Coco Gauff boldog lehet, hogy nem nyert túl korán Grand Slam-tornát

Az amerikai Coco Gauff győzelmével ért véget a US Open női egyes versenye. A 19 éves játékos az első játszmát ugyan elveszítette, utána azonban kihasználta a fehérorosz Arina Szabalenka hibáit. Coco Gauff karrierje első Grand Slam-trófeájának köszönhetően a világranglistán is egyéni csúcsot ér el, hétfőtől a harmadik helyen áll.

2023. 09. 10. 16:08
Coco Gauff
New York, 2023. szeptember 8. Az amerikai Coco Gauff ünnepel, miután 6:4, 7-5 arányban gyõzött a cseh Karolína Muchová ellen az amerikai nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében a New York-i Flushing Meadowsban 2023. szeptember 7-én. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz elhinni, hogy a friss US Open-bajnok Coco Gauff még csak 19 éves. A váratlanul feltűnő, majd ugyanolyan hirtelen kihunyó üstökösök jellemezte női teniszmezőnyben ugyanis az amerikai tinédzser már évek óta az állandóságot képviseli. Gauff 2019-ben, 15 évesen robbant be a felnőttek mezőnyébe, amikor élete első Grand Slam-főtáblás meccsén, Wimbledonban egyik példaképe, a füves pályás torna ötszörös bajnoka, Venus Williams ellen nyert.

Coco Gauff Venus Williams 2019 Wimbledon
2019-ben Wimbledonban Coco Gauff (jobbra) Venus Williams gratulációját fogadhatta (Fotó: AP/Tim Ireland)

– A Williams nővérek, Venus és Serena megjelenése előtt nem sok fekete játékos szerepelt magas színvonalon a teniszben, nekik köszönhetően viszont hihettem az álmom megvalósulásában – hangsúlyozta a szombaton késő este rendezett US Open-döntő után Gauff, amelyben három játszmában nyert Arina Szabalenka ellen.

Miért sírt Coco Gauff a US Openen?

Az a 2019-es wimbledoni győzelem nem csak Gauff számára volt különleges, a teljes teniszvilág felbolydult, mindenki az új tinisztárra volt kíváncsi, a harmadik meccsét már az ikonikus wimbledoni centerpályán játszotta. A nyomás óriási lett Gauffon, aki néhány héttel később sírva fakadt, miután a US Open harmadik fordulójában kikapott Oszaka Naomitól. Pedig nem volt semmi szégyellnivaló a vereségben, a japán az aktuális címvédő és világelső volt.

Gauff dolgát ezután megkönnyítette, hogy amíg ő egyenletes fejlődési ívet írt le, addig többé vagy kevésbé váratlanul Grand Slam-bajnok lett Bianca Andreescu, Sofia Kenin, Iga Swiatek, Barbora Krejcíková és Emma Raducanu is.

A Gauff-mánia nekik köszönhetően kissé elült, a tinédzser pedig a túlzott felhajtástól megszabadulva lépésről lépésre haladt előre. 2020-ban a legjobb ötven, 2021-ben a legjobb harminc között zárta az évet, majd tavaly élete első Grand Slam-döntőjét vívhatta a Roland Garroson, igaz, ott sima vereséget szenvedett Swiatektől. Gauff kiegyensúlyozott játékának köszönhetően top 10-es játékos lett, ám amíg a kötelező győzelmeket nagyon jó arányban szállította, a legjobbak ellen csak elvétve jött ki neki a lépés.

Ki Coco Gauff edzője?

Úgy tűnik, ehhez új edzőre volt szükség. Brad Gilbert korábban Andre Agassi mestereként hat GS-trófeát nyert, majd 2003-ban néhány hónappal a közös munka megkezdése után US Open-sikert ünnepelhetett Andy Roddickkal. S húsz évvel később a történelem ismételte önmagát.

Gilbert augusztus 1-jén, Washingtonban tűnt fel először Gauff mellett, a játékos azóta négy tornából hármat megnyert, a washingtoni és a cincinnati siker után a US Open bajnoka lett. Cincinnatiben hét vereség után először nyert az akkori világelső Swiatek ellen, a New York-i döntőben pedig az új éllovas, Arina Szabalenka ellen fordított szetthátrányból, kihasználva, hogy a fehérorosz, aki idén mind a négy nagy tornán legalább az elődöntőig eljutott, elkezdte szórni a ki nem kényszerített hibákat.

Hétfőtől a Szabalenka, Swiatek duón kívül más már nem előzi meg a rangsorban Gauffot, aki aligha fog úgy eltűnni a színről, mint az utóbbi évek néhány Grand Slam-bajnoka. Most már Coco Gauff US Open-győztes, aki valóban megérett arra, hogy bajnok legyen, s egyben figyelmeztette a többieket: még mindig nem érzi magát kész játékosnak.

Borítókép: Coco Gauff hazai pályán szerezte első Grand Slam-trófeáját (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.