Vasárnap kezdődne a világbajnokság, de még épül a stadion

Közeledik a női teniszezők idényének vége, a WTA Tour záróeseménye, az évzáró világbajnokság vasárnap kezdődik a mexikói Cancúnban. Legalábbis ez a terv, ugyanakkor az eseményre épülő stadion egyelőre siralmas látvány nyújt. Arina Szabalenka és Iga Swiatek között a vb dönt az év végi világelsőségről.

2023. 10. 27. 18:24
WTA világbajnokság Cancún
Fotó: X/Professional Tennis Players Association
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női teniszezők versenyeit szervező WTA komoly kritikákat kap az évzáró világbajnokság előtt. Az esemény két nap múlva, vasárnap kezdődne, de még nincs kész a stadion. A mexikói Cancún szeptemberben kapta meg a rendezés jogát, s már akkor is sokan megkérdőjelezték a WTA döntését. Ezek a hangok most felerősödtek, az év végi világelsőségért még harcban lévő Iga Swiatek hiába utazott már egy héttel a tornakezdés előtt Mexikóba, nem tudott hivatalos pályán edzeni, ahogy riválisai sem. A ranglistát jelenleg vezető Arina Szabalenka edzője is élesen kritizálta a körülményeket.

Iga Swiatek WTA
Iga Swiatek néhány hete Pekingben nyert tornát, ott nem volt gond a körülményekkel (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

A WTA helyzetét rontja, hogy évek óta nem tud jó megoldást találni az évzáró vb-re. 2020-ban elmaradt a verseny a koronavírus-járvány miatt – a férfi teniszezők számára az ATP ugyanakkor meg tudta rendezni a világbajnokságot. Azóta a mexikói Guadalajara, és a texasi Fort Worth adott otthont az eseménynek, utóbbi helyszínen csupán lézengtek a nézők a lelátón.

Iga Swiatek hiába szólt

A tavalyi évet Iga Swiatek uralta, s a lengyel nem volt elragadtatva az amerikai helyszíntől, amely szerinte ellehetetleníti az év legjobb játékosai számára a részvételt a Billie Jean King-kupa európai világdöntőjén. A WTA mégis előidézte ugyanazt a helyzetet, Swiatek pedig idén sem vállalja a részvételt a csapatversenyben, ahogy a két amerikai vb-résztvevő, Coco Gauff és Jessica Pegula sem.

Pedig volt másik jelentkező is, Prága. A cseh női tenisz a mexikóival ellentétben nagyon erős, idén azért csak egy teniszező, a wimbledoni bajnok Markéta Vondrousová képviseli az országot a világbajnokságon, mert a Roland Garros-döntős Karolína Muchová sérülés miatt visszalépett.

Csehországban adott lett volna a létesítmény, a probléma az lehetett, hogy a csehek öt évre pályáztak, a WTA viszont jövőre várhatóan már a női tenisz fellegvárának semmiképpen sem nevezhető Szaúd-Arábiában tartja a vb-t.

Erről a bejelentést a mexikói torna alatt várják a bennfentesek, s ha tényleg megtörténik, a WTA ezzel még tovább veszít népszerűségéből. A múlt két nagy bajnoka, Martina Navratilova és Chris Evert is élesen ellenezte a megszellőztetett lépést a szaúdi emberi jogi viszonyok miatt.

Mi lesz a női tenisz-világbajnoksággal?

Cancún egészen más szempontból aggályos. A teniszezők új, Novak Djokovics nevével fémjelzett érdekvédelmi szervezete fotóval és videóval jelezte, hogy áll a világbajnokság helyszíne két nappal a vb előtt.

A játékosok egyelőre a hotel két teniszpályáján tudnak készülni, bár azok legalább jó minőségűek.

– A két edzőpálya jó, ezek állandó teniszpályák, amelyek általában jobb minőségűek, mint az egy alkalomra összeépítettek – Swiatek edzője, Tomasz Wiktorowski a lehető legfinomabban kritizált, hozzátéve, hogy majd kiderül, hogy a stadion borítása az ígéretnek megfelelően valóban hasonló lesz-e majd a hotelbeli pályákéhoz.

Swiatek idén hátrányból indul a vb előtt az év végi világelsőségért, az Australian Open-bajnok Arina Szabalenka a lengyel eredményeitől függetlenül megtartja az első helyet a rangsorban, ha legalább két csoportmeccset nyer, majd bejut a döntőbe.

A fehérorosz játékos edzője, Anton Dubrov arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyszínen mindössze egy ütőhúrozó áll a vb-re készülő játékosok rendelkezésére.

A világbajnokságon a már említett Szabalenka, Swiatek, Gauff, Pegula és Vondrousová mellett a kazah Jelena Ribakina, a tunéziai Unsz Dzsábir és a görög Maria Szakkari vesz részt, azaz biztosan új győztest avatunk.

Legalábbis akkor, ha sikerül megrendezni a világbajnokságot.

Borítókép: A világbajnokság tervezett helyszíne (Fotó: X/Professional Tennis Players Association)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.