Fucsovics Márton bravúrütései az olimpiai bajnok ellen + videó

A férfi teniszezők párizsi mesterversenyén Fucsovics Márton a selejtezőből jutott fel a főtáblára. Ott az első fordulóban az olimpiai bajnok Alexander Zverev volt az ellenfele, s bár az első játszmát Fucsovics Márton nyerte meg, végül 4:6, 7:5, 6:4-re kikapott német riválisától.

2023. 10. 31. 13:56
FUCSOVICS Márton; ZVEREV, Alexander
Párizs, 2023. október 31. Fucsovics Márton a német Alexander Zverev ellen játszik a párizsi keménypályás tenisztorna elsõ fordulójában 2023. október 31-én. Zverev 4:6, 7:5, 6:4 arányban gyõzött. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

sikerrel vívta meg a selejtezőt az idei utolsó mesterversenyen, a párizsi fedett pályás tornán. A magyar teniszező a finn Emil Ruusuvuori, majd a francia Grégoire Barrere ellen a ranglista alapján a papírformát érvényesítette győzelmével, a főtáblán már sokkal nagyobb falat, az olimpiai bajnok Alexander Zverev várt rá. A német teniszező azzal a céllal érkezett Párizsban, hogy bebiztosítsa helyét az évzáró ATP-világbajnokság mezőnyében, ehhez Fucsovics Márton ellen tette volna meg az első lépést, akivel ez volt az első egymás elleni mérkőzésük.

Alexander Zverev ( Fucsovics Márton ellen )
Az olimpiai bajnok Alexander Zverev volt Fucsovics Márton ellenfele (Fotó: APA/AFP/Eva Manhart)

A gyors párizsi pályán az első szettet magabiztos adogatójátékok jellemezték, sokáig egyikük sem jutott bréklabdához. Amikor azonban Fucsovics 5:4-re vezetett, fogadóként néhány szép ponttal eljutott három szettlabdáig, 0-40-nél pedig Zverev kettős hibát ütött, így a magyar teniszező egyetlen játszmára került a bravúrgyőzelemtől.

Fucsovics Márton az első játszmában egyetlen pontot sem veszített el a hálónál.

 

Fucsovics a második játszma elején, 2:1-nél újabb bréklabdához jutott, ezúttal azonban ő hibázott, utána viszont 2:2-nél a magyar teniszező hárított négy bréklabdát, az egyiket elképesztő labdamenet végén.

Fucsovics 4:4-nél újabb két bréklabdát hárított, a következő adogatójátékát viszont már nem tudta megmenteni, így Zverev 7:5-tel egyenlített és kiharcolta a döntő szettet.

A harmadik játszma elején nyoma sem volt az első szettben megszokott meggyőző adogatóteljesítménynek, előbb Zverev, majd a szettre a fekete pólója helyett fehérre váltó Fucsovics nyert fogadóként játékot. A magyar játékos ezután újabb bréklabdákat hárítva hozta az adogatását.

A szett hajrájában, 4:4-nél viszont Zverev újra elvette magyar ellenfele adogatását, s innen már nem volt visszaút, a német klasszis magabiztosan szerválta ki a mérkőzést.

Fucsovics a top 50 kapujában

Fucsovics idén másodszor győzhetett volna le a világranglistán aktuálisan a legjobb tíz között jegyzett ellenfelet, júniusban, Stuttgartban az amerikai Taylor Fritz ellen nyert. Hasonló duplára egyetlen korábbi évben sem volt képes a magyar játékos, igaz, a korábbi két top 10-es győzelmét Grand Slam-tornán aratta, a 2020-as Roland Garros első fordulójában Danyiil Medvegyev, a 2021-es wimbledoni tenisztorna nyolcaddöntőben Andrej Rubljov ellen győzött.

A ranglistán jelenleg 52. helyen álló magyar teniszező a kiesés ellenére, a selejtezőben aratott két sikerrel nagy lépést tett afelé, hogy jövő héttől, több mint másfél év után ismét a top 50-ben jegyezzék.

Zverev a vb-n is játszana

Zverev úgy érkezett Párizsba, hogy az idén gyűjtött ranglistapontok alapján a hetedik helyen állt. A november 12-én kezdődő évzáró világbajnokságon az első nyolc helyezett vehet részt. Novak Djokovics, Carlos Alcaraz, Danyiil Medvegyev, Jannik Sinner és Andrej Rubljov már korábban biztosította helyét az ATP-vb mezőnyében, mögöttük Sztefanosz Cicipasz, Alexander Zverev, Holger Rune volt a sorrend.

Jövő héten még rendeznek ATP-tornát Metzben és Szófiában, de ezeken a helyszíneken sokkal kevesebb pontot lehet gyűjteni, mint a párizsi mestertornán, amely könnyen sorsdöntő lehet a világbajnoki részvétel szempontjából. A pillanatnyi top 8-on kívül még hat játékosnak (Taylor Fritz, Hubert Hurkacz, Casper Ruud, Tommy Paul és Alex de Minaur, Karen Hacsanov) van elméleti esélye a kvalifikációra.

Borítókép: Fucsovics Márton vezetett, de végül kikapott Zverevtől (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.