. Egyre kevésbé tudta, és a meccs addigi legszebb pontja sem lett az övé. 

Ezzel együtt különösebb gond nélkül jutottak el a felek a szett közepéig. Alcaraz rengeteg ki nem kényszerített hibát ütött, Djokovics szervajátéka látványosan feljavult, és ahogy addig is, tudatosan és eredményesen lassította a játékot. 3:3-nál komoly lehetőségek adódtak Djokovics előtt, s csak magát okolhatta, hogy ezeket, három fonákról volt szó, nem tudta kihasználni. Ha így tett volna, nem csak a szett, akár a győzelem felé is tehetett volna egy jelentős lépést. 

Mielőtt azonban 4:3-as Alcaraz-vezetésnél folytatódott volna a csata, Djokovics ápolást kért. Utána továbbra is fonákkal hibázgatott, és a szervája sebessége is jelentősen lelassult. Alcaraz bréklabdához jutott, de az ötödik esélyével sem tudott élni. Aztán jött a hatodik, és ezt már kihasználta a spanyol. Alcaraz 5:3-nál a szett megnyeréséért adogatott. 

Carlos Alcaraz két szettig bírta egészségesen    Fotó: Emmanuel Dunand

Az első pontot Djokovics nyerte, és sokkal agresszívebb volt, mint a szettben korábban bármikor, 30-40-nél bréklabdához jutott a szerb, de szélesre ütött egy fogadást a szerva-röptét erőltető világelső ellen. Később újra megvolt a bréklabda, és ezt ki is használta a Grand Slam-rekorder szerb. 

Íme:

5:4-nél Djokovics a játszmában maradásért szervált. Három Alcaraz-ponttal indult a játék, Alcaraznak három szettlabdája volt, de Djokovics zsinórban öt labdamenetet nyerve egyenlített. 

Majd fogadóként jutott el bréklabdáig, de hibázott. 6:5-nél Djokovics azért adogatott, hogy kiharcolja a rövidítést. 0-40 után Djokovicsnak még egyszer vissza kellett jönnie három szettlabdáról, de már az elsőt sem tudta hárítani. Alcaraz nyerte meg a második játszmát.

A második szett számokban ITT.

A harmadik szett

1:1-nél Alcaraz combizma elkezdett görcsölni, állt a játék. S mivel a szabályok értelmében nem szabad görcs miatt ápolást kérni,

Az ápolás sem hozta meg az áttörést       Fotó: Emmanuel Dunand

 Alcaraz elveszített egy játékot, és nem az utolsót.

Djokovics ajándék játékhoz jutott. 2-1-es vezetésénél ő kezdett adogatni. Ezzel nem is gyűlt meg a baja. Aztán Alcaraz folytatta, de közben azt mondogatta az edzőjének, a nézők között üldögélő Juan Carlos Ferrerónak, hogy nem tud tovább teniszezni. Ennek ellenére kitartott. Simán, semmire bukta el a saját szerváját, Djokovics 4:1-es vezetése után. Majd a további két játékot is a szerb nyerte, a salakon sétálgató, láthatóan sérült Alcaraz tehetetlen volt. Képtelen volt futni a labdákért. Az is csoda volt, hogy egyáltalán folytatta a játékot.

A negyedik szett

Az újabb felvonás előtt Alcaraz élt a szabályok adta lehetőséggel, ápolási szünetre vonult. Mintha a pihenő Djokovicsot zavarta volna meg jobban, Alcaraz bréklabdával kezdte a negyedik szettet. Djokovics visszajött, sőt, utána elvette Alcaraz szerváját, 2:0-ra vezetett a negyedik szettben. Minden adva volt ahhoz, hogy Djokovics besétáljon a célba, és nem is hibázott, már csak egy játékot veszített, végül 6:3, 5:7, 6:1, 6:1-re nyert, és vasárnap a 23. Grand Slam-győzelméért száll harcba.

Djokovics ellenfele az Alexander Zverevet 6:3, 6:4, 6:0-ra legyőző norvég Casper Ruud lesz.

Roland Garros férfi egyes elődöntő: Djokovics (szerb, 3.)–Alcaraz (spanyol, 1.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Borítókép: Djokovics nyerte a generációk csatáját  (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.