Boris Becker pénzzé teszi sokkoló börtönélményeit

Wimbledon legfiatalabb bajnokának élete idén nem a tenisz körül forgott. A hatszoros Grand Slam-győztes Boris Becker összesen nyolc hónapot töltött két különböző angliai börtönben. Az ötvenöt éves Becker halálos fenyegetést is kapott a büntetése alatt, mégis úgy érzi, az elmúlt hónapok jó hatással voltak az egészségére. Szabadulása után gyorsan megosztja élményeit a nyilvánossággal: a tévéinterjúért, a könyvért és az Apple tv+ dokumentumfilmjéért is kap annyi pénzt, hogy mindez megérje neki.

2022. 12. 22. 16:00
Boris Becker
FILES-BRITAIN-GERMANY-PRISON-BANKRUPTCY-TENNIS-BECKER Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Becker nyolc hónap után szabadult a börtönből, ám egyben az Egyesült Királyság területét is el kellett hagynia, kitoloncolták Németországba. A hatszoros Grand Slam-bajnok teniszező a Sat 1 német televíziónak adott interjújában sokkoló élménybeszámolót tartott a börtönben töltött hónapjairól, és más platformokon is megosztja majd tapasztalatait a világgal. Mindeközben pedig bízik benne, hogy a tenisz is visszafogadja.

Boris Becker gives first interview after release from prison.
Boris Becker ismét sokat szerepelhet a képernyőn (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/FRANK HOERMANN/SVEN SIMON)

 

Miért került börtönbe Boris Becker?

A németek korábbi teniszsztárjának idén áprilisban kellett börtönbe vonulnia, amiért megsértette a brit csődeljárási törvényt. Becker nagyjából két és fél millió font értékű vagyont titkolt el, hogy ne kelljen visszafizetnie adósságait.

Becker korábban, Németországban már kapott felfüggesztett börtönbüntetést, amiért adóköteles jövedelmét eltitkolta, ez is közrejátszott abban, hogy a londoni bíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A két és fél éves büntetés letöltését a hírhedt Wandsworth börtönben kezdte meg, majd néhány hét után átszállították egy másik, külföldiek számára fenntartott intézménybe, az oxfordshire-i Huntercombe-ba.

Végül Beckernek nyolc hónapot kellett ténylegesen letöltenie a büntetéséből, múlt héten szabadlábra helyezték, viszont egyúttal kitoloncolták az Egyesült Királyságból Németországba. A korábbi teniszező 2012 óta élt Angliában, amelyet már otthonának tekintett, brit állampolgársága viszont nem volt.

Édesanyja, Elvira örült a hírnek, hogy fia hazatér.

– Ez a legjobb karácsonyi ajándék, amit kaphattam. Alig várom, hogy megölelhessem a szeretett fiamat.

A Grand Slam-bajnok sokkoló élményei

Boris Becker börtönben töltött hónapjairól hamar kitárulkozott. Egy hét sem telt el a hazatérése óta, amikor interjút adott a Sat 1 televíziós csatornának, s nem finomkodott a keserves részletekről szóló beszámolójában.

Azt gondoltam, hogy a Wandsworth-ben halok meg. Egy elítélt gyilkos a kabátomat és a pénzemet akarta, és megfenyegetett, hogy megöl, ha nem kapja meg. A Huntercombe-ban egy másik gyilkos fenyegetett meg, nemi erőszakkal is, viszont ő másnap térden állva kért bocsánatot tőlem.

Becker a sokkoló fenyegetések mellett beszámolt arról is, hogy voltak, akik megvédték a börtönben, a születésnapjára pedig három tortát is kapott a fogolytársaitól. A szürke hétköznapokon nem ment ilyen jól a sora, bár ennek eredményét pozitívan értékelte.

– A börtönkoszt következményeként hét kilót fogytam. Életemben először éreztem éhséget, éhesen kellett elaludnom. Viszont nem ittam alkoholt, nem dohányoztam.

A börtönben töltött idő jó hatással volt az egészségemre

 – fogalmazott Becker, noha a megrázó események újraélése során többször elsírta magát. A korábbi teniszcsillag úgy érzi, okosabb és alázatosabb lett a börtönben töltött hónapok eredményeként, és újra felfedezte, ki is ő valójában.

Mihez kezd a börtön után Boris Becker?

Becker ügyvédje, Jonathan Laidlaw a tárgyaláson azzal próbált meg szimpátiát ébreszteni védence iránt, hogy hangsúlyozta, a teniszpályafutása során felhalmozott vagyonából semmije sem maradt. A fent idézett interjú azonban a talpra állás kezdete.

A tévécsatorna különgéppel szállította haza Beckert, aki a nagy érdeklődésre számot tartó interjúért nagyjából kétszázmillió forintnak megfelelő összeget kapott.

Azaz bármilyen borzalmakat élt át Wimbledon történetének legfiatalabb bajnoka a börtönben, pénzügyi szempontból mindez immár a javára válik. Nem véletlen, hogy Becker könyvet is ír a viszontagságairól, s a modern kornak megfelelően streaming szolgáltató is feldolgozza a történetét.

Az Apple tv+ kétrészes dokumentumfilmjében nemcsak az elmúlt hónapok eseményeit eseményeit dolgozza fel, hanem Becker teniszpályán elért sikereit és zaklatott magánéletét is. Az ötvenötéves Becker mellett családtagjai és a teniszvilág nagyjai közül is többen megszólalnak: Novak Djokovics, Björn Borg, John McEnroe, Mats Wilander és Michael Stich.

Nem fogok elbújni vagy elmenekülni, elfogadom, bármilyen büntetést is kapok

– hangzik el az első, nagyon rövid ajánlóban Becker szájából. Ezt a részletet néhány nappal a korábbi teniszcsillag börtönbe vonulása előtt rögzítették.

Lesz-e visszaút a tenisz világába?

Becker a BBC-s szakkommentátori munkájának folytatásáról lemondhat, pedig a brit társaság állandó szakértője volt Wimbledon alatt. Idén természetesen a börtönből már nem láthatta el ezt a feladatot, de korábbi munkatársa utalt rá, hogy büntetésének letöltése után tárt karokkal várják vissza a stábba. Becker azonban a teljes, két és fél éves büntetése leteltéig nem léphet be az Egyesült Királyságba, így a BBC nélküle folytatja. Börtönbüntetése után pedig Becker más társaságoknak is sokkal nagyobb marketingkockázatot jelent, mint a tavaly műbalhé után, amikor barátnőjére tett megjegyzést.

A teniszvilág szereplői viszont biztosították támogatásukról Beckert. Novak Djokovics az idei wimbledoni torna során elárulta, hogy közeli kapcsolatban áll korábbi edzője családjával, akik bármiben számíthatnak rá. Michael Stich, akinek az oldalán Becker olimpiai bajnok lett 1992-ben, Barcelonában, háromoldalas levelet írt neki a börtönbe – interjújában Becker ezt említve elérzékenyült.

Boris Becker kortársa, a ma már szakíróként, kommentátorként és edzőként is dolgozó ausztrál Darren Cahill egyértelmű üzenetet fogalmazott meg a német szabadulása után.

– Alig várom, ahogy a teniszvilág ismét szereplői között köszönti Borist. Edzőként, kommentátorként, mentorként, tanácsadóként, amilyen szerepet csak kíván. Biztos vagyok benne, hogy a sportág és szereplői tárt karokkal várják.

Borítókép: Boris Becker nyolc hónapot töltött börtönben (AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.