Jósolt a szuperszámítógép az ukránoknak a döntő ütközet előtt

Kedd este teljes lesz a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság mezőnye, hiszen lejátsszák a pótselejtezők döntőit. Wales–Lengyelország, Ukrajna–Izland és Georgia–Görögország a három párharc. Ukrajna csak látszólag élvezi a hazai pálya előnyét, hiszen a háború miatt Wroclawban fogadja Izlandot. Szergej Rebrov, az ukránok szövetségi kapitánya, a Ferencváros korábbi edzője az oroszok elleni harc egyik színtereként tekint a mérkőzésre és számít a lengyelek támogatására. A józan emberi mérték szerint éles meccsre számíthatunk, a szuperszámítógép azonban ukrán győzelmet ígér.

2024. 03. 26. 5:30
Szergej Rebrov, ukrajna, eb-pótselejtező
Szergej Rebrov szerint az ukránok megmutatják a karakterüket Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindennap rakétákat lőnek ki ránk. Az a küldetésünk, hogy megmutassuk, mindannyian élünk, harcolunk az oroszok ellen, és szükségünk van Európa támogatására – Szergej Rebrov e harcos szavakkal jellemezte az ukrán válogatott eltökéltségét és esedezett egyúttal segítségért az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt.

Ukrajna, eb-pótselejtezők, Izland, Szergej Rebrov, szuperszámítógép, rakéták, Európa-bajnokság
Az ukránok Wroclawban nyugodtan készülhettek Fotó: Dinamo Kijev

Az ukrán válogatott Bosznia-Hercegovina ellen már bizonyította az állhatatosságát, 1-0-s hátrányból a hajrában fordította meg és nyerte meg 2-1-re a pótselejtezők egyik elődöntőjét.

– Az a mérkőzés megmutatta a csapatunk és a népünk karakterét – folytatta Rebrov, amihez az ukránok egyik alapembere, Heorhij Szudakov a következőket tette hozzá:

– Ezekben a nehéz időkben a kvalifikáció azért is lenne fontos, hogy örömet szerezzünk a népünknek.

Rebrov számít a lengyelek támogatására

Ukrajna felkészülése volt a legzaklatottabb az egész sorozatra, ugyanakkor – nem is lehet vitás – az ukránokat fűti a legforróbban a legerősebb becsvágy: a hazaszeretet.

Ha már az ukrán válogatott a háború miatt nem fogadhatja ott Izlandot, logikusan esett a választása Wroclawra, ugyanis Lengyelország fogadta be a legtöbb ukrán menekültet és a kezdetektől teljes mellszélességgel támogatja Ukrajnát a háborúban.

– Biztos vagyok benne, hogy tele lesz a stadion, mindenki erre a meccsre vár – bizakodik Rebrov.

 

Az Opta 66,3 százalékot ad az ukránoknak

Az esélyek az ukránok mellett szólnak. Ukrajna az előző három Eb-n egyaránt szerepelt, 2021-ben egészen a negyeddöntőig menetelt, Izland viszont lemaradt az előző Eb-ről és vb-ről is. A győztes a kontinensviadal E csoportjában Belgiumhoz, Romániához és Szlovákiához csatlakozik.

Az Opta szuperszámítógép is az ukránok győzelmét jósolja. A gép szerint az izlandi győzelem valószínűsége csupán 15,8 százalék, az ukránoké 66,3, és 17,9 százaléknyi annak az esélye, hogy a rendes játékidő döntetlenre végződik, azaz hosszabbítás dönt a kijutásról.

Wales zsinórban harmadszor vagy Lengyelország ötödször

Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik a Wales–Lengyelország párharc. Ez a két csapat szerepelt a legutóbbi, 2022-es katari világbajnokságon is. A walesiek sorozatban harmadik, a lengyelek pedig ötödik Eb-jükre juthatnak ki. Az innen kvalifikációt szerző együttes Hollandia, Ausztria és a vb-ezüstérmes Franciaotszág mellé kerül az Eb-n a D csoportba.

A Georgia–Görögország mérkőzésen egyértelműen a vendég görögök az esélyesek.

Európa-bajnoki pótselejtező, döntők

A ág: Wales–Lengyelország, Cardiff 20.45
B ág: Ukrajna–Izland, Wroclaw 20.45
C ág: Georgia–Görögország, Tbiliszi 18.00

Így készülnek az ukránok Wroclawban:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.