Marozsán nem érezte, hogy Alcaraz lebecsülte volna őt – exkluzív interjú

A huszonhárom éves hajdúszoboszlói Marozsán Fábiáné az idei legnagyobb magyar teniszsiker. Legutóbb 1983-ban Taróczy Balázsnak sikerült legyőznie az akkori világelsőt, Ivan Lendlt. Marozsán idén az aktuális ranglistavezető Carlos Alcaraz ellen nyert élete első ATP 1000-es versenyén. A magyar játékos nem helyezi magát nyomás alá, különösebb teher nélkül várja a top20-as horvát Borna Coric elleni keddi mérkőzését.

2023. 05. 15. 21:38
MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pálya szélén adott interjúban megosztotta a közönséggel, hogy azt álmodta, remekül megy majd a játék Alcaraz ellen. Meséljen erről az álomról?
– Talán ez egy kicsit félre ment. Én nem azt álmodtam, hogy a római Foro Italicón több ezer ember előtt legyőzöm a világelső Carlos Alcarazt. Sokkal inkább azt szerettem volna megfogalmazni, hogy minden teniszezőnek, így nekem is az volt az álmom, hogy egyszer le tudjam győzni a világelsőt. Ez sikerült.

MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
Alcaraz gratulált a magyar teniszezőnek     Fotó: Ettore Ferrari

– Érezte a mérkőzés során, hogy a világelső lekezelte, lebecsülte az élete első ATP 1000-es versenyén induló, a ranglistán a 135. helyen álló ellenfelét?
– Nem éreztem ilyet. Az talán felsejlett bennem, hogy Alcaraz nem száz-, hanem csak kilencvenöt százalékos teljesítményt nyújt, mert esetleg úgy lehet vele, hogy takaréklángon is le tud győzni. Elképzelhető, hogy csak annyit akart belerakni a meccsbe, ami minimálisan elégséges, ami muszáj ahhoz, hogy nyerjen. Ez szerencsére nem jött neki össze. A mérkőzés közben nem éreztem, hogy lekezelt volna.

– Esetleg volt olyan pillanat, fordulópont a meccsen, amikor észlelte a világelső, hogy több kell annál, mint amit addig nyújtott?
– Ilyenre sem emlékszem, de én inkább saját magamra, a játékomra próbáltam figyelni, és igyekeztem kizárni azt, hogy vajon mi járhat az ő fejében.

– Létezik győztes taktika a világelső ellen? Utólag elárulhatja.
– Ha megbocsát, inkább nem mondom el, milyen fegyverrel kell legyőzni a világelsőt. Amit csináltam, az nagyon jól működött, sok minden összejött azok közül, ami korábban kevésbé vagy egyáltalán nem ült. Alcaraz ellen minden tökéletesen működött.

– Magasra tette a lécet Alcaraz legyőzésével, felkészült arra, hogy mindenki azt várja, hogy ezt a formát állandósítsa?
– Ha mindig így tudnék teniszezni, valószínűleg a top100-ban lennék, és nem csak évente két-három alkalommal tudnám tartani azt a szintet, ami Alcaraz ellen sikerült. Ha minél többször tudok így teniszezni, ahogy a világelső ellen, akkor előre tudok majd lépkedni a világranglistán. Természetesen az a cél, hogy hosszú távon is kiegyensúlyozottan, jól teniszezzek.

– Sokkal jobb meccse volt az Alcaraz elleni, mint a korábbi komoly skalpja, a Jannik Sinner elleni találkozó?
– Össze sem lehet hasonlítani a két meccset. Sinnerrel 2018-ban, egy egyiptomi Future-verseny selejtezőjében játszottam. Döntő szettben nyertem ellene, más nem is nagyon rémlik arról a meccsről. Alcaraz legyőzése minden szempontból teljesen más volt. Más szint, más közeg, más ellenfél…

– Feldobta a hangulat a római Foro Italicón?
– Természetesen. Majdnem telt ház volt, a fergeteges hangulat engem is magával ragadott.

– Kedvezett a salakos borítás? Korábban azt mondta, hogy a gyorsabb borítást kedveli.
– Nehéz lenne egyértelműen kijelenteni, hogy vajon nekem kedvezett-e a salakos borítás. Az ellenfelem jelenleg a világ legjobb salak pályán játszó teniszezője. Ha kedvezett is nekem a salak, akkor sem lehetett azt mondani, hogy én lettem volna a mérkőzés esélyese.

– Volt-e olyan pillanat a mérkőzésen, amikor átfutott a fején, hogy akár le is győzheti a világelsőt?
– Persze, a második szettben 2:2, 0-40-nél eszembe jutott. De ezt a lehetőséget szépen „el is remegtem”, és ekkor majdnem megfordult a mérkőzés. Nagy nehezen tudtam hozni a szervajátékomat, volt pár jó pontom, amit lejátszottam, utána fej fej mellett haladtunk előre a rövidítésig, ott 1-4-ről valahogy visszajöttem, de már nem is emlékszem, hogy milyen pontokat ütöttem. A tie breakben az volt a célom, hogy minden labdát a pályára üssek, és a legtöbbet hozzam ki a meccsből.

– Kedden este Borna Coric lesz a következő ellenfele élete első ATP 1000-es versenyén. Kikérte más véleményét, aki többször is játszott már a horvát ellen? Beszélt Fucsovics Mártonnal?
– Nem beszéltem senkivel, és azt gondolom, hogy már nem is fogok. Itt van velem az edzőm, Pataky Márk, vele átbeszéljük a dolgokat. Azt érzem, hogy továbbra is nyomás nélkül játszhatok, a selejtezőben sem, Alcaraz ellen pedig végképp nem én voltam az esélyes. Mondhatnánk azt, hogy a világelső legyőzése után egy top 20-as játékost is illik megverni, de ez persze nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy Coric játéka jobban fekszik nekem, mint Alcarazé, de lehet, hogy ez pont fordítva lesz. Tényleg kiszámíthatatlan. Lehet, hogy fáradtabb leszek. Alcaraz ellen napsütésben játszottam, kedden akár sötét is lehet este hét körül. Más körülmények lesznek.

– Azt mondta, hogy teher nélkül játszhat Coric ellen. Az sem jelent terhet, hogy ha legyőzi a horvátot, a jövő héttől az első száz között jegyzik a világranglistán?
– Nem szeretek a top100-ról beszélni, mert nem is biztos, hogy elég egy meccset nyerni ehhez, azért ez nem ilyen egyszerű. Nem szeretnék ezen gondolkozni, az is óriási lenne, ha sikerülne legyőznöm a top 20-as Coricot. Ha úgy alakul, hogy sikerül, akkor nagyon boldog leszek. De semmiképpen sem abban a tudatban akarok felmenni a pályára, hogy csak még ez a meccs legyen meg. Oda akarok menni, élvezni a teniszt, játszani egy jót, s ha nyerni tudok, akkor az hab lenne a tortán.

Jobbról a második Marozsán Fábián     Fotó: Facebook

– A Facebookon egy ausztráliai Davis-kupa csapatfotó a háttérképe. Ezt lecseréli egy Alcaraz elleni győztes meccsfotóra?
– Meg kell nézni, milyen képek készültek rólam. Ha majd sikerül találnom egy linket, amin előnyös kép van rólam, akkor persze lecserélem.  

Borítókép: Marozsán Fábián (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.