Fucsovics tavaly simán verte, most róla beszél a teniszvilág

Borna Coric a harmadik olyan játékos az open érában, aki egy szezonban challenger-versenyt nyert, majd 1000-es versenyen diadalmaskodott. A horvát teniszező legutóbb a hétvégén zárult cincinnati tornán győzött, a 25 éves horvát elképesztő formában van, pedig semmi sem utalt arra, hogy idén nyáron jön ki neki a lépés. Az év eleje óta dolgozik együtt a pályakezdő Mate Deliccsel, aki arról nevezetes, hogy mindegyik Grand Slam-tornán szeretett volna feljutni a főtáblára, többször neki is rugaszkodott a feladatnak, de mindannyiszor kudarcot vallott. Az edzői szakmához viszont konyít valamelyest.

Magyar Nemzet
2022. 08. 22. 9:59
Western & Southern Open - Day 9
MASON, OHIO - AUGUST 21: Borna Coric of Croatiacelebrates his win over Stefanos Tsitsipas of Greece during the men's final of the Western & Southern Open at Lindner Family Tennis Center on August 21, 2022 in Mason, Ohio. Matthew Stockman/Getty Images/AFP (Photo by MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen hihetetlen menet volt. Nem csak a döntő, maga az egész hét Cincinnatiben. Borna Coric tornádóként söpört végig a mezőnyön. Előbb a 22-szeres Grand Slam-bajnokot, a Wimbledonban elszenvedett sérülése után visszatérő majd sorrendben Roberto Bautista Agut, Felix Auger-Aliassime és Cameron Norrie ellen is diadalmaskodott, a döntőben Sztefanosz Cicipasz sem tudta megállítani a lendületbe jött 25 éves horvát játékost.

 

Coric nyolcadik alkalommal jutott döntőbe ATP-tornán, öt vereség után harmadszor nyert; ATP-1000-es versenyen először diadalmaskodott, 2017-ben Marrákesben salakos borításon, 2018-ban a füves pályás hallei tornán győzött.

De hol volt még Marrákesben és Halléban Mate Delic? ITF-Future-versenyeken indult, és próbálta gyűjtögetni a pontokat, hogy teljesüljön a nagy álma, ami 2014-ben és 2015-ben nem valósult meg: szerepeljen valamelyik Grand Slam-torna főtábláján. Ez végül nem adatott meg neki, szép lassan alábbhagyott a lelkesedése, ráérzett a páros ízére, azzal próbálkozott, az egyest fel is adta. Végül 2020-ban a visszavonulás mellett döntött.

Mate Delic (balra) és a fizioterapeuta, Yianni Louizos között a cincinnati győztes 

Western & Southern Open - Day 9
Fotó: Getty/Matthew Stockman

2021-ben kereste az akkor súlyos vállsérüléséből felépülő honfitársa és jó barátja, Borna Coric, hogy kezdjenek együttműködni, ekkor vetődött fel komolyabban, hogy az edzősködés felé kanyarodjon az élete. Delic mellett az érzelmi szálon kívül a lendület és a kitartás szólt: Coric hatalmas edzőfaló volt: 2014 novemberétől 2021 májusáig nyolc trénert is „elfogyasztott”, semmi sem utalt arra, hogy Delic képbe kerülésével bármi is megváltozzék.

Cincinnati a bizonyíték arra, hogy mégis történt valami Coriccsal. Nadal, Bautista-Agut, Auger-Aliassime, Norrie és Cicipasz legyőzése önmagában is bravúr; egy versenyen mind az öt játékost elbúcsúztatni több mint szenzáció.

Erre utalt Coric a tornagyőzelem után adott nyilatkozatában. – Nagyon kemény mérkőzés volt. Az elején nem játszottam túl jól, Cicipasz pedig nagyon bekezdett. De elkezdtem jobban adogatni és jobban játszani, keményen küzdöttem – idézte fel a horvát a 7:6, 6:2-re végződő cincinnati döntő első szettjét. Hozzátette: a második szettben mutatta az eddigi év legjobb teljesítményét. Végül annak rendje és módja szerint megköszönte a stábjának a kitartó együttműködést és szóba hozta a szüleit is, akik rengeteg áldozatot hoztak az ő pályafutása érdekében.

Coric a harmadik az open érában, aki egy naptári éven belül előbb egy challenger-, majd egy mesterversenyt nyert meg. Mikael Pernforns 1992-ben, Thomas Muster egy évre rá mutatta be ezt a bravúrt, ami idén Coricnak is sikerült: a 25 éves játékos júniusban egy pármai tornán diadalmaskodott.

A cincinnati sikerének köszönhetően a horvát játékos stílszerűen 1000 világranglistás ponttal gazdagodott, a sikerével – 123 helyet javítva – fellépett a rangsor 29. helyére.

Wimbledon Championships 2022 Day 1
Fotó: Neil Hall/EPA

Mindeközben ugyan alulmaradt az ausztrál Jason Kublerrel (118.) szemben a Winston-salemi torna selejtezőjének második fordulójában, de szerencsés vesztesként mégis a főtáblán folytathatja. Ma lép pályára a tajvani Ceng Csun Hszin ellen. Fucsovics jelenleg a 96. helyen áll a rangsorban. A teniszvilágban gyorsan változnak a dolgok. Tavaly ősszel a rotterdami ATP 500-as torna elődöntőjében Fucsovics 6:4, 6:1-re győzte le Coricot.
Azóta nagyot fordult a világ.  

Borítókép: Borna Coricot nem lehetett megállítani Cincinnatiben (Fotó: Getty)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.