Kilenc „olimpiai” arany ékesíti a magyar sport szokásos karácsonyi ajándékát

Ha év vége, akkor sportévkönyv. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kiadásában, a sportért felelős államtitkárság támogatásával, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Nagy Béla Programjában idén is megjelent az esztendő sportsikereit, felejthetetlen pillanatait felelevenítő Sport 2023 évkönyv. Volt mire visszatekinteni, a magyar sportolók olimpiai versenyszámban idén kilenc világbajnoki címet szereztek, labdarúgó-válogatottunk pedig kijutott az Európa-bajnokságra. A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével többek között Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és a párizsi játékokra készülő háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron.

2023. 12. 01. 16:41
Sport évkönyv 2023
Forrás: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötetet bemutató pénteki sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a MOB elnöke úgy fogalmazott: értékes éve volt a magyar sportnak 2023. Mi másra gondolhatott, mint amit a bevezetőben írtunk: a magyar sportolók olimpiai versenyszámban kilenc aranyérmet szereztek. Úgy, hogy az elmúlt évtizedek legeredményesebb magyar sportja, a kajak-kenu ehhez idén egy arannyal sem járult hozzá.

magyar férfi vízilabda-válogatott, 2023 sport évkönyv, olimpia aranyérem
A világbajnok férfivízilabda-válogatott

Íme, a teljes lista:

vívás (3): Koch Máté (párbajtőr egyéni), férfi kardcsapat, női kardcsapat
birkózás (2): Iszmail Muszukajev (szabadfogás 65 kg), Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg)
úszás: (200 m hátúszás)
vitorlázás: Érdi Mária (laser radial)
tekvondó: Márton Luana (57 kg)
vízilabda: férficsapat

Ehhez járul még férfi labdarúgó-válogatottunk veretlenül sikeres éve, a kijutás a 2024-es Európa-bajnokságra. Ezzel együtt nem is vitás, a magyar sport roppant eredményes évet zárt. 

 

Gyulay Zsolt 160-180 kvótában bízik

Gyulay a párizsi játékokra utalva elmondta: a magyar csapatnak jelenleg 60 kvótája van.

– Bízunk benne, hogy ez a szám 160, de akár 180 főre is fel tud menni – tette hozzá, és kiemelte: a magyar sport erejét jól mutatja, hogy Fürjes Balázs révén újra van állandó tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a kötet állandó szerzője köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben óriási fejlesztések zajlottak a magyar sportban, s a magyar sportmédiának fel kellett nőnie a feladathoz, tartania kellett a lépést ezekkel a fejlesztéssekkel. Büszkén említette, hogy ma már van nemzeti közszolgálati sport tv-csatorna, sportnapilap és sportrádió is, s bár a nyomtatott sajtó világszerte hanyatlik, az évkönyv műfaja időtálló. Hangsúlyozta: nagyon örül, hogy az MSÚSZ ismét partner lehetett a sportévkönyv kiadásában. Hozzátette: január 8-án, az Operaházban rendezik az Év Sportolója Gálát, amelyen minden vendég megkapja majd emlékbe a Sport 2023-at.

Amler Zoltán, a könyv főszerkesztője elmondta, az idei kötet több mint ötven szerző írásaiból állt össze, s a megújulás óta ez a tizedik, impozáns köntösben megjelenő Sportévkönyv, amely reményei szerint jövőre, a hagyományoknak megfelelően arany színben jelenik majd meg.

 

egyéniben és csapatban is nyerni szeretne Párizsban

A pénteki könyvbemutatón ott volt Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardozó és Koch Máté világbajnok párbajtőröző, valamint Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség kétszeres ötkarikás bajnok elnöke is. Madaras az idei évet értékelve kiemelte a fukuokai világbajnoki címet és az utánpótlást, amely szintén nagyon sikeres volt a világversenyeken.

Szilágyi Áron úgy fogalmazott, azért küzd, hogy a jövő évi párizsi játékokon két aranyéremért is versenyben lehessen.

Koch Máté is hasonló célokat tűzött ki maga elé: mint mondta, a francia fővárosban szeretne egyéniben és csapatban is maradandót alkotni.

A sportévkönyv története 1984-re, a Los Angeles-i olimpia évére nyúlik vissza, az akkorit azonban bezúzták. A sorozat így az 1988-as szöuli olimpia évétől lehet teljes a polcokon. A Magyar Olimpiai Bizottság saját szerkesztésben, gondozásban 2014-ben adta ki először.

A Sport 2023 évkönyvet a Líra boltjaiban és MOB-nál lehet megvásárolni.

Borítókép: Fábián László, a MOB főtitkára, Koch Máté, Szilágyi Áron, Gyulay Zsolt és Madaras Norbert a könyv egy-egy példányával (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.