Novak Djokovics szerint ellenfele úgy viselkedett, mint egy kígyó + videó

Kialakult a döntő párosítása a párizsi mesterversenyen. Novak Djokovics hetedszer nyerheti meg a versenyt, miután az elődöntőjében szetthátrányból fordított Andrej Rubljov ellen. A szerb teniszklasszis ellenfele a fináléban a bolgár Grigor Dimitrov lesz, aki majdnem hat év után nyerhet ismét ATP-tornát. Igaz, Novak Djokovics ellen nem jó a mérlege, tizenegy vereség mellett mindössze egyszer győzte le a szerbet.

2023. 11. 04. 22:04
Novak Djokovics
Párizs, 2023. november 3. A szerb Novak Djokovic a dán Holger Rune ellen játszik a párizsi keménypályás férfi tenisztorna negyeddöntõjében 2023. november 3-án. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a US Open-győzelme után egy Davis-kupa-meccset játszott, majd hosszab pihenőt tartott, de a párizsi mesterversenyen ott folytatja, ahol abbahagyta: ha nem is simán, de ismét eljutott a döntőig. Az elődöntőben Andrej Rubljov ugyan szettelőnybe került a szerb ellen, de Novak Djokovics nagy csatában fordított, s idei tizenegyedik versenyén a hetedik fináléját játszhatja, ezúttal a bolgár Grigor Dimitrov ellen.

Andrej Rubljov vezetett, de kikapott Novak Djokovics ellen
Andrej Rubljov vezetett Novak Djokovics ellen, de nem tudta legyőzni a szerbet (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Pedig Djokovicsnak a döntőig vezető úton mindössze az első meccse alakult simán, az argentin Tomás Martín Etcheverryt két játszmában verte. Utána a holland Tallon Griekspoor ellen szetthátrányból kellett fordítania, majd a tavalyi döntő visszavágóján a dán Holger Rune is döntőre játszmára kényszerítette.

A szombati elődöntőben Andrej Rubljov várt Djokovicsra, aki valamelyest könnyebb úton jutott el a négy közé, viszont az Alex de Minaur elleni negyeddöntőjét csak hajnalban fejezte be. Ennek ellenére az orosz kezdett jobban, folyamatosan nyomás alatt tartotta Djokovics adogatását, s végül 7:5-tel szettelőnybe került.

Rubljov korábban egyszer, salakon legyőzte Djokovicsot, kemény pályán viszont most nyert először játszmát a szerb klasszis ellen. S nem volt messze attól sem, hogy mindjárt kettőt nyerjen, de tie breakben végül a szerb kiegyenlített.

A döntő játszma előtt Djokovics mosdószünetet, majd ápolást is kért, amiér a francia közönség, a héten már nem először, kifütyülte a világelsőt.

A harmadik szett is szorosan alakult, s végül két kettős hiba döntött. Djokovicsét nem vette észre a vonalbíró, Rubljov pedig túl későn, saját rossz ütése után kérte a visszajátszást, majd a saját adogatójátékában, meccslabdánál ő ütött kettős hibát.

Djokovics így már másodszor állt fel szetthátrányból az idei tornán, s zsinórban harmadik, összességében kilencedik döntőjét játszhatja a párizsi mestertornát, amelyet eddig hat alkalommal nyert meg.

Djokovics ellenfele a döntőben a bolgár Grigor Dimitrov lesz, aki legutóbb 2017-ben nyert ATP-versenyt, igaz, az igen rangos trófea volt, hiszen az évzáró világbajnokságot nyerte meg.

Kik vehetnek részt az ATP-vb-n?

Dimitrov mérlege százszázalékos a vb-n, ugyanis sem előtte, sem utána nem jutott be az elit mezőnybe, s idén is lemarad a torinói versenyről, amelynek Párizsban véglegessé vált a mezőnye: Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Danyiil Medvegyev, Jannik Sinner, Andrej Rubljov, Sztefanosz Cicipasz, Alexander Zverev és Holger Rune ragadhat ütőt az ATP-vb-n.

Az évzáró esemény egyik tétje gyakorta az év végi világelsőség bebiztosítása, s ez matematikailag idén is így lesz. Ha Djokovics megnyeri a Dimitrov elleni vasárnapi döntőt (15.00, tv.: Eurosport 2), akkor is csak 1490 pont előnye lesz a tavalyi évet az élen zárt Carlos Alcaraz előtt, a vb-n viszont 1500 pontot lehet szerezni.

Ebben az esetben Djokovicsnak elég lenne egyetlen, csoportkörben aratott győzelem az év végi világelsőség bebiztosításához, ha Dimitrovtól kikap Párizsban, akkor kicsit többet kell tennie ahhoz Torinóban, hogy megdöntse saját csúcsát, és nyolcadszor is a ranglista élén zárjon egy esztendőt.

Mit mondott Novak Djokovics Rubljovról?

Djokovics a Rubljov elleni siker után megdicsérte az orosz játékost, méghozzá a természetből vett hasonlattal.

– Rubljov nem engedett levegőhöz jutni, úgy szorongatott, mint a kígyó teszi a békával. A meccs nagy részében elképesztően magas színvonalon játszott, ennyire erősen ellenem még sosem teniszezett – mondta Djokovics.

Borítókép: Novak Djokovics hátrányból fordítva nyert, újra döntőt játszhat Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.