Marozsán nagyon reméli, hogy nem csak szórakozik vele az edzője

Marozsán Fábián kerülte a reflektorfényt, a múlt heti sanghaji menetelése után nem turnézta végig a közösségi média felületeit. Pedig a 24 éves teniszező élete második ATP 1000-es versenyén legyőzött egy háromszoros Grand Slam-döntős és egy top 20-as játékost. Marozsán is felfedezett némi párhuzamot a Carlos Alcaraz és a Casper Ruud elleni sikere utáni visszaesés között, oldottabb a kapcsolata Fucsovics Mártonnal, és egyelőre az Australian Openig van megállapodása a jelenlegi edzőjével, Balázs Györggyel.

2023. 10. 16. 5:45
HURKACZ, Hubert ; Marozsán Fábián
Sanghaj, 2023. október 12. Marozsán Fábián a lengyel Hubert Hurkacz ellen játszik a sanghaji keménypályás férfi tenisztorna negyeddöntõjében 2023. október 12-én. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vajon Alibek Kacsmazov most büszke lehet saját magára?
– Nem tudom. Mire gondol?

– Az asztanai ATP 250-es torna selejtezőjében alulmaradt a fiatal orosz játékossal szemben, és akkor talán ön sem sejtette, hogy a következő versenyén, Sanghajban négy meccset nyer zsinórban, többek között a top 20-as Alex de Minaur és a háromszoros Grand Slam-döntős Casper Ruud ellen.
– Nem esett jól az az asztanai mérkőzés. Kisebb betegséggel küszködtem, lassabban mozogtam, a fedett, kemény pályához nehezen tudtam alkalmazkodni. Hozzáteszem, Kacsmazov remekül játszott, nem kisebbítem az ő érdemeit. Ellenem elég simán, 6:2, 6:4-re nyert. Arra a meccsre büszke lehetett.

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián     Fotó: AFP/Wang Zhao

– Asztana után következett Sanghaj és az említett sikersorozat. Jelentett-e könnyebbséget, hogy Kínában az utolsó pillanatban „becsúszott” a főtáblára?
– Hát persze, és volt előtte öt napom, amikor edzhettem a helyszínen, valamint az első fordulós sorsolásra egyetlen rossz szavam sem lehetett. A világranglistán a verseny idején a 68. helyen álló francia Arthur Rinderknech ellen kezdtem.

– Utólag kiderült, ez volt a legkönnyebb mérkőzése Sanghajban. Feltűnt, hogy a De Minaur és a Casper Ruud elleni találkozó előtt is azt hangsúlyozta, hogy szeretne egy jó meccset játszani. Ez nem álszerénység?
– Valóban így gondolom, és egyébként sem vagyok az a manipulatív típus. Minden meccshez így állok hozzá, ebben hiszek. Hozzáteszem, De Minaurt nem éreztem igazán jó formában, különösen ahhoz képest nem, ahogy ellenünk játszott a Davis-kupában. Bár érdemes megállni egy szóra: ellene felkészülni roppant nehéz és összetett feladat. Viszonylag laposan üti át a labdát a háló felett, és ha az ellenfél is ilyennel próbálkozik, akkor ő rátesz még egy lapáttal. Ha kimozgatják, még gyorsabban fut. Ha túl nagy ütésekkel szembesül, akkor bombákat küld vissza a túloldalról. Szóval, fokozatosan és okosan beosztva kellett adagolni a dolgokat.

A Marozsán–Ruud mérkőzés összefoglalója:

– Casper Ruudöt pedig a sírba kergette az ejtéseivel. Ez tudatos taktikai elem volt?
– Igen, engem kevésbé ismer a mezőny, tudok váratlant húzni. 

