Szoboszlai Dominik: sokatmondó mosoly és gól – győzelem Törökország ellen

Törökország ellen játszotta az idei első mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában. Marco Rossi csapata két nagy visszatérővel a kezdőjében állt fel, és később Dárdai Márton személyében újoncot is avatott. Félidőben 0-0 volt az állás, szünet után Szoboszlai Dominik tizenegyesgóljával hamar vezetést szerzett a magyar csapat, és ezzel ki is alakult az 1-0-s végeredmény. A végén Schäfer András lesgólja és Kleinheisler László összetűzése az egyik törökkel borzolta a kedélyeket.

2024. 03. 22. 21:32
MIR_9963-2
Szoboszlai Dominik ismét vezére volt a Magyar válogatottnak. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elmosolyodott. A magyar válogatott idén először hallgatta a pályán Himnuszt, amelyet a szinte telt házas Puskás Arénában mintegy hatvanezren énekeltek a csapatkapitánnyal együtt. És Szoboszlai arcára ezúttal nem a rá annyira jellemző csibészes mosoly ült ki, hanem az az őszinte, megnyugvással teli öröm, amit akkor érez az ember, amikor hosszú idő után hazatér. Igen, itthon vagyunk.

GULÁCSI Péter; MILOS, Kerkez; NAGY Ádám; NEGO Loic; SZALAI Attila; SALLAI Roland; SCHÄFER András; BALOGH Botond; LANG Ádám; VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik
A magyar válogatott idei első kezdője. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az ellenfél Törökország, amely ellen a legutóbbi két alkalommal , 2020-ban oda-vissza nyertünk a Nemzetek Ligájában, a legutóbbi négy egymás elleni összecsapáson pedig három győzelem és egy döntetlen a mérleg. csapata egyébként is már 12 mérkőzés óta veretlen volt, 2022 szeptembere óta senkitől sem kapott ki, akkor Olaszország bizonyult jobbnak, az sem volt szégyen.

Épp akkor lépett pályára legutóbb a válogatottban és akik sérülés miatt kimaradtak a csapat tavalyi meneteléséből, most viszont, hogy német klubjaikban, a Lipcsében, illetve az Union Berlinben újra játszanak, Rossi rögtön a kezdőbe jelölte őket.

A szövetségi kapitány a mérkőzés előtt tisztázta, hogy szép dolog a veretlenségi sorozat, de most még az eredménynél is fontosabb a nyári Európa-bajnokságra való felkészülés. A védelem vezérét, a sérült Willi Orbánt a Parma 21 éves tehetsége, Balogh Botond pótolta. Így álltunk fel: Gulácsi – Balogh B., Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai R., Szoboszlai – Varga B.

Az első fél órában egy-egy veszélyesebb lövés volt mindkét oldalon, de nagy gólszerzési lehetőség nem alakult ki. Nem sokkal később aztán megszerezhettük volna a vezetést, egymás után kétszer is. A 37. percben Szoboszlai ívelte a labdát veszélyesen középre szabadrúgásból, Sallai tette kapura a labdát, de a török kapus bravúrral védett. A szögletből pedig egy újabb Szoboszlai-beadás után Varga megelőzte a kapust, de mellé fejelt.

 

Rossi ideges volt, aztán Szoboszlai gólt lőtt

A törökök néhány kontrából eljutottak lövésekig, Rossi láthatóan nem volt mindennel elégedett a védekezésben, olykor idegesen magyarázott játékosainak. Félidőben 0-0 volt az állás.

Szünet után szinte rögtön előnybe került a magyar válogatott. Szoboszlai beívelése után egy török játékos kezére pattant a labda, a játékvezető tizenegyest ítélt. A 48. percben Szoboszlai értékesítette azt, ezzel a 11. gólját szerezte a magyar válogatottban – 1-0.

 

Szoboszlai sokszor visszalép a védelembe, egészen hátulról építi a válogatott játékát, de rendre felér az ellenfél kapuja elé. A második félidő közepén például Sallaival játszott remekül össze, az akció végén azonban Varga nagy helyzetben a kapusba lőtte a labdát. A törökök is veszélyeztettek, Yildiz lövését Gulácsi bravúrral védte.

Ekkor már Dárdai Márton is a pályán volt, Rossi a 67. percben Balogh helyére küldte be az újoncot, aki apja, és bátyja, Dárdai Palkó után a család harmadik magyar válogatott futballistája lett.

Már a hosszabbításban a nagy visszatérő, Schäfer góljának örült a közönség, de túl korán: les miatt nem adták meg a találatát. A győzelem így is összejött, jól kezdte az évet a válogatott. A lefújás után a csereként beállt Kleinsheisler összetűzésbe került egy törökkel, emiatt indulatosan zárult a mérkőzés, de ennek már nem volt túl nagy jelentősége. 2024-ben is folytatódott a válogatott veretlenségi sorozata, mely immáron 13 mérkőzésre nyúlt.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország–Törökország 1-0 (0-0), Puskás Aréna, 60 ezer néző, jv.: Bartosz Frankowski (lengyel), gólszerző: Szoboszlai (48., 11-esből)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.