Djokovics és három társa páholyban, Marozsán legyőzője nagyot hajrázhat

Hajrájához ért a nemzetközi teniszidény. Novak Djokovics már hetek óta pihen, de így is magabiztosan vezeti a világranglistát, igaz, Carlos Alcaraz előtt még lehetőség nyílhat az előzésre. Rajtuk kívül Danyiil Medvegyev és Jannik Sinner is bebiztosította már helyét az ATP-világbajnokság nyolc fős mezőnyében, s bár matematikailag még nem, gyakorlatilag eldőlt Andrej Rubljov részvétele is. Marozsán Fábián és Fucsovics Márton persze erről nem álmodhat, de ők is jó évet zárnak.

2023. 10. 18. 4:45
null
TENNIS-DAVIS CUP-ESP-SRB Fotó: AFP/JOSE JORDAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a Grand Slam-tornákat vesszük figyelembe, nem lehet vitás, hogy Novak Djokovics volt 2023 legjobb teniszezője az ATP-mezőnyben. A szerb klasszis az Australian Open, a Roland Garros és a US Open trófeáját is megszerezte idén, csupán a wimbledoni tenisztorna döntőjében győzte le őt Carlos Alcaraz. Ennek ellenére a fiatal spanyolnak minden esélye megvan rá, hogy Djokovics előtt világelsőként zárja az évet, ez a kérdés azonban csak az évzáró világbajnokságon dől el. Az már hónapok óta biztos, hogy Djokovics és Alcaraz ott lesz a torinói elitmezőnyben, ahogy Danyiil Medvegyev és Jannik Sinner is bebiztosította helyét. Matematikailag nem, de gyakorlatilag Andrej Rubljov is biztonságban érezheti a kvótáját, a maradék három helyért viszont még szoros csata várható. Hubert Hurkacz már Sanghajban megkezdte a hajrát, ahol többek között Marozsán Fábián legyőzésével egészen a végső győzelemig menetelt.

Novak Djokovics Carlos Alcaraz
Novak Djokovics lépéselőnyben, de Carlos Alcaraz a helyére pályázik. Fotó: AFP/Glyn Kirk

Ezen a héten három tornát is rendeznek – Tokióban ATP 500-as, Antwerpenben és Stockholmban ATP 250-es versenyt –, s a résztvevőkön jól lemérhető a vb-helyzet: Djokovics, Alcaraz, Medvegyev, Sinner és Rubljov sem játszik, nekik már nincs szükségük a pontvadászatra, a pihenőre sokkal inkább.

 

Djokovics és Alcaraz eltérő céljai

A leginkább a szerb világelső pihent rá a szezon zárására. Djokovics a szeptember 10-én véget ért US Open óta egyetlen mérkőzést játszott, a Davis-kupában, amely az egyik fő célja idén. A huszonnégyszeres Grand Slam-bajnok 2010-ben vezette a trófeáig a szerb válogatottat a nagy hagyományokkal bíró csapatversenyben. Djokovics másik fontos célja az évzáró világbajnokság, a november 12-én kezdődő torinói elitversenyt címvédőként várja, addig már csak a párizsi mesterversenyen ragad ütőt.

Alcaraz is szeretne jól szerepelni az ATP-vb-n, ő ugyanis először léphet pályára a hagyományos idényzáró versenyen, tavaly sérülés miatt nem indulhatott. A húszéves spanyol azonban többet hangoztatja, hogy 2022-höz hasonlóan szeretne év végi világelső lenni, s erre van is reális esélye. Alcaraz jövő héten Bázelben egy tornagyőzelemmel utolérheti Djokovicsot az idén szerzett ranglistapontok számában, azaz nagyon szorosnak ígérkezik a versenyfutás Párizsra és Torinóra.

Az álomforgatókönyv persze az lenne, ha Djokovics és Alcaraz egymás ellen, az ATP-vb fináléjában döntenék el az év végi világelsőség kérdését.

