Alcaraz külön bejegyzésben is gratulált Marozsánnak

Az ATP sem tud betelni a bravúrral. A hivatalos honlapot hétfő délutáni, Carlos Alcaraz elleni sikere óta Marozsán Fábián uralja. A férfiteniszezők versenyeit irányító szervezetnek a párosban wimbledoni bajnok Taróczy Balázs is beszélt Marozsánról. A Davis-kupa-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Köves Gábor és a legyőzött, Carlos Alcaraz is méltatta a magyar teniszezőt, aki a tervezett program szerint kedd este folytatja római szereplését Borna Coric ellen.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 8:08
Róma, 2023. május 15. A volt és egyben leendõ világelsõ spanyol Carlos Alcaraz (b) gratulál Marozsán Fábiánnak, 6:3, 7:6 (7-4)-ra legyõzte a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven éve fordult elő legutóbb, hogy magyar férfiteniszező világelsőt vert. Akkor Hamburgban Taróczy Balázs győzte le Ivan Lendlt. A legjobb kettő között rangsorolt játékos azóta nem kapott ki magyar teniszezőtől, egészen hétfőig, amikor Marozsán Fábián nyert Rómában a ranglistán jelenleg második, de jövő héten az élre álló Carlos Alcaraz ellen. A nagy előd, a wimbledoni páros bajnok Taróczy az ATP honlapjának beszélt Marozsánról.

Marozsán Fábián Carlos Alcaraz Taróczy Balázs
Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

– Hihetetlen győzelem és torna ez Marozsán számára. Már Jiri Lehecka ellen is 2-4-ről fordított a döntő szett rövidítésében, majd Alcaraz ellen ugyanígy hátrányból nyerte meg a tie breaket – kezdte Taróczy. – Elképesztő teljesítmény, hiszen manapság mindenki Alcarazról beszél, és arról, hogy még szettet is milyen nehéz nyerni ellene. Erre jön egy ismeretlen srác Magyarországról, és agyonveri, fantasztikus.

Marozsán jelenleg 135. a világranglistán, és Rómában szerepel először ATP-főtáblán karrierje során. Azaz úgy is fogalmazhatunk: még veretlen ATP-tornákon.

– A teljes történet hihetetlen, számára már az is nagy eredmény volt, hogy sikerrel megvívta a selejtezőt egy ATP 1000-es versenyen. Marozsán fiatal és tehetséges, most pedig azt is megmutatta, hogy kiváló versenyző, remélhetőleg még sok szép eredmény áll előtte.

Az ATP a közösségi médiában sem tudott betelni Marozsán sikerével, mondatonként osztották meg a nyilatkozatát, s videóval emelték ki: már értik, hogy miért az ejtés a kedvenc ütése.

Köves Gábor szerinte Marozsán játéka Sinnert idézi

Dolgozott is együtt Marozsánnal a magyar válogatottnál a korábbi szövetségi kapitány, Köves Gábor, aki szerint a huszonhárom éves magyar játékos tenisze a világranglistán nyolcadik helyezett Jannik Sinner játékát idézi. Marozsán öt éve, sokkal kisebb tornán már legyőzte Sinnert is, de a mostani sikeréhez nem mérhető az akkori győzelem.

Alcarazt Marozsán előtt éppen Sinner győzte le legutóbb, még a miami ATP 1000-es torna elődöntőjében, azóta a spanyol tizenkét meccset nyert zsinórban, Barcelonában és Madridban is a végső sikerig menetelt.

– A múlt hét elején elmondtam neki, hogy bárkit képes megverni, majd vissza kell pörgetnie azokat az üzeneteket. De arra, hogy olyan eredményt ér el, mint Miamiban Sinner, azaz legyőzi Alcarazt, senki sem számított, őszintén megmondom, hogy még én sem – fogalmazott Köves, aki felfedezett olyat is Marozsán játékában, ami korábban nem volt jellemző rá.

– Marozsán nagyon szerény fiú, egy kis vagányság kellene neki, de ezen a meccsen ez is megvolt. A játékában rengeteg van, és minden elemben sokat fejlődhet még. Ez egy olyan nap volt, amikor szinte minden összejött, de a tenisze és a gyors játék megvan, nagyon tisztán üti a labdákat – fogalmazott a korábbi szövetségi kapitány, aki szerint a hétfőn látott tenisszel a nyolcaddöntőben, a tizenötödik kiemelt Borna Coric ellen is lesz esélye Marozsánnak. Köves ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a horvát kiváló formának örvend: az előző salakpályás mesterversenyen, Madridban elődöntőt játszhatott, ott épp Carlos Alcaraztól kapott ki.

Alcaraz nem keresett kifogásokat

Mindenki máshoz hasonlóan Alcarazt is meglepte Marozsán bravúrja, ugyanakkor sportszerűen viselte a vereséget, nem keresett kifogásokat. Sőt, külön bejegyzést szentelt annak, hogy gratuláljon a magyar teniszezőnek.

− Gratulálok, Fábián! Nagyszerű meccs volt, megérdemelted a győzelmet. Próbáltam a végsőkig küzdeni, de ma nem nyerhettem. Most itt az ideje pihenni, most már fókuszban a Roland Garros − írta a spanyol, aki a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy nem küzd sérüléssel, egyszerűen csak jobb volt nála az ellenfele.

Marozsán Fábián és Borna Coric nyolcaddöntője a program végén szerepel, 19.00-nál előbb semmiképpen sem kezdődhet, de valószínű, hogy ennél is később lépnek majd pályára a játékosok.

Marozsánék pályáján 11.00-kor kezdődik a játék (a római ATP-versenyt az Eurosport 2 közvetíti), s öt mérkőzésnek kell befejeződnie. S akkor még a Rómában az elmúlt napokban több csúszást okozott esővel nem is számoltunk, ha mára is jut égi áldás, a magyar játékos következő mérkőzése könnyen szerdára csúszhat át.

Borítókép: Carlos Alcaraz sportszerűen gratulált Marozsán Fábiánnak (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.