Marco Rossi és a marháskodásból elkövetett kísérletezgetés

Törökország 1-0-s legyőzése után kedden este 19 órakor a magyar labdarúgó-válogatott Koszovót fogadja felkészülési mérkőzésen. Marco Rossi pályafutásának emlékezetes mérföldkövéhez érkezik ezzel a találkozóval. A szövetségi kapitány szerint lesznek változások a kezdőcsapatban, de mindegyiknek meghatározott célja van, és a hétfő déli sajtótájékoztatón ismét beszélt a kapuskérdésről is.

2024. 03. 25. 13:01
ROSSI, Marco
Marco Rossi a magyar válogatott hétfő déli sajtótájékoztatóján Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy napra ébredhet kedden A Koszovó elleni mérkőzés aligha ígérkezik edzői pályafutása egyik legjelentősebb állomásának, ám a hatvanegyedik alkalommal ülhet le a magyar válogatott kispadjára, ami azért különösen érdekes, mert így egy olyan legendát előz meg, mint a nemrég elhunyt Mészöly Kálmán.

Fotó: Koszticsák Szilárd

– Volt szerencsém találkozni vele, bár inkább a fiát, Mészöly Gézát ismerem jobban – mondta Marco Rossi a hétfő déli sajtótájékoztatón. – Természetesen tudom, hogy ki a magyar labdarúgásban, mekkora tisztelet övezi a személyét, illetve az emlékét, és már az is büszkeséggel töltött el, hogy a törökök elleni mérkőzésen beértem őt a szövetségi kapitányként megadatott mérkőzések számában, most pedig meg is előzhetem. Ezzel a harmadik leszek ezt tekintve a magyar futball történetében, Baróti Lajos és Sebes Gusztáv előz meg, akikhez nem szeretném hasonlítani magamat, akkora legendák ők.

 

Minden változásnak célja van

Az egyik kérdés azt feszegette, hogy az Európa-bajnokságon az egyik vetélytársunknak, Svájcnak több koszovói származási játékosa is van, így a kedd esti találkozó közvetlenül a svájciak elleni felkészülést szolgálja-e. Marco Rossi erre azt felelte, hogy nem lát hasonlóságot a két válogatott között. Mindkettőben található ugyan több technikailag kiválóan képzett labdarúgó, ám az egyéni képességeket és minőséget nézve nagy a különbség. Svájc a labda birtoklására, a játék dominálására törekszik, Koszovó viszont éppen ellenkező stílusban futballozik.

A szövetségi kapitány elárulta, több poszton is változás lesz a kezdőcsapatban a törökök elleni találkozóhoz képest, de ezt nem nevezné kísérletezgetésnek. – Egy néhai, otthon jól, másutt kevésbé ismert edzőtől származik a mondás, hogy a válogatottnál nem lehetnek marháskodásból elkövetett kísérletezgetések. Igaza van, és én is ehhez tartom magamat. Meccsről meccsre fejlődünk, fejlődni is akarunk, és minden ennek a céljából történik. Olyat biztosan nem próbálunk meg Koszovó ellen, amit nem akarunk alkalmazni a nyári Európa-bajnokságon. Ugyanakkor meg kell néznünk több játékost is, hogyan illenek bele különböző elképzelésekbe.

Végül ismét előjött a kapuskérdés. ragyogóan védett pénteken, Marco Rossi ígérete szerint kedden áll majd a válogatott kapujába. A szövetségi kapitány  kijelentette, nem mondott olyat, hogy Gulácsi Péter most a csapat első számú kapusa, már csak azért sem, mert még ő sem tudja, ki mellett teszi majd le a voksát.

– Dénes mellett is vannak érvek, és ne felejtsük el, hogy a selejtezőkön végig ő védett, ráadásul Magyarország legjobb klubcsapatának a kapusa. Ha az RB Leipziget és a Ferencvárost egymás mellé tesszük, akkor nem azonos minőségről beszélünk, de ha kettőjüket hasonlítjuk össze, akkor nem látok ilyen különbséget, mindketten top játékosok. 

Fenntartom magamnak a jogot arra, hogy majd csak az utolsó pillanatban döntsek, hogy az Eb-n melyikük védjen, és őszintén mondom, még magam sem tudom, kire esik majd a választás.

– Nehéz és kellemetlen döntés lesz, de bár minden poszton ilyen nehéz és kellemetlen döntés előtt állnék! A szurkolókat pedig arra kérem, hogy ne álljanak az egyikük mellé a másik ellenében, akármelyikük véd, támogassák!

A Koszovó elleni mérkőzés azért is történelminek számít, mert a két válogatott korábban még sohasem találkozott egymással. Ez annak is köszönhető, hogy az UEFA nemrég, 2016 májusában vette fel Koszovót a tagjai közé. A magyar csapat egyértelműen esélyesebbnek számít, ám az ellenfelet hiba lenne lebecsülni, ugyanis több játékosa topligákban szerepel, a múlt héten például Örményországban tudott nyerni 1-0-ra. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.