Rubljov és társai lemondhatnak az olimpiáról? Az apró betű jelentősége

A párizsi olimpiai játékokon az orosz és a fehérorosz sportolók részt vehetnek, de az Ukrajnában zajló háború miatt csak semleges versenyzőkként. Több sportág esetében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése hiábavaló lehet, ugyanis a kvótaszerzést is megnehezíti vagy akár ellehetetleníti a két ország sportolóinak helyzete. A Nemzetközi Teniszszövetség szerdán közleményt adott ki az ügyben, de ez több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Andrej Rubljov, Danyiil Medvegyev, Arina Szabalenka és a többi érintett kiválóság alighanem jól teszi, ha nem az olimpiára építi fel a szezonját.

2024. 03. 07. 9:21
Andrej Rubljov
Russia's Andrey Rublev acknowledges the fans after his defeat against Italy's Jannik Sinner in their men's singles quarter-final match on day 10 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2024. (Photo by David GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/David Gray
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felületes szemmel olvasva semmi meglepő nincs a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) szerdai közleményében. Az orosz és a fehérorosz teniszezők az ukrajnai háború kirobbanása óta is szinte folyamatosan versenyezhettek a legnagyobb tenisztornákon, csak a 2022-es wimbledoni versenyről kellett lemondaniuk, arról sem az ITF, hanem a brit rendezők döntése miatt. Arina Szabalenka tavaly és idén megszerezte semleges színekben az Australian Open trófeáját, Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov stabil top 10-es játékos a férfiaknál, sőt jelenleg mindketten a legjobb öt között állnak a világranglistán. Rubljov és társai pedig az olimpián is indulhatnak – ha megfelelnek a feltételeknek.

Arina Szabalenka Párizs 2024 olimpia Andrej Rubljov
Míg Andrej Rubljov címvédőként, Arina Szabalenka az Australian Open aktuális bajnokaként utazhatna Párizsba (Fotó: X/AusOpen)

Itt érkeztünk el a bökkenőhöz. Az ITF a kvóták döntő többségét, az egyaránt 64 fős férfi, illetve női főtáblára 56-56 indulási jogot az idei Roland Garros utáni világranglista alapján osztja ki.

Kvótát azonban csak olyan teniszező szerezhet, aki a legutóbbi olimpia óta legalább kétszer, ezen belül 2023-ban vagy 2024-ben legalább egyszer hazája válogatottjának rendelkezésére állt. Márpedig az oroszok és a fehéroroszok az ukrajnai háború 2022-es kirobbanása óta nem vehettek részt a Davis-kupában, illetve a Billie Jean King-kupában.

Azaz a Tokióban egyéni ezüstérmes Karen Hacsanov, a vegyes párosban olimpiai címvédő Andrej Rubljov és Anasztaszija Pavljucsenkova, vagy éppen Medvegyev és Szabalenka a legjobb szándéka mellett sem lehetett tagja a kérdéses időszakban a válogatottnak.

Hogyan kapnak kvótát az orosz és a fehérorosz sportolók Párizsra?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében orosz és fehérorosz csapatok nem vehetnek részt az idei ötkarikás játékokon, egyéni számokban viszont semleges atlétaként kiharcolhatják az indulási jogot, ha nem támogatják az ukrajnai háborút.

Más sportágak esetén is felmerülhet a kérdés, amelyra az ITF közleménye sem ad választ: hogyan tartják be az egyes országokra vonatkozó kvótakorlátozásokat a semleges atléták esetében? A tenisz esetében az egyes főtáblákon maximum négy-négy teniszező indulhat egy ország zászlaja alatt, arra viszont nincs szabály, hogy zászló nélkül hányan vehetnek részt.

adhat reményt Rubljovéknak

Visszatérve a fő bökkenőhöz: az orosz és a fehérorosz játékosoknak talán mégsem kell még végérvényesen lemondaniuk az idei olimpiáról. Akad ugyanis más nagy név is, aki nem teljesíti a válogatottsági feltételt: Rafael Nadal.

A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok spanyol teniszező a tavalyi évet szinte teljes egészében kihagyta sérülése miatt, idén pedig a spanyol férfi teniszválogatott nem vív mérkőzést az olimpia előtt, szabadkártyásként selejtező nélkül jutott be a Davis-kupa őszi világdöntőjének mezőnyébe.

Az viszont, hogy Rafael Nadalt erre hivatkozva ne engedjék elindulni a párizsi olimpián, a Roland Garros teniszközpontban, ahol már a szobra is megtalálható, teljességgel kizárt. Ha pedig Nadal esetében figyelembe veszik a speciális körülményeket, akkor talán az orosz és fehérorosz játékosoktól sem várják el a lehetetlent.

A legutóbbi olimpián két orosz duó vívta a vegyes páros döntőt

Borítókép: Andrej Rubljov vegyes párosban címvédőként érkezne Párizsba (Fotó: AFP/David Gray)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.