Fokozódik a feszültség, a Fradi edzője emeli a tétet

A tavaly év végi világbajnokság és a téli szünet miatt pihenőre vonult mezőny tagjait újra a színpadra szólítják. Magyar szempontból kiemelkedően fontos meccsekkel folytatódik a hétvégén a női kézilabda Bajnokok Ligája.

2024. 01. 06. 5:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Allan Heine egyesíti magában a skandináv mértékletességet és már-már művészi színvonalon képes feszültséget teremteni. A „poszt-Elek-korszak” második ferencvárosi edzője képes volt egy közös cél felé terelni az elődje, Martin Albertsen rövid regnálása alatt túlburjánzó egókat, a Fradi háromból három BL-csoportmeccset nyert tavaly Heine vezetésével. 

Allan Heine (Fotó: EHF)

És a januári újrakezdés előtt az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos oldalán az öltözőben megfontolt, a meccseken katarzisközeli állapotban dirigáló Heine nem kevesebbet állít, mint hogy hat döntő vár a csapatára a BL csoportkör folytatásában. 

Ezentúl minden meccs sorsdöntő lesz. Természetesen nem lesz olyan csapat a csoportunkban, amelyik minden meccset megnyer a folytatásban, mert rendkívül kiegyensúlyozott csoportunk van

 – mondta Heine az EHF által csak a hét mérkőzéseként felvezetett dán Ikast elleni idegenbeli meccs előtt. 

Itthon sikerült

A két csapat magyarországi találkozóján a Ferencváros 37-36-ra nyert, Heine szerint a családias hangulat és a csapategység hozhatja meg az újabb diadalt, habár tisztában van vele, hogy ez nem lesz egyszerű: 

az Ikast játékosa, Ingvild Bakkerud és Stine Skogrand a norvég válogatottal vb-ezüstérmet nyert, a BL-góllövőlistát vezető, a korábban Érden játszó cseh Markéta Jerabková volt a vb gólkirálynője, tavalyelőtt pedig a BL Final Four MVP-je. 

Éppen az Ikast szereplése jelenti az esélyt: a dán csapat a villámrajtja után visszaesett, az öt győzelmét három vereség követte, jelenleg a harmadik a csoportban. A Ferencváros hét pontot gyűjtött, ezzel a hatodik, még éppen továbbjutó helyen áll, de résen kell lennie, mert a hetedik Rapid Bukarestet csak a jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg. 

A hétvégi program:

Bajnokok Ligája, A csoport, szombat: Győri Audi ETO–Sävehof 16.00 (tv: Sport 1), Brest Bretagne–DVSC-Schaeffler 18.00 (tv: Sport 1). B csoport, vasárnap: Ikast–FTC-Rail Cargo Hungaria 14.00 (tv: Sport 1).

Heine fanatizmusa Dániában is átragadhat a tanítványaira, habár kisebb betegség (és talán pihentetés) miatt Angela Malestein, Böde-Bíró Blanka, Bordás Réka és Tomori Zsuzsanna sem játszott csütörtökön az Alba Fehérvár ellen 38-26-ra megnyert bajnoki mérkőzésen. Na, de majd talán Dániában!

 

Ismétlés és ellépés

A sorozat magyar újonca, Debrecen a Kozármisleny ellen 17 (!) ziccert hagyott ki, ennek ellenére 30-23-ra nyert. A csapat edzője, Szilágyi Zoltán megtalálta az adekvát szakmai magyarázatot: – Nem koncentráltunk úgy, ahogy egy bajnoki mérkőzéshez az elengedhetetlen. Bízom benne, hogy a hétvégi BL-meccsen ez másképp lesz. 

A Brest Bretagne, a 2021-es döntős csapat a szezonban hazai pályán botladozik, az eddigi hét pontjából csak egyet szerzett a saját pályáján. A mezőny leggyengébb kapusteljesítményével rendelkező Debrecen pedig idegenben nem villogott a szezonban. A két csapat között az egymás elleni eredmény, a magyar csapat győzelme dönt az ötödik helyen álló DVSC javára. Tehát győzelme esetén a Loki két ponttal ellépne a francia riválisától.

Tóvizi Petra a vb után a BL-ben bizonyíthat (Fotó: dvsckezilabda.hu)

 

Bemelegítésnek egy kötelező

A legtapasztaltabb magyar résztvevő, a szezonban még százszázalékos, az A csoport élén álló Győr tegnap jelentette be, hogy három játékosa, Szöllősi-Schatzl Nadine, Yvette Broch és Rinka Duijndam távozik, Ryu Eun Hee pedig szerződést hosszabbít a szezon végén. A BL-ben még pont nélkül álló svéd Sävehof elleni meccs előtt leginkább a bejelentésnek volt hírértéke. Győrben egyébként sem szokása az edzőknek „agyonfanatizálni” a csapatot egy papírforma meccs előtt. 

A ferencvárosi Heinének sokkal jobban áll a feszültségteremtés. Nem mintha az Ikast elleni párharc lefutott lenne, sőt.  

Borítókép: Allan Heine regnálása óta a pályán is érezteti a hatását (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Így ünnepelte a Győr legyőzését a Fradi tavaly ősszel:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.