Federer győzelmi rekordot ünnepelt, Djokovics meglepődött

Szombat este véget ért a rögbi-világbajnokság Franciaországban, a döntőben Dél-Afrika 12-11-re nyert Új-Zéland ellen. A svájci teniszlegenda, Roger Federer családja társaságában, zöld-sárga sállal a nyakában, Springboks-mezben ünnepelte a dél-afrikaiak történelmi, negyedik vb-címét a Stade de France-ban. Federer nem az egyetlen nagyság volt sportágából, aki a lelátón figyelte a finálét: a párizsi szereplésére készülő Novak Djokovics a koszovói származású angol énekesnő, Rita Ora társaságában nézte a vb-döntőt a francia fővárosban.

2023. 10. 29. 7:10
Rita Ora Novak Djokovics rögbi
Fotó: X/The Tennis Letter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországról talán nehéz átérezni, hogy a világ egyes pontjain mit jelentett a szombat este véget ért rögbi-világbajnokság. Az esemény megmozgatta a brit királyi család tagjait , s más sportágak kiemelkedő alakjait is. A svájci teniszlegenda, és szerb nemezise, Novak Djokovics is a helyszínen kísérte figyelemmel a finálét, s ezúttal Federer volt az, aki rekordgyőzelmet ünnepelhetett: Dél-Afrika új csúcsot jelentő negyedik vb-címét nyerte, miután a párizsi döntőben 12-11-re nyert az eddigi társrekorder, a háromszoros bajnok Új-Zéland ellen.

Roger Federer család rögbi világbajnokság Dél-Afrika
Roger Federer felesége és gyermekei társaságában izgul a lelátón, a dél-afrikai rögbiválogatott színeit viselve (Forrás: X/Uche Amako)

Roger Federer: a rögbi családi ügy

Federer nem véletlenül szurkolt dél-afrikai színekben, a nemzeti válogatott, azaz a Springboks (vándorantilopok) szerelésében. A svájci teniszlegenda édesanyja dél-afrikai, azaz a döntő családi ügy volt számára. Régi fotók tanúsága alapján maga is kipróbálta a rögbit, bár senki sem bánja, hogy végül a teniszpályán kötött ki.

A tavaly hússzoros Grand Slam-bajnokként visszavonult Federer családi körben izgulta végig a szoros finálét, amelynek lefújása után boldogan tapsolhatott, Dél-Afrika csúcstartó lett a győzelmek tekintetében.

A videón Federer öröme 0:51-nél

Novak Djokovics Koszovó nagykövete mellett

Federer sokáig maga is az volt a teniszezők között, ám az elmúlt években majd Novak Djokovics is lehagyta Grand Slam-trófeák terén. A huszonnégy GS-címmel aktuális rekorder Djokovics is ott volt a párizsi lelátón – jövő héten a francia fővárosban játszik ismét tenisztornán az idei US Open-sikere óta.

A szerb számára érzelmileg kevésbé lehetett fontos számára a mérkőzés, mint Federernek. A néhány másodpercben, amikor Djokovics feltűnt a képernyőn, úgy tűnt, hogy az angol énekesnő, Rita Ora segít neki a játék értelmezésében. Aztán mindketten meglepődtek, amikor észrevették, hogy pár pillanatra főszereplővé váltak.

Djokovics és Ora közös meccsnézésének pikáns vonatkozása, hogy az énekesnő pristinai születésű, s Koszovó tiszteletbeli nagykövete, míg a teniszező idén éppen Párizsban, a Roland Garros alatt kifejezte, hogy Szerbia részének tekinti a területet.

Dél-Afrika címet védett

A rögbi-vb döntője éppen olyan álompárosítást hozott, mint amilyennek néhány éve a Federer–Djokovics meccs számított a teniszben. A két eddigi társcsúcstartó, Dél-Afrika és Új-Zéland is negyedik aranyérmére hajtott.

Dél-Afrika sok rúgásra építette a taktikáját, s Handré Pollard hibátlan maradt a vb-n, a döntőben is az ő büntetői jelentették az afrikai csapat valamennyi pontszerzését.

Új-Zéland már az első félidő derekán bajba került, a csapatkapitány Sam Cane az első játékos lett a rögbi-világbajnokság történetében, aki a fináléban piros lapot kapott. Az emberhátrány ellenére az All Blacks kétszer is rúghatott azért, hogy átvegye a vezetést, ám sem a meccs egyetlen célja utáni jutalomrúgásból, sem a hajrában kapott büntetőből nem találtak a póznák közé.

Dél-Afrika úgy lett rekorder negyedik aranyérmével, hogy az első két világbajnokságon az apartheid rendszer fennállása miatt nem vehetett részt. Az 1995-ös, hazai győztes debütálást dolgozza fel az Invictus – A legyőzhetetlen című film Morgan Freeman és Matt Damon főszereplésével.

Azóta 2007-ben is a dél-afrikaiak nyertek, majd a legutóbbi két világbajnokság, 2019 után immár a 2023-as is a Springboks győzelmével ért véget.

Borítókép: Rita Ora és Novak Djokovics, amikor meglátták magukat a kivetítőn (Forrás: X/The Tennis Letter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.