Djokovics sportszerűen ünnepelt, négy magyar játszik ATP-főtáblán

Vasárnap Párizsban véget ért a férfi teniszezők idei utolsó mesterversenye. Novak Djokovics negyvenedik ATP 1000-es trófeáját szerezte a francia fővárosban, majd sportszerűen vigasztalta ellenfelé: a korábban Federer-utódnak kikiáltott Grigor Dimitrov hat év után nyert volna ismét ATP-tornát. Djokovics a héten már rápihen az évzáró világbajnokságra, Metzben és Szófiában viszont ATP 250-es versenyt rendeznek, összesen négy magyar résztvevővel.

2023. 11. 06. 9:59
Novak Djokovics
Párizs, 2023. november 5. A szerb Novak Djokovic a trófeával, miután gyõzött a bolgár Grigori Dimitrov ellen a párizsi keménypályás férfi tenisztorna döntõjében 2023. november 5-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics tizennyolc meccses győzelmi sorozattal készülhet az évzáró világbajnokságra. A szerb klasszis legutóbb a wimbledoni döntőben kapott ki Carlos Alcaraz ellen, azóta megnyerte a US Opent, valamint két mesterversenyt, Cincinnatiben és múlt vasárnap Párizsban. Djokovics a francia fővárosban rendezett torna döntőjében Grigor Dimitrov ellen nyert 6:4, 6:3-ra.

Grigor Dimitrov Novak Djokovics
Novak Djokovics sportszerűen vigasztalta Grigor Dimitrovot (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Grigor Dimitrov pályafutása elején a „bébi Federer” becenevet kapta meg látványos, a svájci klassziséra emlékeztető játéka miatt, de végül nem tudott hasonló karriert befutni. A becenév a harminckét éves játékosra már nem illik, aki egyetlen Grand Slam-döntőt sem játszhatott, s egy igazán kiemelkedő szezonja volt csak, a 2017-es, amikor megnyerte az évzáró világbajnokságot.

Dimitrov azóta, tehát hat éve egyáltalán nem nyert ATP-tornát, s most is elbukott az utolsó akadályban. Nem véletlenül volt nagyon csalódott a finálé után, noha a döntőig vezető úton Danyiil Medvegyev, Hubert Hurkacz és Sztefanosz Cicipasz ellen is borította a papírformát, Djokoviccsal szemben már nem tudta.

Novak Djokovics megmutatta emberi nagyságát a döntő után, az interjúját félbeszakítva ment oda Dimitrovhoz, hogy megvigasztalja a bolgárt.

Novak Djokovics elképesztő éve

Novak Djokovics harminchat évesen már nem zsúfolja túl a versenynaptárát. A szerb teniszklasszis tizenegy versenyen indult eddig, s ezek közül hatot megnyert. A spanyol Carlos Alcaraz, aki elméletileg még elveheti az év végi világelsőséget a szerbtől, szintén hat versenyt nyert, de tizenhat indulásból, míg a rangsor harmadik helyén álló Danyiil Medvegyev huszonegy tornán indult, s ötször emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

Djokovics idén három újabb trófeával a Grand Slam-örökrangsor élére állt összesen huszonnégy címmel, Párizsban pedig az első játékos lett, aki eljutott negyven mesterverseny-trófeáig, mindkét rangsorban követi a sorban, huszonkettő, illetve harminchat sikerrel.

A szerb már az év végi világelsőséget tekintve is egyedüli csúcstartó, de minden bizonnyal itt is nyolcra javítja a saját rekordját, ehhez a torinói világbajnokságon elég lesz egyetlen csoportmeccset megnyernie.

Magyar rangadó: Marozsán Piros ellen kezd

A torinói ATP-vb vasárnap kezdődik, előtte viszont még két ATP 250-es versenyt rendeznek a héten. Dimitrov a hosszú párizsi menetelés után hazájában, Szófiában nem ragad ütőt, pedig ott első kiemelt lehetne.

Indul viszont három magyar játékos is, az első fordulóban kettő mindjárt egymás ellen játszik: Marozsán Fábián és Piros Zsombor közül tehát az egyik biztosan bejut a második körbe. aki másfél év után ismét a top 50-ben áll a világranglistán, nyolcadik kiemeltként egy selejtezőből érkezett játékos ellen kezd.

Lesz magyar résztvevő Metzben is, bár ehhez kellett egy kis szerencse. Valkusz Máté az első meccsét megnyerte a selejtezőben, a másodikat viszont elveszítette, de néhány visszalépésnek köszönhetően így is felkerült a főtáblára. Ellenfele a német Daniel Altmaier lesz, aki szintén jól járt a visszalépésekkel, ő ennek köszönhetően került a kiemeltek közé.

A huszonöt éves Valkusz mindössze másodszor játszhat ATP-főtáblán, először, 2019-ben Budapesten az első fordulóban Jannik Sinner győzte le. Akkor az olasz került szerencsés vesztesként a főtáblára, azóta Sinner már a világranglista negyedik helyén áll, idei legváratlanabb vereségét pedig éppen Altmaiertől szenvedte el a Roland Garroson, drámai meccsen.

Borítókép: Novak Djokovics a negyvenedik mesterverseny-trófeájával (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.