Megjegyzem, Ruud a verseny előtt egy hétig betegeskedett, nem volt százszázalékos állapotban, de ahogy mentünk bele a meccsbe, úgy szedte össze magát, ezzel együtt a döntő szettben 3:2-es vezetésénél voltak bréklabdái. Ki tudja, mi történt volna, ha azokat kihasználja, és 6:2-re behúzza a játszmát. Akkor most nem beszélgetünk…

– Ruud legyőzése után jelentette ki az edzője, hogy Marozsán Fábián bárkit meg tud verni a nemzetközi mezőnyben. Meglepte a véleménye? Ha ilyeneket olvas, mit érez?
– Remélem, komolyan is gondolta… Komolyra fordítva a szót, motiválnak ezek a mondatok.

– A bárkiben benne foglaltatik a korábbi világelső Carlos Alcaraz és a háromszoros Grand Slam-döntős Casper Ruud legyőzése. A két siker közül melyiket sorolja előbbre?
– Alcarazt a kedvenc borításán, salakon győztem le Rómában, két szettben. A naptári évben Alcaraz megnyerte a barcelonai ATP 500-as, majd a madridi ATP 1000-es versenyt, a brit Cameron Norrie után én voltam a második 2023-ban, aki le tudta őt győzni salakon. Ruud nem kemény pályás játékos, ezt annak ellenére mondom, hogy tavaly a US Openen döntőt tudott játszani.

– A Federert nyugdíjazó Hubert Hurkacz volt a végállomás Sanghajban. A nagy skalp megszerzése után, csakúgy, mint Rómában Borna Coric ellen, egy szettig vitte a lendület, de tovább már nem. Érdemes párhuzamot vonni a római és a sanghaji események között?
– Talán igen, bár teljesen mások voltak a körülmények. Rómában az Alcaraz és a Coric elleni mérkőzés között nem volt egy nap pihenő, mint Sanghajban. Rómában villanyfényes, esti meccset játszottunk szemerkélő esőben, és nem ment annyira a játék. Sanghajban Hurkacz ellen már a meccs elején éreztem, hogy nem vagyok olyan éles, mint általában. Remélem, a tapasztalat, a versenyrutin majd átlendít ezeken a helyzeteken a jövőben.

– Az idei évre tervezett céljai maradéktalanul megvalósultak: bekerült az első száz közé a ranglistán, főtáblás, győztes mérkőzést játszott Grand Slam-versenyen. Mi a következő lépés?
– Stabilizálni a helyem a top 100-ban. Tavaly novemberben megnyertem a pozsonyi ATP-challenger-versenyt, az akkor megszerzett pontjaimat meg kell védenem, hogy tartsam a jelenlegi helyet a ranglistán. Ehhez a héten kezdődő antwerpeni, majd a bázeli és a szófiai versenyen is mennem kellene két-három fordulót. A jövőben pedig folyamatosan mérlegelnem kell, hogy a nagyobb challenger vagy a kisebb ATP-versenyeken álljak rajthoz. Mindenesetre Antwerpenben a perui Juan Pablo Varillas ellen kezdek, aztán meglátjuk a folytatást.

(SP)CHINA-SHANGHAI-TENNIS-ATP TOUR-SHANGHAI MASTERS(CN)
Hurkacz ellen egy szettig tartott a lendület       Fotó: Wang Lili/AFP

– Úgy hírlik, a legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar teniszezővel, Fucsovics Mártonnal egyre oldottabb a kapcsolata. Ezt meg tudja erősíteni?
– Igen, Sanghajban váltottunk néhány szót, együtt edzettünk. Úgy gondolom, mindkettőnknek kedvező lehet, ha nem egyedül vagyunk magyarok a touron, ugyanazon a versenyhelyszínen.

Egy kis kikapcsolódás az antwerpeni út előtt:

– Alcaraz legyőzése után jelentette be, hogy új edzővel, a már említett Balázs Györggyel készül. Mindketten hangsúlyozták, hogy egyelőre rövid távú megállapodást kötöttek. Meddig érvényes az eddigi gyümölcsöző munkakapcsolat?
– Szeretek együtt dolgozni Balázs Gyurival, a megállapodásunk az Australian Open végéig szól. Utána meglátjuk, hogyan alakul a folytatás.  

Borítókép: Marozsán Fábián (Fotó: AFP)

Az Alcaraz elleni győztes meccs összefoglalója:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.