Az ítéletidő csak átmenetileg segített a világelsőn + videó

A tervezettnél ugyan később, de kialakult a WTA-világbajnokság döntőjének párosítása. A lengyel Iga Swiatek első vb-címe mellett az év végi világelsőségért is játszik az amerikai Jessica Pegula ellen, mindketten szettveszteség nélkül jutottak el a fináléig. Swiatek lehet fáradtabb, az ő Arina Szabalenka elleni elődöntője a cancúni ítéletidő miatt két napon át tartott.

2023. 11. 06. 9:18
2023 WTA Finals - Day 8
CANCUN, MEXICO - NOVEMBER 5: Iga Swiatek of Poland celebrates after she wins the rescheduled Semi-Final match against Aryna Sabalenka, which started last night, was interrupted by rain, and is now continuing on Day 8 of GNP Seguros WTA Finals Cancun 2023, part of the Hologic WTA Tour, on November 5, 2023, in Cancun, Quintana Roo, Mexico. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arina Szabalenka már a US Openen is kijelentette, hogy szívesen játszott volna közvetlenül a világelsőségért Iga Swiatek ellen. A vágya a női teniszezők évzáró világbajnokságán többé-kevésbé teljesült. Az eredmény viszont kiábrándító lehet a fehérorosznak, Szabalenka 6:3, 6:2-re kikapott a cancúni elődöntőben. Igaz, így is világelsőként zárhatja az évet, ha Swiatek a döntőben nem győz az amerikai Jessica Pegula ellen.

Arina Szabalenka WTA világbajnokság Iga Swiatek elleni elődöntő
Arina Szabalenka nem tudta bebiztosítani az év végi világelsőségét Iga Swiatek ellen (Fotó: AFP/Claudio Cruz)

A találkozó végeredménye sima meccset mutat, ugyanakkor az időjárási körülmények megbolondították a mérkőzést Cancúnban, ahol a szervezéssel is akadtak problémák.

Először az erős szél tette lehetetetlenné a játékot, majd az eső is megérkezett, mindössze három lejátszott játék után szombatról vasárnapra halasztották a mérkőzést.

Vasárnap este ilyen probléma már nem adódött, Szabalenkán pedig semmi sem segített. Az Australian Open-bajnok fehérorosz játékosnak a döntőben kell kiizgulnia Jessica Pegula sikerét, hogy világelsőként zárja az évet.

Iga Swiatek Serena Williams nyomdokaiba léphet

Legutóbb 2009-ben fordult elő, hogy a WTA-idény utolsó mérkőzésén dőlt el a világelsőség kérdése. Akkor az orosz Dinara Szafina a csoportkör elején elszenvedett sérülése után nézte tehetetlenül, ahogy Serena Williams végigmasírozik, s a döntőben nővérét, Venust legyőzve az élre áll a világranglistán.

Idén mind Swiatek, mind Pegula simán jutott a döntőbe, egyikük sem vesztett játszmát az eddigi négy meccsén. Az amerikai elődöntője még simábban alakult, mint a lengyelé, mindössze három játékot veszített honfitársa, a US Open idei győztese, Coco Gauff ellen.

– Örülök, hogy végre megmutathattam nektek, mire vagyok képes – mondta a mexikói közönségnek Szabalenka elleni sikere után Swiatek, aki tavaly óriási fölénnyel zárt a ranglista élén, idén viszont sokkal közelebb kerültek hozzá a vetélytársak. – Pegula a játék minden elemében erős, emellett érett játékos, de készen állok a döntőre.

Swiatek eddigi mérlege 5-3 Pegula idén, idei három meccsükből viszont kettőt az amerikai nyert meg.

– Az idei két győzelem nagy önbizalmat ad nekem, de tudjuk, hogy ha Swiatek formában van, akkor képes bárki ellen hengerelni – fogalmazott Pegula a magyar idő szerint hétfőn 23.30-kor kezdődő világbajnoki döntő előtt.

Borítókép: Iga Swiatek dupla tétért játszik a világbajnokság döntőjében (Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.