Egy tizenöt éves magyar lány nagyon elverte Hosszú Katinkát a fő számában

Megvan a magyar úszósport legújabb feltörekvő csillaga: Jackl Vivien sokakat meglepve nemcsak egyszerűen győzött a 400 méteres vegyes úszás döntőjében, hanem tizenkét másodpercet vert a szám korábbi világcsúcstartójára, Hosszú Katinkára. A 15 éves Jackl ezzel megúszta az olimpiai szintidőt is, sőt a világ idei második legjobb idejét teljesítette.

2024. 04. 11. 18:42
HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka is fejet hajtott a 15 évesen berobbanó Jackl Vivien előtt a ob-n. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben és miatt várhatták a női 400 vegyes döntőjét a Duna Arénában, hiszen előbbi olimpiai és világbajnoka, korábbi világcsúcstartója a számnak, utóbbi pedig a legutóbbi Európa-bajnokságon, 2022-ben Rómában aranyérmet szerzett benne. Olimpiai szintideje viszont még egyiküknek sem volt. És a döntő után sem lett, másvalakinek viszont igen: a 15 éves Jackl Vivien most szó szerint berobbant a felnőttmezőnyben.

JACKL Vivien
Jackl Vivien az ob legnagyobb meglepetését szerezte. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Utánpótlás-versenyzőként Jackl már jó ideje nagy reménységnek számít, a 2021-es ifjúsági országos bajnokságon például csaknem hat másodperccel javította meg Egerszegi Krisztina 1987-ben, azaz 34 évvel korábban felállított korosztályos csúcsát 400 vegyesen. Most pedig a felnőtt-ob-n is maradandót alkotott.

Jackl 4:34,96 perces idővel, óriási fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, és bőven az olimpiai szintidőn (4:38,53) belül úszott. A második helyezett, a 200 pillangón olimpiai kvótát szerző Kapás Boglárkára négy, a harmadik Mihályvári-Farkasra négy és fél másodpercet vert. A szülése után korábban 200 vegyesen bronzéremmel visszatérő Hosszú Katinkának pedig tizenkét másodpercet adott. A háromszoros olimpiai bajnok az ötödik helyen csapott a célba, de közvetlenül egy olasz előzte meg, tehát a magyar értékelésben negyedik lett.

A világ második legjobb ideje, máris Hosszú Katinka nyomdokában

Mindent elmond Jackl teljesítményéről, hogy a világ idei második legjobb idejét úszta a brit Freya Colbert 4:34,01-es eredménye után. A februári dohai világbajnokságon Jackl simán nyert volna a mostani teljesítményével. A Tatabányán Kocsis Márta irányításával készülő lány győztes idejénél csak két magyar úszott jobbat valaha: Hosszú Katinka és Nem rossz egy 15 éves úszótól, aki most már a párizsi olimpiára is készülhet.

– Én abszolút nem ezt terveztem – árulta el Jackl Vivien. – Az olimpiai szint volt a cél, de nem gondoltam volna, hogy ennyire sikerül megúszni. A 4:36 lebegett a szemem előtt, úgyhogy most nagy döbbenet nekem, hogy a 4:34,96 lett. Hosszú Katinka és is nagyon gratuláltak, már úgy néznek rám, mint egy vetélytársra. Ugye az egyéni csúcsomat is megjavítottam, ahhoz is szóltak pár szót. Nekem nem az olimpia lenne a fő versenynem idén, hiszen még csak a serdülő korosztályban vagyok, és az ifjúsági vb-re készülök. Az edzőmmel még meg kell beszélni a dolgokat, de úgy tűnik, hogy a 400 vegyes a jó irány.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.