Idegőrlő napokon van túl, de Szergej Rebrov most kicsattan az örömtől

Kedd este teljes lett a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokság mezőnye, miután Georgia, Lengyelország és Ukrajna is megnyerte a maga pótselejtezőjének döntőjét. Szergej Rebrov így első nagy sikerét könyvelhette el az ukrán válogatott szövetségi kapitányaként.

2024. 03. 27. 9:10
Szergej Rebrov (balra) alig várta, hogy Olekszandr Zincsenkóval (középen) ünnepelhessen
Szergej Rebrov (balra) alig várta, hogy Olekszandr Zincsenkóval (középen) ünnepelhessen Fotó: AFP/NurPhoto/Andrzej Iwanczuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna éppen hogy nem jutott ki egyenes ágon a németországi Európa-bajnokságra. Szergej Rebrov csapata a győztes angolok és az olaszok mögött végeztek a selejtezőcsoportjukban, utóbbival ráadásul ugyanannyi pontot szerzett, de az egymás elleni eredmények a címvédőnek kedveztek. Ukrajna így pótselejtezőre kényszerült, az elődöntőben Bosznia-Hercegovina 2-1-es legyőzésével megtette az első lépést az Eb felé, a keddi döntőben aztán Izland ellen befejezte a munkát. Pedig Wroclavban az északiak szereztek vezetést a 30. percben, de a második félidőben az ukrán válogatott másik arcát mutatta, Viktor Cigankov és Mihajlo Mudrik góljaival megfordította, 2-1-re megnyerte a mérkőzést. Az ukrán válogatott ezzel kiharcolta az Eb-részvételt, Németországban pedig majd az E csoportban Belgiummal, Romániával és Szlovákiával néz szembe.

Rebrov játékosai mellett a lengyelek is ünnepelhettek
Rebrov játékosai mellett a lengyelek is ünnepelhettek Fotó: AFP/Geoff Caddick

– Azt hiszem, hogy ez egy nagyon fontos győzelem minden ukránnak, a katonáinknak – nyilatkozta a lefújást követően Rebrov. – Nagyon boldog vagyok, mert ez a két pótselejtező nagyon nehéz, idegőrlő volt. A meccsek előtt és után is azt mondtuk, hogy ezek a győzelmek az országunké és azoké az embereké, akik a szabadságunkat védik.

A másik két ágon tizenegyespárbaj döntött. Georgia a 0-0-s döntetlen után büntetőkkel 4-2-re győzte le Görögországot. A lengyel válogatott sem állt messze a kieséstől, a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem tudtak dűlőre jutni Wales csapatával. A büntetőknél csak egy futballista, a walesiek ötödik rúgója, Daniel James hibázott, így Lewandowskiék kezdhettek ünnepelni, zsinórban ötödször jutottak ki az Eb-re, ahol a holland, az osztrák és a francia válogatottal szerepelnek a D csoportban. Georgia Csehországgal, Törökországgal és Portugáliával került össze az F jelű négyesben.

Európa-bajnoki pótselejtező, döntők

A ág: Wales–Lengyelország 0-0 – tizenegyesekkel: 4-5
B ág: Ukrajna–Izland 2-1 (0-1)
C ág: Georgia–Görögország 0-0 – tizenegyesekkel: 4-2


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.