Babos Tímea idén végleg lezárt egy sikeres fejezetet

Tavasszal három tenisztornát is nyert egyesben, de nem azon a szinten, amihez az elmúlt években hozzászokott. Babos Tímea több mint száz helyet lépett előre idén az egyes ranglistán a tavalyi mélypont után. A soproni teniszező szép lassan visszatérhet a rangosabb versenyekre, jövő héten pedig a magyar válogatottban is újra pályára léphet. Babos Tímea fókuszában a 2024-es párizsi olimpia is szerepel, ahol Bondár Anna lenne a párostársa.

2023. 11. 02. 16:27
Babos Tímea
Budapest 20230717 tenisz WTA torna Fotó dömötör csaba Nemzeti Sport Babos TÍmea Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

pozitív évként jellemezte az ideit. Pedig a magyar teniszező pillanatnyi egyéni világranglistás helyezése (173.) messze van a 2016-os egyéni csúcsától (25.), s párosban, négyszeres Grand Slam-bajnokként sem járt korábbi sikerei közelében 2023-ban. Az elmúlt évek viszontagságai után azonban Babos Tímea nagyon mélyről kezdte meg a visszakapaszkodást, csütörtökön erről az időszakról is őszintén vallott a hazai sajtó képviselőinek. Emellett hangsúlyozta: régi kívánsága teljesült azzal, hogy Bondár Anna személyében honfitársa oldalán párosozhat.

Babos Tímea
Babos Tímea új tapasztalatokat gyűjtött idén (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)

– A háromszázon kívül álltam az év elején, ez az én szintemen azt jelenti, hogy a nulláról kezdtem újra. Olyan versenyeken játszottam idén, amilyen szintű tornákon legutóbb tizenhét évesen vettem részt. Láthattuk, hogy még a WTA-világbajnokságon is akadnak szervezési problémák, el lehet képzelni, hogy a kisebb ITF-versenyeken nem jobb a helyzet. Volt olyan, hogy nem volt labdánk, amivel játszhattunk volna. Emiatt másfajta kihívást jelentett ez az év, mint a korábbiak, és büszke vagyok arra, hogy valamilyen szinten vissza tudtam építeni magam. Nem hiszem, hogy ilyen mélységekbe csúszna a világranglistán, de azt mondta nekem, hogy ha ez mégis megtörténne, ő biztosan nem csinálná végig azt, amit én idén megtettem – mondta Babos Tímea.

A soproni teniszező 2020-ban még az Australian Open és a Roland Garros női párosversenyén is megszerezte a trófeát, utána viszont összecsaptak a feje fölött a hullámok.

– Megtört ember voltam. Az akkori francia edzőm óriási nyomást helyezett rám a táplálkozással kapcsolatban, így a jelenlétében figyeltem is erre, viszont zugevő lettem. Enni persze még most is szeretek, de ennek már nincs negatív hatása, sőt a legutóbbi állapotfelmérésen már arra figyelmeztettek, hogy a mostaninál alacsonyabbra ne menjen a testzsírszázalékom. A lelki problémáimat nem kezeltem, és meggyőződésem, hogy ebből adódtak a fizikai sérülések is, volt gondom az Achillesemmel, a csípőmmel. S miután korábban nem voltam sérült, elkövettem több hibát is, túl korán akartam visszatérni, illetve nem vettem igénybe a védett ranglistát.

Babos az alacsonyabb szintű versenyeken bizonyított, tavasszal egymás után négy tornán is bejutott a döntőbe, három finálét meg is nyert, az egyikben karrierje leghosszabb meccsét vívta, amely több mint négy órán át tartott. A magyar teniszező ezt emelte ki egyik emlékezetes meccseként a 2023-as évből, míg a másik meglepő módon egy vereség volt: októberben, Csengcsouban az akkori világranglista-12. Daria Kaszatkina győzte le.

– Hosszú idő után játszottam ismét egyesben ilyen magasan rangsorolt ellenféllel szemben. Az első játszmán ez meg is látszott, a másodikban viszont szettlabdám volt, ami pozitív jel, akárcsak az, hogy idén a korábbiaknál sokkal jobb arányban nyertem meg a kiélezett, döntő szettes mérkőzéseimet.

Babos: Mladenovic a múlt, Bondár a jövő

Babos most már rövidebb távú célokat fogalmaz meg magának, de bízik benne, hogy jövőre egyesben is visszatérhet a top 100-ba. Pedig az év elején még nem az volt a terv, hogy az egyesre fog koncentrálni, négy közös Grand Slam-trófea és hosszabb szünet után Babos Tímea és Kristian Mladenovic újra együtt indult az Australian Openen, de a korábbi sikerduó csak rövid időre állt újra össze.

– Mladenoviccsal vágtunk neki az évnek, de aztán másként alakultak a dolgok. Nincs köztünk harag, tiszteljük egymást, de amikor néhány hete Kínában lett volna lehetőségem újra vele játszani, nem éreztem készen magam erre. Ezt a szakmai kapcsolatot immár lezártnak tekintem – jelentette ki Babos Tímea, aki hazatérése előtt az ukrán Volodko oldalán éppen a Mladenovic, Ucsidzsima kettős ellen kapott ki a sencseni döntőben.

Babos idén tíz különböző párospartnerrel indult versenyen, de már eldőlt, hogy közülük kivel tervez a közeljövőre: a jövő évi Australian Open felvezetőversenyein, majd magán a Grand Slam-tornán is Bondár Anna lesz a társa, s együtt célozzák meg a párizsi olimpiát is.

– Korábban is szívesen játszottam volna másik magyar lánnyal párost, sajnos erre sokáig nem volt lehetőség. Bondár Anna idén sokat játszott a belga Greet Minnennel, de ő jelezte neki, hogy az olimpia közeledtével inkább váltana, és honfitársával, Yanina Wickmayerrel játszana tovább. Ezután indultunk Annával egy spanyolországi versenyen, amit meg is nyertünk, a US Openen viszont igen szerencsétlen sorsolást kaptunk, bár az a meccs is szorosabb volt, mint amit  a végeredmény mutat. Azóta kicsit különváltunk, ő inkább salakon, én pedig kemény pályán akartam játszani, de Ausztráliában biztos együtt játszunk majd, és utána is igyekszünk úgy alakítani a naptárunkat, hogy ha nem is minden helyszínen, de sokat tudjunk együtt játszani az olimpia előtt – árulta el Babos Tímea.

Babos és Bondár akár jövő héten is egymás oldalán szerepelhetnek, a magyar női teniszválogatottban, amely november 11-én és 12-én éppen a Minnennel és Wickmayerrel felálló Belgium ellen vív Billie Jean King-kupa-párharcot. Babos hat év után léphet ismét pályára a nemzeti csapatban. A magyar keretben rajta és Bondáron kívül még Gálfi Dalma, Stollár Fanny és Jani Réka szerepel, míg a belgáknál Sofia Costoulas, Alison Van Uytvanck és Bondár másik korábbi párospartnere, Kimberly Zimmermann vár még bevetésre.

Borítókép: Babos Tímea (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.