Kiderült, mikor dől el, hogy az orosz és fehérorosz sportolók is ott lehetnek-e az olimpiai megnyitón

Az már korábban eldőlt, hogy a 2024-es olimpiai játékokon az orosz és a fehérorosz sportolók részt vehetnek, ám az Ukrajnában zajló háború miatt kizárólag semleges versenyzőkként. Az ugyanakkor továbbra is bizonytalan, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból érkezők ott lehetnek-e a megnyitóünnepségen.

2024. 03. 08. 17:02
null
Párizs, 2017. szeptember 14. Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony elõtt 2017. szeptember 14-én, miután az elõzõ nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári, párizsi rendezésű olimpia szervezői pénteken azt közölték, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága március 19-én, a lausanne-i ülésén dönt az orosz és fehérorosz sportolók részvételéről a párizsi olimpia megnyitóján. Március 8-án derült ki az is, hogy a ceremónia pontos kezdési időpontja július 26., 19.30 lesz.

Ezekért a medálokért zajlik majd a küzdelem Párizsban (Fotó: Thibault Camus)

A paralimpiai bizottság már döntött

Az orosz és fehérorosz sportolók részvétele a játékok megnyitóján azt követően került napirendre, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) már szerdán meghozta a maga döntését az ügyben: a hivatalosan semleges színekben induló sportolók nem vonulhatnak fel a megnyitón és nem lesz zászlóvivőjük sem a záróünnepségen. 

Az IPC úgy határozott, hogy nem rögzíti az éremtáblázaton a két ország sportolóinak eredményeit, ha pedig az érintettek közül valaki aranyérmet nyer, a paralimpiai himnuszt játsszák majd el a tiszteletére.

 A paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik meg a francia fővárosban.

 

Közel kétszáz hajó indul útnak

A szervezők komoly ötlettel készülnek, a július 26-i megnyitón a tervek szerint 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva. A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart majd.

Borítókép: Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.