Djokovics óvatosan káromkodik, Alcaraz aggódhat + videó

Carlos Alcaraz már az első mérkőzését elveszítette a férfi teniszezők párizsi mesterversenyén. A spanyol teniszező messze kerülhet céljától, hogy Novak Djokovics elé ugorva 2022 után idén is megszerezze az év végi világelsőséget. Djokovics egyesben szerdán kezd a francia fővárosban, kedden honfitársa, Miomir Kecmanovics oldalán már nyert egy meccset Párizsban, a torna előtt pedig érdekes interjút adott.

2023. 11. 01. 7:57
SINNER, Jannik; ALCARAZ, Carlos
Peking, 2023. október 3. A spanyol Carlos Alcaraz, miután kikapott az olasz Jannik Sinnertõl a pekingi nemzetközi keménypályás tenisztorna férfi egyesének elõdöntõjében 2023. október 3-án. MTI/AP/Andy Wong Fotó: MTI/AP/Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics kettő, Carlos Alcaraz egy fontos célról beszélt az elmúlt hetekben. Miután az idei Grand Slam-tornák lezajlottak – a négyből három Djokovics sikerével ért véget –, a szerb az ATP-világbajnokságra és a Davis-kupa végjátékára készül, a párizsi mesterversenyt felkészülésre használja. Az országok közötti versenyt szem előtt tartva ezért versenyez párosban is. Carlos Alcaraz szeretné világelsőként zárni az évet, ám ettől nagyon messze kerülhet azzal, hogy Párizsban már az első mérkőzését elveszítette Roman Szafjullin ellen.

Novak Djokovics
Carlos Alcaraz kiesésével biztossá vált: Novak Djokovics lesz az ATP-világbajnokság első kiemeltje (Fotó: AFP/Jose Jordan)

Alcaraz szempontjából már a múlt héten sem a tervek szerint alakultak a dolgok, a spanyol visszalépett a bázeli versenytől. Párizsban pályára lépett, de láthatóan nem volt csúcsformában. A fiatal spanyol tavaly kihagyta sérülés miatt az évzáró világbajnokságot, idén ettől talán nem kell tartani, de a Szafjullin ellen 6:3, 6:4-re elveszített mérkőzés aggodalomra ad okot.

– Nem mozogtam jól a pályán. Az ütéseim minősége rendben volt, de fizikailag sokat kell előrelépnem – ismerte el a vereség után Alcaraz, bár igyekezett optimista maradni. – Van még idő az ATP-világbajnokság rajtjáig, hogy eljussak arra a szintre, amelyre szeretnék.

Ha Novak Djokovics megnyeri a párizsi mesterversenyt, akkor már a francia fővárosban eldönti a maga javára az év végi világelsőség kérdését. Ellenkező esetben Alcaraz már a fordítás elméleti esélyével érkezhet Torinóba.

Miért indult párosban Djokovics?

A szerb klasszis egyesbeli szereplését szerdán kezdi meg az argentin Tomás Martín Etcheverry ellen, párosban viszont már nyert egy meccset: honfitársa, Miomir Kecmanovics oldalán sima sikert aratott az Escobar, Nedovjeszov ecuadori, kazah kettős ellen.

Djokovics ritkán párosozik, a műfajban a tavalyi Laver-kupa óta most aratta első győzelmét, igaz, vereségből is csak hármat könyvelhetett el az azóta eltelt bő egy évben.

Az, hogy Kecmanovics oldalán játszik, egyértelművé teszi az indokot: a Davis-kupa világdöntőjére készül, ahol 2010 után ismét a csúcsra vezetné Szerbiát. Djokovics a csoportkörben is játszott a US Open után, igaz, mindössze egyetlen mérkőzést, többre nem is volt szükség a továbbjutáshoz.

Djokovics szíve újra és újra megszakad

Azóta Djokovics pihent, más sportágak fontos eseményein tűnt fel, és sok időt töltött a családjával.

– Van két gyerekem, az egyik kilenc-, a másik hatéves. Minden alkalommal összetörik a szívem, amikor otthon hagyom őket. Ezért van az, hogy ha már úgy döntök, játszom valahol, igazán nyerni szeretnék – árulta el a motivációjáról Djokovics.

A szerb klasszis arról is beszélt, milyen jó a kapcsolata edzőjével, Goran Ivaniseviccsel, akire gyerekként felnézett. A horvátok wimbledoni bajnoka többek között abban is hasonlít tanítványára, hogy a pályán ő sem mindig tudta kordában tartani az érzelmeit.

– Ebből a szempontból abszolút megért engem. Ugyanakkor a szerb és a horvát tenisz elmúlt harminc évben elért sikerei miatt ma már a bírók többsége megérti a káromkodásainkat, úgyhogy trükközni kell ilyenkor, szlenget használok. Persze a pillanat hevében ez nem mindig jut eszembe.

Djokovics idén az ATP-vb-re és a Davis-kupára hajt, teljes pályafutása szempontjából viszont a Grand Slam-tornákat tartja a legfontosabbnak. Huszonnégy sikerrel már most is ő tartja a csúcsot, a US Open után pedig Ivanisevic arról beszélt, hogy Djokovics a 2028-as olimpián is játszana még, addig a GS-rekordot is tovább javíthatja.

– A szurkolóim már a huszonöt, sőt a harminc sikert vizionálják, de azért ez nem ennyire egyszerű. Néha úgy érzem, hogy a macskákhoz hasonlóan kilenc életem van, de minden Grand Slam-versenyen elveszítek egyet, erőnlétileg, érzelmileg és mentálisan is rengeteg energiát emészt fel egy ilyen torna – hangsúlyozta Djokovics.

Borítókép: Carlos Alcaraz nem tudott meccset nyerni Párizsban (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.