Alakul a Mészöly-saga: az Újpest elfogadhatatlannak tartja az eltiltást

Az Újpest FC elfogadhatatlannak tartja, hogy az MLSZ egy plusz két hónapos eltiltással sújtotta Mészöly Géza vezetőedzőt, s a döntés ellen fellebbez – áll a klub csütörtök délutáni közleményében.

2024. 02. 29. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön délután került nyilvánosságra, hogy az MLSZ fegyelmi bizottsága Mészöly Gézát, az Újpest vezetőedzőjét 1+2 hónapra eltiltotta. Ennek az előzménye az, hogy a Diósgyőrött 2-1-re megnyert mérkőzés után Mészöly Géza ezt nyilatkozta: „…Tudtunk váltani egy picit és a beszálló játékosok is… Most Franklinre (Sasere – a szerk.) gondolok. Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja. Szerintem kulcsfontosságú volt, hogy ő be tudott jönni.”

Fotó: Kovács Péter/MTI

Néhány nappal később derült ki, hogy az MLSZ illetékes bizottsága eljárást indított a vezetőedző ellen, amelynek eredménye lett az eltiltás, az indoklás szerint rasszista tartalmú nyilatkozatért. Csak pár óra telt el, és az Újpest FC nyilatkozatot hozott nyilvánosságra a honlapján, amelyet betűhíven idézünk:

„A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának mai – 2024.02.29. – ülésén hozott döntését Mészöly Gézával szemben az Újpest FC elfogadhatatlannak tartja! A klub továbbra is azon a véleményen van, hogy a vezetőedző nem követett el szabálysértést, a FEB által kiszabott büntetést pedig aránytalannak és a szabály szellemével tökéletesen ellentétesnek tartja. Az a tény pedig, hogy mindezt egy hivatalos mérkőzés napján, ami a MOL Magyar Kupa-továbbjutásról dönt, és amely mérkőzés alapjaiban határozhatja meg Klubunk további hónapjait és az egész szezon sikerességét, méltatlannak és a professzionális működéssel összeegyeztethetetlennek gondoljuk.

Az Újpest FC a rasszizmus minden formájával szemben a zéró tolerancia elvét követi és mindig ennek megfelelően fog eljárni.

Megkérjük a Szurkolóinkat, hogy jöjjenek ki minél többen a vasárnapi, Fehérvár FC elleni mérkőzésre, sportszerűen biztassuk a csapatot, hogy ebben a helyzetben is érezzék a támogatást, mert együtt kell megoldanunk a jelenlegi helyzetet!

A döntés ellen az Újpest FC fellebbez és az igazság érdekében a végsőkig hajlandó elmenni.”

A Sportal megszerezte azt a levelet, amelyben Mészöly Géza megfogalmazta a fegyelmi bizottságnak a védekezését. Ennek az elején leszögezte: „Már levelem elején szeretném leírni, hogy nagyon sajnálom, ha bárkit is megsértettem az általam használt kifejezéssel, nem állt szándékomban megsérteni senkit sem emberi mivoltában, főleg nem a játékosomat/játékosaimat, akivel/akikkel jó a kapcsolatom. A szóban forgó kifejezéssel, én ott és akkor a játékosomat dicsérő jelzőkkel írtam le, és csak dicsérni akartam, semmi esetre sem megsérteni akartam Franklin Saserét” – kezdte védekezését Mészöly Géza, aki hangsúlyozta, számtalan színes bőrű személlyel ápol kitűnő kapcsolatot, ezt megelőzően soha semmilyen ilyen jellegű váddal nem kellett szembesülnie.

 

Ezután kijelentette, hogy a „feka" szónak semmilyen plusz, pejorativ tartalma nem volt, csak egyszerűen utalás volt arra nézve, hogy az ilyen típusú centerek általában feketék, ami nem nem sértő a színes bőrű labdarúgókra nézve, sőt kifejezetten büszkék lehetnek kitűnő fizikai adottságaikra, ezért mindez nem hordoz semmilyen rasszista elemet, egyszerű ténymegállapítás volt a részéről, Szóba hozta, hogy Franciaországban sok színes bőrű futballistával játszott együtt, ezenkívül az esetet megbeszélte Franklinnel is, akiről beszélt a sajtótájékoztatón, és a labdarúgó sem érti, hogy miért kerekedett ki ebből a szóból ekkora ügy. Szerinte ez a szó szleng, nem ő használta először a nyilvánosság előtt, de tanult az esetből, és ígéri, ezentúl jobban megválogatja a szavait, még ha ő sohasem volt rasszista, mint ahogy a kifejezést sem tartja annak.

Borítókép: Mészöly Géza jelen állás szerint egy kupameccsről és négy bajnoki mérkőzésről biztosan hiányzik majd (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.