Babos Tímea beharangozott visszatérése és a bravúr is elmaradt

A magyar női teniszválogatott 3-1-re kikapott Belgiumban, így nem jutott be a Billie Jean King-kupa világcsoportjába. Vasárnap Gálfi Dalma és Bondár Anna is kikapott, a párost már le sem játszották, így Babos Tímea továbbra sem játszott 2017 óta a nemzeti csapatban. A sorozat világdöntőjét nagy meglepetésre Kanada nyerte meg.

2023. 11. 12. 18:59
BONDÁR Anna
Charleroi, 2023. november 12. Bondár Anna (b), miután 3-6, 6-3, 6-4-ra kikapott a belga Greetje Minnentõl (j) a Billie Jean King-kupa nõi tenisztorna rájátszásában, a Belgium-Magyarország párharc harmadik mérkõzésén a belgiumi Charleroi-ban 2023. november 12-én. Belgium-Magyarország 2-1. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig jól indult. Szombaton Gálfi Dalma nyert Greet Minnen ellen, a magyar női teniszválogatott pedig 1-0-ra vezetett Belgium ellen, a Billie Jean King-kupa selejtezőjén. A folytatás azonban már nem alakult jól, a következő három meccset a házigazda belgák nyerték, a párost már le sem játszották Charleroi-ban. A párosban négyszeres Grand Slam-győztes ott volt a magyar keretben, de nem lépett pályára.

BONDÁR Anna; Babos Tímea; MINNEN, Greet
Babos Tímea csak szurkolhatott Belgiumban, Bondár Anna mindkét meccsét elveszítette (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A szombati két egyes után 1-1-re állt a párharc, vasárnap az első nap két vesztese, Bondár Anna és Greet Minnen kezdett egymás ellen, akik az idei négy Grand Slam-tornából háromszor együtt indultak párosban, a Roland Garroson egészen a negyeddöntőig jutottak.

A párost Minnen bontotta fel, a jövő évi olimpiára hivatkozva, ahol a Grand Slam-tornákkal ellentétben csak egy nemzetbeli párosok szerepelhetnek. Ezután Bondár is magyar párral indult a US Openen, ő és Babos Tímea együtt szerepelnének Párizsban is.

A korábbi párostársak meccsén Bondár került szettelőnybe, de Minnen fordított, és megszerezte a vezetést a belgáknak.

Gálfi Dalma következett a korábbi US Open-elődöntős Yanina Wickmayer ellen. A magyar játékos a simán elveszített első játszma után a másodikban szoros csatában kiegyenlített, de a döntő szettben már nem volt esélye.

Babos Tímea nem lépett pályára

Mivel a párharc érdemi része véget ért, a csapatok úgy döntöttek, hogy a párost már nem játsszák le. Így bár a kerethirdetés alapján megvolt rá az esély, hogy Babos Tímea 2017, Stollár Fanny pedig 2018 után ismét pályára lépjen a magyar válogatottban, végül mindkettejüknek csak a szurkolás jutott a párharcban.

A belga válogatott érvényesítette a papírformát, és jövőre a Billie Jean King-kupa világcsoportjában szerepelhet, a magyar válogatott az idei évhez hasonlóan 2024-ben is az euroafrikai zóna I. osztályában játszhat.

Billie Jean King-kupa, selejtező

Belgium–Magyarország 3-1
Minnen–Gálfi 3:6, 3:6
Wickmayer–Bondár 7:5, 6:2
Minnen–Bondár 3:6, 6:3, 6:4
Wickmayer–Gálfi 6:2, 6:7, 6:1

Váratlan hőst ünnepel Kanada

Ezen a héten rendezték Sevillában a Billie Jean King-kupa idei világdöntőjét, amely óriási meglepetésre Kanada győzelmével ért véget.

A juharlevelesek a rendező spanyolok és a világelső Iga Swiatek nélkül játszó lengyelek ellen is 3-0-ra nyertek a csoportkörben, pedig második számú játékosuk, a tizennyolc éves Marina Stakusic mindössze a 258. helyen áll a világranglistán.

A nagy esélyes csehek elleni elődöntőben Stakusic kikapott, Leylah Fernandez viszont legyőzte az idei wimbledoni bajnokot, Markéta Vondrousovát, majd a párost is Kanada nyerte, pedig Fernandez és Gabriela Dabrowski ellenfele Barbora Krejcíková és Katerina Siniaková volt, akik az elmúlt években az összes Grand Slam-tornát megnyerték együtt, Tokióban pedig olimpiai bajnokok is lettek. Ez a vereség volt a cseh páros utolsó közös meccse, meglepő módon éppen az újabb olimpiai évben külön folytatják.

Az olaszok elleni döntőben már játszmát sem veszített Kanada, Stakusic a tavalyi Roland Garros-elődöntős Martina Trevisan, míg Fernandez Jasmine Paolini ellen nyert két játszmában.

Kanada először nyerte meg a korábban Fed-kupa néven ismert sorozatot, s a férfiválogatott tavalyi Davis-kupa győzelme után újabb nagy teniszdiadalt ünnepelhetett.

Borítókép: Bondár Anna kikapott korábbi párostársától, Greet Minnentől (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.