A US Open-döntős Danyiil Medvegyevnek már csak elméleti esélye van a két rivális beérésére, az olasz Jannik Sinnernek pedig az sincs, a vb-részvételük viszont biztos, azaz Sinner révén lesz hazai induló is Torinóban. Elméletileg még nem dőlt el Andrej Rubljov részvétele, de a gyakorlatban nehezen elképzelhető, hogy lemaradjon a tornáról, s ezt minden bizonnyal ő is így gondolja, hiszen ő sem indult a héten versenyen a sanghaji döntője után.

 

Marozsán legyőzője megkezdte a hajrát

A kínai mesterverseny fináléjában Rubljovot a lengyel Hubert Hurkacz győzte le, aki korábban a negyeddöntőben Marozsán Fábiánt is megállította. Hurkacz még így is csak tizenegyedik az idei pontok alapján összeállított rangsorban, amelynek a párizsi mestertorna utáni állása dönt majd a nyolc vb-résztvevőről, de a megkezdett hajrával beszállt a versenybe.

Egyelőre Sztefanosz Cicipasz, Alexander Zverev és Holger Rune áll kijutó helyen, ám közülük a görög és a dán teniszező hetek óta gyenge formát mutat, míg a német olimpiai bajnok már az első fordulóban kiesett Tokióban. Azaz üldözők reménykedhetnek az előzésben. Párizsban 1000, előtte Bázelben és Bécsben 500-500 ranglistapontot kap a győztes, azaz még nagy előreugrások is elképzelhetők, de a vb-szereplésért reálisan versenyben lévő versenyzők száma jól behatárolható.

Az idén szerzett ranglistapontok

  1. Novak Djokovics (szerb) 8945 pont
  2. Carlos Alcaraz (spanyol) 8445
  3. Danyiil Medvegyev (orosz) 6935
  4. Jannik Sinner (olasz) 4945
  5. Andrej Rubljov (orosz) 4275
  6. Sztefanosz Cicipasz (görög) 3615
  7. Alexander Zverev (német) 3415
  8. Holger Rune (dán) 3110
  9. Taylor Fritz (amerikai) 2965
  10. Casper Ruud (norvég) 2815
  11. Hubert Hurkacz (lengyel) 2775
  12. Tommy Paul (amerikai) 2550
  13. Alex de Minaur (ausztrál) 2515
  14. Karen Hacsanov (orosz) 2205
  15. Frances Tiafoe (amerikai) 2175
    (...)
    46. (magyar) 922
    (...)
    58. Marozsán Fábián (magyar) 805

Öten vannak tehát belátható távolságban a top 8-hoz képest, közülük azonban Tommy Paul még egyáltalán nem nyert idén tornát, s Taylor Fritz, valamint a Roland Garros-döntős Casper Ruud is csak kisebb, 250-es kategóriájú versenyt. Hubert Hurkacz Sanghaj után kirobbanhat az önbizalomtól, a Marozsán Fábián elleni kínai veresége után Alex de Minaur kevésbé.

Ugyanakkor a névsoron végignézve nincs köztük olyan, akinek a hiánya nagyobb veszteség lenne az ATP-nek, mint a két korábbi vb-győztes Cicipasz és Zverev vagy Alcaraz kortársa, Rune lemaradása.

 

Fucsovics marad Marozsán előtt

Múlt heti, sanghaji negyeddöntőjében Marozsán Fábián azért is játszott, hogy ő legyen az új hazai ranglistavezető, ezt a pozíciót azonban Fucsovics Márton végül megérizte. S ez biztosan így marad ezen a héten is, ugyanis Marozsán kedden kikapott az antwerpeni első fordulóban a perui Juan Pablo Varillastól. Fucsovics még gyűjthet pontot a héten, ő ma kezd Stockholmban, a francia Gael Monfils lesz az ellenfele.

Fucsovics 922 ponttal a 46., Marozsán 805 egységgel az 58. helyen áll az idei eredményeken alapuló rangsorban. Természetesen a vb-szereplésre már elméleti esélyük sincs, de mindketten elégedettek lehetnek azzal, ahogy alakult az idényük.

 

Borítókép: Novak Djokovics rápihent az idény hajrájára (Fotó: AFP/Jose Jordan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.