Biblia-idézet miatt kitette sztárját, történelmi mélységben a válogatott

Bár hivatalosan még nem dőlt el a kiesése, Ausztrália minden bizonnyal leggyengébb rögbi-világbajnokságát zárja Franciaországban. Az ausztrálok korábban két vb-aranyérmet is nyertek, idén viszont a Fidzsi-szigetek és Wales is legyőzte őket a csoportkörben. A világbajnokságot ezúttal nem előzte meg olyan botrány, mint négy éve, de az akkor a Biblia-értelmezése miatt kiebrudalt sztár, Israel Folau esete a mai napig megosztja az ausztrál válogatottat.

2023. 09. 25. 13:56
Rugby World Cup France / Wales vs Australia ausztrál válogatott rögbi
Members of Australia are disappointed with losing pool C match against Wales during the Rugby World Cup France 2023 at OL Stadium in Lyon France on September 24, 2023.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masaki Furumaya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Masaki Furumaya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália a hagyományos nagyhatalmak közé tartozik rögbiben, az első négy világbajnokságban kettőt (1991, 1999) is megnyert a válogatott. Azóta az arany nem jött össze, de további három érem igen, az pedig fel sem merülhetett, hogy az ausztrál válogatott ne jusson be az egyenes kieséses szakaszba, azaz a legjobb nyolc közé. Idén viszont immár óriási szenzációnak kellene történnie, hogy Ausztrália elkerülje ezt a történelmi mélypontot, s fennáll a gyanú, hogy a csapategység a mai napig nem heverte ki azt a megrázkódtatást, amit négy éve Israel Folau keretből való kizárása jelentett.

Israel Folau ausztrália rögbi Biblia-idézet
A Biblia-idézet miatt kizárt Israel Folau az ausztrál válogatottba már nem tér vissza (Fotó: AFP/Charly Triballeau)

Az ausztrál válogatott a franciaországi világbajnokságon 1954 óta először szenvedett vereséget a Fidzsi-szigetek ellen, majd vasárnap este Wales 40-6-ra ütötte ki az ausztrálokat, akik ekkora verést korábban még nem kaptak vb-n. Wales a győzelemmel Vilmos herceg nagy örömére az első válogatott lett, amely már matematikailag is biztosította helyét az idei világbajnokság negyeddöntőjében, az ausztráloknak abban kell reménykedniük, hogy a Fidzsi-szigetek a papíron gyengébb Grúzia vagy Portugália ellen kikap.

– Elnézést kérek az ausztrál szurkolóktól, a teljesítményünk messze elmaradt a várt színvonaltól. Teljes mértékben vállalom a felelősséget – kezdte értékelését a Wales elleni zakó után Eddie Jones, az ausztrálok szövetségi kapitánya, aki ugyan nem mondott le, de már a Fidzsi-szigetek elleni vereség után elismerte, hogy veszélyben lehet az állása.

Az ausztrálok négy éve sem sziporkáztak, Japánban a negyeddöntőben 40-16-ra kaptak ki az angol válogatottól, vasárnapig ez volt Ausztrália legnagyobb különbségű veresége a vb-ken. Az akkori szereplés közvetlen előzménye volt, hogy néhány hónappal a világbajnokság előtt Israel Folau, az aktuális legnagyobb sztár kikerült a keretből.

Israel Folau és a végzetes Biblia-idézet

Folau pályán mutatott formájával nem volt probléma, a közösségi médiában megosztott Biblia-idézete miatt viszont az ausztrál szövetség kitette a csapatból. A rögbijátékos a Gal 5,19-21-gyel figyelmeztette és szólította megtérésre az embereket, s mindezt olyan grafikával tette közzé, melyben többek között a részegesek, a házasságtörők és a homoszexuálisok figyelmét hívta fel arra, hogy bűnbánat nélkül a pokol vár rájuk.

 

Bár Folau sok csoportot megszólított, mégis csak egy, az LMBTQ-közösség ágált hangosan a bejegyzés ellen.

 

Az ausztrál rögbiszövetség kitette a keretből a sportolót, aki munkaügyi bírósághoz fordult. Bár a Folau-ellenes kommunikáció azzal érvelt, hogy a rögbijátékos szerződést sértett a közösségimédia-bejegyzésével, a vizsgálat során kiderült, hogy a játékos és a szövetség közötti érvényes kontraktus nem tért ki az online aktivitásra.

Végül peren kívüli megegyezés született, Folau milliós nagyságrendű ausztrál dollárnyi kártérítést kapott, de az ausztrál válogatottban többé nem szerepelt. A váltás esetén szükséges három év szünet letelte után tavaly bemutatkozott édesapja szülőhazája, Tonga válogatottjában, de a kis óceániai ország vb-keretéből térdsérülése miatt kimaradt.

Milyen következményekkel járt Israel Folau ügye?

A rögbi összetett sportág, egyszerre tizenöt játékos van a pályán, túlzás lenne kijelenteni, hogy a kiváló formában lévő Israel Folau jelenléte esetén garantált lett volna a jobb ausztrál szereplés 2019-ben, azt pedig végképp túlzás lenne kijelenteni, hogy az idei csőd egyenes következménye a négy évvel ezelőtti balhénak.

Az ausztrál szövetség persze nehéz helyzetben volt, Folau posztja után arról lehetett olvasni, hogy a keret tagjai bojkottal fenyegetőztek, ha a sztár a csapat tagja maradhat. A képet erősen árnyalja Samu Kerevi későbbi nyilatkozata.

– Azokban a napokban azt mondták nekünk, hogy ne támogassuk Israel Folaut, leginkább ne mondjunk semmit. Erre a következő napokban a hírek tele voltak azoknak a játékosoknak a megszólalásaival, akik Folau üzenete ellen voltak – idézte fel Kerevi. A szövetség tagadja a hasonló vádakat, az mindenesetre egyértelmű, hogy a játékosok messze nem egységesek a témában.

Bár a Folau-ügy óta már négy év eltelt, idén tavasszal dokumentumfilm jelent meg róla Ausztráliában, azaz továbbra is jelen van a közbeszédben. Kerevi tagja az idei ausztrál vb-keretnek, akárcsak néhány további játékos, aki kisebb-nagyobb mértékben kiállt Folau mellett. Ha nincs is a felszínen a téma, az biztos, hogy a csapatból néhányan tudják: az ő álláspontjukat legfeljebb megtűrtként, de bizonyos határon túl elfogadhatatlannak minősítik.

Borítókép: Lógó orrú ausztrálok a Wales elleni vereség után (Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Masaki Furumaya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.