Marozsán Fábián óriási menetelése véget ért Rómában

Marozsán Fábián az első játszmát ugyan megnyerte Borna Coric ellen, de végül három szettben vereséget szenvedett a római ATP 1000-es tenisztorna nyolcaddöntőjében. Marozsán jövő héten a Roland Garros selejtezőjében játszik.

2023. 05. 17. 0:12
MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marozsán Fábián a teljes teniszvilágot sokkolta hétfőn, amikor Carlos Alcaraz elleni győzelmével bejutott a római mesterverseny nyolcaddöntőjébe. A huszonhárom éves magyar teniszező a Hír Tv-nek elismerte, hogy ő maga is sokkhatás alatt állt, sok ideje azonban nem volt az ocsúdásra, mert kedd este már ismét pályára kellett lépnie, ezúttal a torna 15. kiemeltje, a horvát Borna Coric ellen.

Marozsán Fábián Carlos Alcaraz Taróczy Balázs
Marozsán Fábián római szerepléséért jár a taps (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

Marozsán és Coric este tíz órakor kezdték a maguk találkozóját. A magyar játékos azért játszott, hogy hazánkból elsőként negyeddöntőbe jusson egy mesterversenyen a sorozat 1990-es elindulása óta – az ATP 1000-es besorolást 2009 óta viselik ezek a tornák, amelyeknél csak a négy Grand Slam-verseny és az év végi világbajnokság tekinthető rangosabb viadalnak.

Az egyértelmű volt, hogy Marozsán nem dőlt hátra az óriási bravúr után: a magyar játékos helyzetét jól ismerő Coric ellen semmire hozta az adogatását, majd azonnal brékelte a horvátot.

S ahogy Alcaraz ellen, ezúttal is elég volt egy brék az első szett megnyeréséhez, ugyanis Marozsán az eső miatt lassú pályán is szinte érinthetetlen volt adogatóként, semmire szerválta ki a játszmát. (6:3)

Coric el is kezdett panaszkodni, hogy az eső túl erős a játékhoz, s a székbíró is úgy ítélte meg, hogy a vonalak veszélyesen csúszósak lehetnek, de néhány perces kényszerpihenő után elkezdték a második játszmát.

Marozsán 2:2-nél eljutott két bréklabdáig, de ezúttal Coric megfordította az adogatójátékát, majd saját szempontjából a legjobbkor, 5:4-nél tudta először brékelni a magyar játékost, azaz kiegyenlített. (6:4)

A harmadik szettben Coric 3:2-nél ismét elvette Marozsán adogatását, majd a következő játékben bréklabdát hárított. Ez volt a mérkőzés kulcsa, a horvát fordított, és 6:3-as játszmával befejezte a meccset.

Taróczy Balázs: Marozsán tegye magasra a lécet

Marozsán Fábián jövő héten a Roland Garros selejtezőjében játszik majd, a római szereplés, különösen az Alcaraz elleni siker mindenképpen lendületet adhat neki, hogy az első ATP-főtáblás szereplése után debütálhasson Grand Slam-torna főtábláján is.

Magyar teniszezőként legutóbb 1983-ban Taróczy Balázs tudott nyerni az aktuális világelső (Ivan Lendl) ellen. A párosban wimbledoni bajnok Taróczy a Hír Tv-nek így nyilatkozott Marozsán hétfői, világra szóló bravúrja után:

– Szenzációs tenyerese van, amit nem fél alkalmazni. Ez nagyon tetszett, ahogy a versenyzői készsége is, nehéz helyzetekben mert kockáztatni. Ebben a fiúban rengeteg van, azt szokták mondani, hogy mindenki addig jut, amíg az ambíciói viszik, úgyhogy azt mondom: tegye nagyon-nagyon magasra a lécet – fogalmazott Taróczy.

ATP 1000-es tenisztorna, Róma, nyolcaddöntők

Coric (horvát, 15.)–Marozsán (magyar) 3:6, 6:4, 6:3
Djokovics (szerb, 1.)–Norrie (brit) 6:3, 6:4
Rune (dán, 7.)–Popyrin (ausztrál) 6:4, 5:7, 6:4
Ruud (norvég, 4.)–Györe (szerbiai) 6:1, 6:3
F. Cerúndolo (argentin, 24.)–Sinner (olasz, 8.) 6:7, 6:2, 6:2
Hanfmann (német)–Rubljov (orosz, 6.) 7:6, 4:6, 6:3
Medvegyev (orosz, 3.)–Zverev (német, 19.) 6:2, 7:6

Borítókép: Marozsán Fábián fantasztikus római tornát zárt (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.