Australian Open: hibátlan magyar rajt, fontos mérföldkővel

A hétfői esőzés után kedden már valóban elkezdődött az Australian Open selejtezője. Az idei első Grand Slam-tornája kvalifikációjából hat magyar teniszező próbálja meg elverekedni magát a főtábláig. Az első tényleges Australian Open-játéknap mérlege hibátlan magyar szempontból: Valkusz Máté, Bondár Anna és Gálfi Dalma is megnyerte első fordulós mérkőzését.

2024. 01. 09. 13:03
Valkusz Máté Australian Open ( Fucsovics Márton is kiesett )
Fotó: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideális esetben nyolc magyar teniszező is részt vehet az idei első Grand Slam-tornán. Az Australian Open főtábláján alanyi jogon szerepel Marozsán Fábián és hozzájuk további hat magyar teniszező csatlakozna a selejtezőből. Valkusz Máté, Bondár Anna és Gálfi Dalma már csak két győzelemre van ettől, hiszen kedden mindhárman győzelemmel kezdtek az Australian Open selejtezőjében.

Bondár Anna Australian Open
Bondár Anna (jobbra) és Valkusz Máté is tajvani ellenfelet vert az Australian Open selejtezőjében (Forrás: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség)

Bondár és Gálfi győzelmével a papírformát érvényesítette, mindketten kiemeltek a selejtezőben. Biztosra persze egyikük sem mehetett, Bondár ellenfele, a tajvani Hszie Szu-vej állt 23. helyen is a világranglistán, s csak azért csúszott vissza a 712. helyig, mert a koronavírus-járvány kitörése után évekre kiesett a nemzetközi tenisz vérkeringéséből. Gálfi pedig azzal a Szofija Lanszerével játszott, akitől két hónapja, Pozsonyban kikapott.

Ezúttal viszont mindkét magyar lány ünnepelhetett, Gálfi szetthátrányból fordított, míg Bondár két szoros játszmában győzte le rutinos, különleges stílusú riválisát. Gálfi a tervek szerint szerdán már a második meccsét is lejátssza a selejtezőben, az ausztrál Priscilla Hon lesz az ellenfele, Bondár csütörtökön folytatja szereplését a szintén hazai pályán versenyző Ivana Popovic ellen.

A női selejtezőben szerdán lép először pályára Udvardy Panna és előbbi a holland Arianne Hartono, utóbbi a lett Darja Semenistaja ellen ragad ütőt.

Valkusz Máté: mérföldkő az Australian Open selejtezőjében

A férfiak selejtezőjében Valkusz Máté rajtolt győzelemmel kedden, Bondárhoz hasonlóan ő is tajvani rivális, Vu Tung-lin ellen nyert.

– Jó első körös sorsolás volt, kicsit túl is stresszeltem a meccset, majdnem végig remegő kézzel játszottam, néhány pontnál nem voltam elég bátor, a tie breakben viszont nagyon jól játszottam. A második szettben 5:1-nél már az öltözőben voltam fejben, nagyon nehéz ezen a szinten befejezni egy mérkőzést – ismerte el Valkusz, aki harmadszor indulhatott Grand Slam-torna selejtezőjében, és először tudott meccset nyerni.

Valkusz következő ellenfele a selejtező 17. kiemeltje, az argentin Francisco Comesana lesz, várhatóan csütörtökön.

Piros Zsombor 20. kiemelt az Australian Open selejtezőjében, ő szerdán az olasz Andrea Pellegrino ellen vívja első fordulós mérkőzését.

Australian Open, selejtező, 1. forduló

Női egyes
Bondár (magyar, 11.)–Hszie Szu-vej (tajvani) 7:6 (7-3), 6:4
Gálfi (magyar, 29.)–Lanszere (orosz) 3:6, 6:4, 6:2

Férfi egyes
Valkusz (magyar)–Vu Tung-lin (tajvani) 7:6 (7-0), 6:4

Borítókép: Valkusz Máté először nyert meccset Grand Slam-torna selejtezőjében (Forrás: Facebook/Magyar Tenisz Szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.