Szabics Imre országos cimborája a koszovói kapitány

A koszovói labdarúgó-válogatott már csak azért sem hagyott mély nyomot a nemzetközi és így a magyar futballban, mert az európai szövetség, az UEFA csupán 2016-ban vette fel tagszövetségei közé a vitatott státuszú ország (régió?) szervezetét. A koszovóiak szövetségi kapitánya, a német Franco Foda neve viszont ismerősen cseng, méghozzá Szabics Imrének köszönhetően, akivel anno az ezredforduló tájékán együtt futballozott a Sturm Grazban, majd a két jó barát több helyütt is dolgozott együtt edzőként. Franco Foda együttesét hiba lenne lebecsülni, hiszen a német szakvezető európai topligákból verbuválja a játékosait.

2024. 03. 25. 17:46
Franco Foda, Koszovó, Szabics Imre, magyar labndarúgó-válogatott, Sturm Graz
Franco Foda, a koszovói kapitány rutinos szakember Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UEFA 2016 májusában vette fel Koszovót a tagjai közé. A csapat azóta két-két világ- és Európa-bajnoki selejtezősorozatban szerepelt, egyaránt sikertelenül. Koszovót hajlamasok vagyunk lesajnálni, a kis csapatok, Liechtenstein, Luxyemburg, Monaco, Andorra, a Feröer-szigetek közé sorolni, ami viszont hiba, hiszen a 2020-as (2021-ben megrendezett) Európa-bajnokságért küzdve Koszovó elérte a pótselejtezőt. A koszovói válogatott élére idén februárban nevezték ki Franco Fodát.

Szabics Imre, Franco Foda, Koszovó, magyar labdarúgó-válogatott, Sturm Graz
Szabics Imre jó szívvel gondol Franco Fodára Fotó: Árvai Károly

A német szakember neve ismerősen csenghet a magyar szurkolóknak, méghozzá Szabics Imrének köszönhetően. Foda és Szabics együtt futballozott a Sturm Grazban az osztrák klub legszebb korszakában, az ezredforduló tájékán. Az Ivica Osim vezette és többek között Ivica Vastic fémjelezte csapat 2001-ben továbbjutott a Bajnokok Ligája első csoportköréből.

Foda és Szabics együtt Grazban, az osztrák válogatottnál és Zürichben is

Foda később edzője is volt Szabicsnak a Sturmban, amikor a magyar válogatott és a Ferencváros egykori csatára visszatért Grazba. Barátságukról ennél is jobban árulkodik, hogy később Foda, amikor az osztrák válogatott kapitánya lett, Szabicsot kérte fel az egyik segítőjének. Szabics talán a mai napig bánja, hogy 2021 tavaszán, elfogadva a Fehérvár invitálását, elhagyta az osztrákokat. Nélküle Foda sem húzta sokáig, leváltották, miután Ausztria nem jutott ki a 2022-es katari vb-re.

koszovói labdarúgó, válogatott, Franco Fioda, Szabics Imre, Sturm Graz
A koszovói labdarúgó-válogatott Fotó: AFP

A német szakember azonban nem neheztelt meg magyar barátjára. Amikor 2022 nyarán az FC Zürich szerződtette, Szabicsot ismét felkérte segítőnek. Ezért spekuláltak sokan úgy februárban, hogy Szabics is a koszovói válogatotthoz kerülhet, de ezúttal nem követte Fodát. Hogy miért nem, arra a német szakember a koszovói válogatott keddi sajtótájékoztatóján így felelt:

– Sokáig dolgoztam együtt Szabiccsal, Koszovó esetében azonban nem volt adott a lehetőség erre, ide teljesen új edzői gárdával érkeztem.

Sallai és Szalai csapattársa a koszovói keretben

A német tréner győzelemmel mutatkozott be Koszovó élén, hiszen a balkáni csapat a múlt héten Örményországban 1-0-ra győzött. Elég ránézni a koszovói keretre ahhoz, hogy megállapítsuk, hiba lenne lebecsüni a magyar válogatott keddi ellenfelét. A keretben van játékos az angol, a német, a spanyol és az olasz bajnokságból, utóbbiból három is, a török ligát pedig öten képviselik. Florent Muslija Freiburgban és csapattársa. A Napoli belső védője, Amir Rrahmani a legmagasabban jegyzett koszovói futballista, az ő értékét 20 millió euróra (8 milliárd forintra) becsüli a Transfermarkt.

 

Bók Rossinak és a Puskás Arénának

– Jól sikerült az első meccsünk, megérdemelten győztünk 1-0-ra Örményországban, akár több gólt is szerezhettünk volna – mondta a bemutatkozásáról Foda, majd hízelgett a magyar válogatottnak, személy szerint Marco Rossinak.

– A magyarok elleni összecsapás nagy kihívás, kiváltképpen idegenben, de örülünk, hogy ebben a csodálatos stadionban játszhatunk, méghozzá telt ház előtt – méltatta Foda a Puskás Arénát.

sem számít könnyű meccsre, s meg sem fordult a fejében, hogy teljesen felforgassa a magyar válogatottat a Törökország elleni mérkőzéshez képest, de természetesen lesznek változások a kezdőcsapatban.

A Magyarország–Koszovó felkészülési labdarúgó-mérkőzés kedden, 19 órakor kezdődik a Puskás Arénában. 

Rossi szavai alapján nem lenne meglepő, ha és ismét a kezdőcsapatban szerepelne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.