Marozsán Fábián útja a Sinner-veréstől az Alcaraz elleni sikerig

Az év meglepetését sejti a Tennis TV. Számunkra pedig óriási öröm, hogy ezt magyar játékos okozta: Marozsán Fábián élete első ATP-tornáján két játszmában nyert a világranglistát jövő héttől ismét vezető Carlos Alcaraz ellen, és bejutott a római mesterverseny nyolcaddöntőjébe. Pedig a huszonhárom éves magyar teniszező pályafutását eddig még idehaza is riválisa árnyékában töltötte.

2023. 05. 15. 16:32
Marozsán Fábián; ALCARAZ, Carlos
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marozsán Fábián nyert Carlos Alcaraz ellen. Még az elsőre értékesített meccslabda után is szürreálisnak hat a mondat, pedig immár tény: a római mesterversenyen hiába állt a háló egyik oldalán a spanyol szupersztár, minden idők legfiatalabb világelsője, aki jövő héttől ismét a rangsor élén áll majd, a másikon pedig egy huszonhárom éves, szerény magyar fiatalember, aki még néhány hónapja sem tartotta reálisnak, hogy idén betörjön a legjobb száz közé.

Marozsán Fábián Carlos Alcaraz
 Marozsán Fábián sokkolta a teniszvilágot (Fotó: AFP/Tiziana Fabi)

Marozsán Fábián szinte egyidős a másik, top 100 ajtaján kopogtató magyar férfiteniszezővel, ő és Piros Zsombor idén októberben öt nap eltéréssel ünneplik majd huszonnegyedik születésnapjukat. S kettejük közül folyamatosan Piros volt lépéselőnyben, különösen a 2017-es junior Australian Open-sikere után.

A későn érő Marozsán nem is szerepelt a Grand Slam-tornák junior versenyein, de nem szegte kedvét, hogy még itthon, korosztályában is „örök második” volt.

Marozsán Fábián első nagy skalpja

Ha a jelen legjobb teniszezőit megnézzük, mégsem Carlos Alcaraz az első, akit Marozsán legyőzött. Jannik Sinner pillanatnyilag nyolcadik a világranglistán, őt 2018-ban, egy egyiptomi Futures-verseny selejtezőjében győzte le Marozsán.

Persze az a siker egyáltalán nem szólt akkorát, mint az Alcaraz elleni, római siker, amely a Tennis TV szerint máris esélyes az év meglepetése címre.

Marozsán Fábián győzelme azt is jelenti, hogy a magyar teniszező továbbra is veretlen ATP-főtáblán, hiszen a római mesterverseny volt az első a legmagasabb szintű versenyek közül, ahol sikerrel megvívta a selejtezőt.

Mi volt eddig Marozsán Fábián legnagyobb sikere?

A tavalyi évet Marozsán a második vonalnak számító Challenger Touron töltötte. Banja Lukában versenyt nyert, majd Pozsonyban is döntőbe jutott, ott győzte le a fináléban.

Marozsán idén Antalyában nyert még egy Challenger-versenyt, eközben pedig, karrierje során először próbált szerencsét Grand Slam-torna, illetve ATP-viadalok selejtezőjében, de egészen a római versenyig nem járt sikerrel.

A magyar Davis-kupa-válogatottban párosban két bravúrt is elért már Valkusz Máté oldalán, egyesben viszont mindkét találkozóját elveszítette, idén februárban, a franciák elleni sorsdöntő, ötödik meccsen az akkori világranglistán 86. helyen jegyzett Ugo Humbert-től kapott ki. Marozsán akkor azt mondta, ez még nem az ő szintje.

Rómában viszont minden megváltozott. Meglett az áttörés, az első ATP-főtábla, ahol viszont az első fordulót majdnem elizgulta, Corentin Moutet ellen meccslabdákat tékozolt el. Utána viszont nyert a top 40-es Jiri Lehecka ellen az eső miatt kétnaposra nyúlt meccsen. De Alcaraz ellen így sem várt sokat magától.

 – Az éjszaka erről a győzelemről álmodtam, de valójában elképzelni sem tudtam ezt, hiszen Alcaraz jelenleg a világ legjobb játékosa. Próbáltam valami különlegeset elérni, nyerni néhány játékot, esetleg egy szettet – fogalmazott számára szokatlan helyzetben, a pályán adott interjúban Marozsán Fábián.

Mit érhet el Marozsán Fábián?

Rómában innentől kezdve nem lesz, aki legyintene a selejtezőből érkezett magyar teniszezőre, Marozsán Fábiánra. A következő ellenfele a 15. kiemelt Borna Coric lesz, aki az előző mesterversenyen, Madridban az elődöntőben 6:4, 6:3-ra kapott ki Alcaraztól.

Ha Marozsán a horvátot is legyőzné, akkor jövő héttől már minden bizonnyal a legjobb száz között állna a ranglistán, egyéni rekordját, a 128. pozíciót már mindenképp megdönti az Alcaraz elleni bravúrral.

Az elmúlt években Fucsovics Márton volt rendszeresen tagja a top 100-nak a magyar teniszezők közül, ő Marozsánnál idősebb, huszonöt éves volt, amikor először bekerült az elit körbe, eddigi csúcsa a 31. hely. Fucsovics pályafutása során kétszer győzött le aktuálisan top 10-es játékost, 2020-ban a Roland Garros első fordulójában Danyiil Medvegyev (5.), 2021-ben, a wimbledoni nyolcaddöntőben Andrej Rubljov (7.) ellen nyert, de ilyen magasan rangsorolt teniszezőt egyszer sem győzött le, mint Rómában Marozsán.

Jövő héten Marozsánra ismét selejtező vár, első Grand Slam-főtáblája lesz a tét. Az biztos, hogy az Alcaraz elleni szenzációs meglepetés után a Roland Garros kvalifikációjának a korábbinál nagyobb önbizalommal vághat neki, ugyanakkor immár az övé lesz az egyik legértékesebb potenciális skalp a selejtező mezőnyében.

Borítókép: Marozsán Fábián legyőzte Carlos Alcarazt (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.