Vallomás a hűvös Milák Kristófról: „Újra olyan a kapcsolatunk, mint régen” + videó

Márton Richárd és Milák Kristóf régóta jó barátok, de az olimpiai bajnok úszó eltűnése az elmúlt egy évben az ő kapcsolatukat is megtépázta. A klubtársak 200 pillangón egymással csatáztak az országos bajnokság döntőjében, ami után az Eb-ezüstérmes Márton elmondta, milyen a külvilággal most hűvösen viselkedő Milákkal együtt létezni.

2024. 04. 10. 18:31
MIlák Kristóf
Milák Kristóf és Márton Richárd az első és a második helyen értek célba az ob-n 200 pillangón. Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es római Európa-bajnokság fair play-díjas jelenete volt, amikor felhívta maga mellé a dobogó tetejére Márton Richárdot, hogy ott hallgassák együtt a Himnuszt. Ahogy akkor, úgy most az ob-n is az első-második helyen csaptak a célba 200 pillangón, amelynek Milák a világcsúcstartója.

Milák Kristóf
Milák Kristóf verhetetlen volt a fő számában (Fotó: Mirkó István)

Ők ketten régóta jó barátok, a 2017-es indianapolisi junior vb-n együtt szereztek aranyat a váltóval, az úszástól egy időre eltávolodó Márton pedig a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia előtt edzőtársként segítette Milák felkészülését. Gyakorlatilag akkor tért vissza a profi sporthoz, aminek a római Eb-n ezüst lett a gyümölcse.

Akkor Rómában Milák a kérdésünkre ezt mondta Mártonról: – A klubtársam, az edzőtársam és egyben nagyon jó barátom, ami teljesen más kontextusba helyezi, hogyan élem meg a közös sikert.

A békebeli idők elmúltak, ma már nem lehet csak úgy kérdezni Milákot, aki az egyéves eltűnése után továbbra sem áll szóba a sajtó képviselőivel, eddig nem nyilatkozott az ob-n. Márton Richárd viszont beszélt kettejük kapcsolatáról a Duna Arénában:

– A dohai világbajnokság után Kristóf már edzett velünk, a stabil pont pedig a tenerifei edzőtábor volt. Ott sokkal nyitottabb volt felém, újra az a kapcsolat volt köztünk mint régebben, úgyhogy kellemes volt ebből a szempontból a visszatérése. Nagyon jó verseny volt, én imádtam, akárcsak a közös edzéseket újra.

Milák 1:54,90 perccel győzött 200 pillangón, aminél csak hárman úsztak jobbat idén a világon, és a februári világbajnokságon ezzel az idővel bronzérmes lett volna Dohában, ha elindul. Mindössze öt hét edzés után ez nem rossz. Márton Dohában 1:55,76-tal lett hatodik a vb-n, a mostani eredményével (1:56,32) nem volt teljes mértékben elégedett.

Márton Richárd: Milák legyőzése lett volna az álom

– Az utolsó ötvennek az utolsó tizenöt métere szűkös volt nagyon, ott hibáztam, amit ki kell elemezni, becsúszott valami gikszer – értékelte az úszását Márton. – Kemény évem van, idén a hétvégéket leszámítva összesen hat nap pihenőm volt. Itt a bajnokságon csak egy jó szereplést kívántam magamnak, illetve az álom az lett volna, ha megverem a Kristófot. Közel voltam.

Márton jobb időt szeretett volna úszni, közelebb az 1:55-höz. – Látszódott, hogy nem jöttem annyira formába, mint kellett volna, talán túl hamar jött az ob. Ahhoz képest nem rossz idő ez – fogalmazott.

Márton Richárd vallomása Milák Kristófról:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.