Katalin hercegné előtt sírta el magát a wimbledoni döntőt elvesztő teniszező

A nem kiemeltként indult Marketa Vondrousová nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság női egyes döntőjét, miután két szettben legyőzte a tunéziai Onsz Dzsaburt, és megszerezte pályafutása első Grand Slam-trófeáját. Petra Kvitová 2014-es sikere óta van újra cseh női bajnoka a londoni viadalnak, amelynek díjátadója Katalin hercegné volt, aki előtt a vesztes nem bírta visszatartani a könnyeit.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 17:03
DZSABÚR, Onsz
London, 2023. július 15. A cseh Marketa Vondrousová a tunéziai Onsz Dzsabõr ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság nõi egyesének döntõjében 2023. július 15-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már a finálé előtt biztos volt, hogy új női bajnokot avatnak Wimbledonban. Onsz Dzsabur egymás után második londoni fináléjára készült, tavaly három szettben kikapott a kazah Jelena Ribakinától, akit most a szerdai negyeddöntőben búcsúztatott. Emellett szeptemberben az amerikai nyílt bajnokságon is eljutott a végjátékig, de ott megállította őt a világelső Iga Swiatek. Idén Londonban viszont ismét kiharcolta magának az esélyt, hogy a sportág történetének első afrikai GS-győztese legyen.

A Tokióban olimpiai ezüstérmes Vondrousovának ez volt a második döntője Grand Slam-tornán,  2019-ben Párizsban kikapott az ausztrál Ashleigh Bartytól, a WTA-sorozatban pedig a hatodik fináléja. Az eddigiekből négyet elveszített, egyetlen serlegét 2017-ben a svájci Bielben szerezte. Az elvesztett döntői között ott volt a 2019-es budapesti is, amelyen a belga Alison Van Uytvanckkal szemben maradt alul. A 24 éves játékos a világranglista 42. helyezettjeként nem kapott helyet a kiemeltek között, és Billie Jean King 1963-as menetelése óta ő lett az első nem kiemelt női döntős a füves pályás GS-viadalon.

Billie Jean King, az egykori amerikai teniszcsillag egyébként Katalin hercegné mellett foglalt helyet a királyi díszpáholyban a döntő alatt.

KING, Billie Jean; DZSABÚR, Onsz; KATALIN hercegnõ
Katalin hercegné adta át a díjakat. Fotó: Alberto Pezzali

A finálé első játszmája meglepően sok fogadópontot és öt bréket hozott, főleg Dzsabur teniszezett nagyon idegesen, sokat hibázva. A tunéziai játékos saját adogatásai után alacsony százalékban nyert pontot, de mivel fogadóként jobb teljesítményt nyújtott, 4:2-re elhúzott. Vondrousová ezt követően megnyugodott, rendezte játékát, szinte minden labdát visszatett a pályára, és mivel riválisa ezt követően is sokat rontott, az utolsó 17 labdamenetből 15-öt megnyerve behúzta a nyitófelvonást.

A második szett is a cseh teniszező gyors brékjével indult, de Dzsabur egymás után három játékot nyerve fordított. Vondrousová 3:3-nál egyenlített, majd miután 4:4-nél újra elvette tunéziai ellenfele adogatójátékát, kiszerválta a mérkőzést, és pályafutása legnagyobb sikerét a földre rogyva ünnepelte.

Az utolsó pont és Vondrousova öröme:

A prágai teniszező Wimbledonban korábban még a második fordulón sem jutott túl, de most Petra Kvitová és Jana Novotná után a harmadik cseh játékos, aki diadalmaskodott a füves pályás versenyen, ráadásul a viadal történetében ő lett az első nő, aki nem kiemeltként emelhette fel a trófeát.

Dzsabur ezzel szemben harmadik GS-fináléját is elveszítette, és nem is tudta visszatartani a könnyeit: sírva fakadt, amikor Katalin hercegné átadta neki a másodiknak járó díjat. Később is csak kereste a szavakat: – Nehéz most megszólalnom, szerintem csúnya leszek a fotókon, és nem segít, ha sírok. Azt hiszem, ez pályafutásom legfájdalmasabb veresége. De egy nap megcsinálom, ezt megígérhetem – fogadkozott Dzsabur.

A győztes természetesen önfeledten nyilatkozott, és egy kulisszatitkot is elárult: – Azt nem tudom, hogy nekem lesz-e újabb tetoválásom, de az edzőmmel fogadtam korábban, hogy ha nyerek egy Grand Slam-tornát, akkor ő varrat magára valamit, úgyhogy holnap megyünk is a szalonba. Ünneplésnek meg este szerintem kibontok egy sört – árulta el Vondrousová.


   
Wimbledon, női egyes, döntő: Marketa Vondrousová (cseh)–Onsz Dzsabur (tunéziai, 6.) 6:4, 6:4.

Borítókép: A cseh Marketa Vondrousová a tunéziai Onsz Dzsabur ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének döntőjében 2023. július 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.