Marozsán Rómában többet kereshet, mint előtte összesen

Zsúfolt napnak néz elébe a római ATP 1000-es verseny mezőnye. Kedden már a nyolcaddöntőket kellene lebonyolítani, de három játékos kiléte még nem is ismert a legjobb tizenhat között. Marozsán Fábián addig már mindenképp eljutott, méghozzá Carlos Alcaraz legyőzésével. Marozsán ma este a horvát Borna Coric ellen hajthat végre újabb bravúrt, ami a pénzdíjak és a ranglista szempontjából is újabb mérföldkő lenne számára.

2023. 05. 16. 10:28
Marozsán Fábián Carlos Alcaraz Taróczy Balázs
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián ünnepel, miután 6:3, 7:6 (7-4)-ra legyõzte a volt és egyben leendõ világelsõ spanyol Carlos Alcarazt a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Alcaraz helyett most Marozsán Fábián a teniszvilág sztárja. A világranglistán 135. helyen álló magyar teniszező ugyanis legyőzte minden idők legfiatalabb világelsőjét, a rangsort jövő héttől ismét vezető Alcarazt a római ATP 1000-es torna harmadik fordulójában, évek óta nem látott bravúrt elérve. Az eredménnyel biztossá vált, hogy Marozsán megdönti egyéni csúcsát a következő világranglistán, először jegyzik majd a legjobb 125 között, és a pénzdíja is más dimenziót képvisel, mint karrierje korábbi nyereményei.

Marozsán Fábián Carlos Alcaraz
Marozsán Fábián fogadja Carlos Alcaraz gratulációját (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

Az ATP honlapja alapján Marozsán eddig 132 639 dollárt (kb. 45 millió forintot) teniszezett össze pályafutása során. (A nála három és fél évvel fiatalabb Alcaraz már 15 millió dollár felett jár.)

Marozsán Fábián Alcaraz elleni sikerével Rómában bejutott a legjobb tizenhat közé, ezzel 84 900 eurót (93 770 dollárt) keresett a versenyen. Ha Borna Coric ellen bejut a negyeddöntőbe, akkor már 161 525 euró (178 400 dollár) üti a markát, azaz ebben az esetben többet keresne a római versenyen, mint korábbi karrierje során összesen.

A pénzdíjak vizsgálatakor fontos figyelembe venni a teniszélettel járó folyamatos utazási és szállási költségeket. A Marozsánhoz hasonlóan főként a Challenger-versenyeken rajthoz álló teniszezők nem gazdagszanak meg a játékból, pénzdíjuk jelentős részét beleforgatják a következő tornáikba.

Egy-egy nagy tornán bemutatott menetelés már sokkal tovább biztosítja az anyagi hátteret. Marozsán a márciusi, antalyai tornagyőzelmével 9880 eurót keresett, ezt Rómában már azzal túllépte, hogy karrierje során először feljutott egy ATP-verseny főtáblájára.

A pénzügyi szempont mellett az ismertség szempontjából, valamint szakmailag is áttörés a római szereplés. Bár Marozsán lapunknak óvatosan fogalmazott, Coric legyőzésével akár a legjobb száz közé is betörhet a világranglistán, bár ez még több kisebb torna eredményeitől is függ.

Ki Marozsán Fábián következő ellenfele?

Ha valaki tudja, hogy Marozsán fejében mi járhat az Alcaraz elleni bravúrgyőzelem után, az Borna Coric. A huszonhat éves horvát játékos nagyon hasonlóan törte be a teniszvilág ajtaját, 2014-ben 124. volt a világranglistán, amikor az akkori harmadik helyezett ellen nyert Bázelben.

Coric a világra szóló siker után akkor elveszítette a következő meccsét David Goffin ellen, Nadal ellen viszont azóta is pozitív (3-2) a mérlege.

Coric valamennyi borításon nyert már ATP-tornát, 2018-ban a füves pályás hallei viadal döntőjében a borítás királya, az akkori világelső Roger Federer ellen nyert, ugyanebben az évben pedig a horvát csapattal a Davis-kupát is elhódította.

A horvát játékos többször küzdött sérüléssel, tavaly hosszú kihagyása miatt a 200-on kívül találta magát a világranglistán. Augusztusban, a cincinnati mesterversenyen azonban bizonyította, hogy nem felejtett el teniszezni: az ATP 1000-es tornák történetének legalacsonyabban rangsorolt (152.) győztese lett.

Az aktuális rangsorban már ismét a 16. helyen jegyzik Coricot, aki két hete, a madridi mesterversenyen elődöntőig jutott, ott Alcaraz állította meg. A spanyolt most elkerülte, helyette Marozsán Fábián lesz az ellenfele.

Marozsán és Coric mérkőzése a római Grand Stand Arenában legkorábban 19.00-kor kezdődik, ám előtte további öt találkozót be kell fejezni azon a pályán a 11.00-kor kezdődő (tv.: Eurosport 2) programban, így a kezdési időpont jóval későbbi is lehet. Sőt, ha az elmúlt napokban többször is gondot okozó eső az előrejelzéseknek megfelelően ma sem kíméli Rómát, akkor az is elképzelhető, hogy Marozsánék nyolcaddöntőjét végül szerdára halasztják.

Borítókép: Marozsán Fábián ünnepel Carlos Alcaraz legyőzése után (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.