Milák Kristóf felszívta magát, és megmutatta az osztráknak, ki az úr a Duna Arénában

Folytatta az aranyhalmozást Milák Kristóf az úszók országos bajnokságán. Az egyéves kihagyás után visszatérő olimpiai bajnokunk a 200 méteres gyorsúszás döntőjében visszavágott az osztrák versenyzőnek, aki az előfutamban megelőzte őt – a fináléban már Milák nyert, és a negyedik aranyérmét szerezte meg az ob-n. Az ötödik viszont egyelőre nem jött össze neki: a címvédő Szabó Szebasztián legyőzte Milákot 50 pillangón.

2024. 04. 11. 17:12
Úszó OB Milák Kristóf
Milák Kristóf az úszók országos bajnokságán a Duna Arénában Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először fordult elő az idei ob-n, hogy nem a legjobbnak járó négyes pályán úszott a döntőben, hanem „csak” az ötösön. Történt ez azok után, hogy a 200 gyors délelőtti előfutamában az osztrák Alexander Trampitsch mindössze hét századdal, de gyorsabb volt nála, így a 24 éves klasszis csak a második legjobb idővel került be a döntőbe. A korábbi összesen hat úszásában (előfutamok és döntők) mindig Milák volt a mezőny legjobbja, az osztrák törte meg ezt a sorozatát.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf megszerezte a negyedik érmét az ob-n, de megvan az első döntős veresége is. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A döntőben megismételni viszont már nem tudta a Milák-verést, Trampitsch még az elejébe sem fért oda, mindössze hatodik lett (mivel nyílt, olimpiai kvalifikációs versenyről van szó, külföldiek is indulhatnak). Milák viszont felszívta magát, és az utolsó ötven méteren nagyot hajrázva megnyerte a 200 gyors döntőjét 1:48,15 perces eredménnyel. 

Az olimpiai bajnok több mint egy másodpercet javult az előfutamos idejéhez képest (1:49,21). Mögötte némi meglepetésre az Eger úszója, Kovács Attila lett a második, Németh Nándor pedig nagy csatában, hat századdal előzte meg Márton Richárdot a harmadik helyen. Az olimpiai szintidőt (1:46,26) nem tudták megközelíteni a versenyzők, így 200 gyorson a férfiak között továbbra sincs magyar kvótás Párizsra.

Milák Kristóf legyőzője: Nekem ez csak egy kirándulás idén

Milák 200 gyorson a negyedik aranyérmét szerezte az ob-n (korábban 50 gyorson, 100 gyorson és 200 pillangón győzött), az ötödik viszont egyelőre nem jött össze neki. Csütörtökön az 50 pillangó döntőjében is az egyik esélyesként állt rajthoz, hiszen az előfutamból a legjobb idővel jutott tovább, ám a fináléban Szabó Szebasztián már nem hagyta magát, és a 23,32 másodperces idejével tizenkét századot vert Milákra. Szabó zsinórban hatodszor lett az 50 pillangó magyar bajnoka, 2019 óta mindig ő nyert, Milák pedig már egymás után az ötödik évben lett ezüstérmes mögötte.

– Ennyit jöttem a vb-n is februárban, ez most komoly munka volt – értékelt Szabó Szebasztián. – Nekem ez ebben az időszakban nagyon jó eredmény, hiszen az elmúlt hetekben méterben többet kellett úszni, alapoztunk, ami nem a kedvencem, de kötelező. Most következik majd a sprintre való hangolás. Az ötven pillangó nem olimpiai szám, ezért átálltunk az ötven gyorsra, szóval persze, örülök az országos bajnoki címnek, de ez csak egy kirándulás idén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.