Helytállt, de kikapott a vb-ezüstérmestől a magyar válogatott

Vereséggel mutatkozott be csütörtökön Varga Zsolt fiatal válogatottja a horvátországi Európa-bajnokságon. Férfi vízilabdázóink a tavalyi vb-döntő „visszavágóján” 10-8-ra kaptak ki a görög csapattól, de végig tartani tudták a lépést velük.

2024. 01. 04. 20:17
Bányai Márk férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnokság
2024 European Water Polo Championship- Hungary vs Greece Fotó: Istvan Derencsenyi Forrás: MVLSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott legutóbbi, görögök elleni mérkőzése a végletekig izgalmas csatát hozott. Mondhatjuk úgy is, hogy világbajnoki döntőhöz illőt, mert éppen tavaly a fukuokai fináléban találkozott a két csapat, az aranyérem ötméterespárbaj után a mieink nyakába került.

Bármilyen furcsán is hangzik, mégsem ismeri egymást túl jól a két együttes. Mert bár a görögök többségében a vb-n ezüstérmet szerző játékosokkal utaztak ki a csütörtökön kezdődött Európa-bajnokságra, a szinte teljes magyar csapatot lecserélte 2023 júliusához képest, néhány sokat látott játékos mellett az utánpótlás-válogatottakban már bizonyító pólósokat tesztel a felnőttmezőnyben.

Ilyen volt Tátrai Dávid is, akinek mindössze a negyedik fellépése volt a felnőttek között. Jobban nem is kezdődhetett volna neki az Eb, közel három perc telt el, amikor megúszott, majd magabiztosan belőtte a mérkőzés első gólját. Másfél perccel később elillant a magyar előny, kiegyenlítettek a görögök, a negyed vége előtt nem sokkal pedig már 2-1 volt az állás a javukra, ötméterest értékesítettek.

A második játékrészt is egy góllal nyerték meg a hellének, ám a különbség jóval nagyobb is lehetett volna, ha Bányai Márk nem remekel a kapuban. A magyar csapat védekezésével elégedettek lehettünk, a támadás terén viszont még volt hová fejlődni. A mieink közül ebben a negyedben célzott pontosan, majd Tátrai bombázott a kapuba, így 5-3-ra vezetett az ellenfél nagyszünetben.

A harmadik negyedben már az első támadásunk eredményt hozott, Fekete Gergőnek köszönhetően feljött egy gólra a magyar válogatott. A zárásra fordulva is ekkora volt a különbség, de akkor az eredményjelző már 7-6-ot mutatott. Ezek után inkább a görögök akarata érvényesült, ráadásul az utolsó negyedben két ötméterest is kaptak, egyiket sem hagyták ki, végül 10-8-ra győztek, az Európa-bajnokságok történetében először nyertek a mieink ellen.

Egy pihenőnap következik, majd szombaton Georgiával találkozik a magyar válogatott.

Európa-bajnokság, B csoport, 1. forduló:
Magyarország–Görögország 8-10 (1-2, 2-3, 3-2, 2-3)
a magyar csapat gólszerzői: Fekete 3, Tátrai, Burián 2-2, Nagy 1

A csoport másik mérkőzésén: Georgia–Olaszország 5-22

Borítókép: Bányai Márk remekelt a kapuban (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.