Világbajnok úszónk szerint a világ legjobb edzőjét nem kell messzire keresni

Áttörte a falat Kapás Boglárka, és végre megnyugodhat: az országos bajnokság szerdai napján megúszta az olimpiai szintidőt, így már biztosan ott lehet Párizsban. Ezután lapunk kérdésére a világbajnok úszó elárulta, történjék bármi, neki Virth Balázs a világ legjobb edzője, és nem igaz, hogy az ő hibájából kellett ilyen sokáig várni az olimpiai szintidő teljesítésére.

2024. 04. 11. 5:48
Kapás Boglárka
Kapás Boglárka szívéről nagy kő esett le az olimpiai szintidő teljesítésével. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2019-ben világbajnok volt 200 pillangón, ám egészen szerdáig nem volt olimpiai kvótája, pedig már csak három hónap van a párizsi játékokig. Az edzője, Virth Balázs még decemberben nagyon önkritikusan nyilatkozott lapunknak a saját felelősségéről, azt mondta, hogy az ő hibájából nem volt jó Kapás formaidőzítése a tavalyi fő versenyen, a fukuokai világbajnokságon, ahol ideális lett volna teljesíteni a szintidőt.

TELEGDY-KAPÁS Boglárka
Kapás Boglárka és az edzője, Virth Balázs az ob-n Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az idei visszavonulását már bejelentő Kapás végül az ob második napján megnyerte a 200 pillangó döntőjét, s ami ennél fontosabb, hogy a 2:08,15 perces eredményével három tizeddel az olimpiai szintidőn belül úszott, így már biztosan ott lehet Párizsban, ami pályafutása méltó lezárása lehet.

Nagy kő esett le Kapás szívéről, meg is könnyezte sikerét a Duna Arénában. Nyilván sokkal hamarabb le szerette volna zárni ezt a kérdést, ezért a felkészülését is irányító Virth Balázs „hibájáról” kérdeztük.

Kapás Boglárka: Számomra ő a világ legjobb edzője

– Mindig magára veszi a dolgokat, és állítja, hogy ő hibázott, de ez nem igaz – jelentette ki lapunknak Kapás Boglárka az edzőjéről. – Valóban elcsúszott a dolog, de nem miatta, ez rajtam is múlt, komplex dolog. Nagyon kedves, hogy ezt magára vállalta, de szeretném leszögezni, hogy ez nem az ő hibája volt. Abszolút bíztam benne akkor is, amikor nem sikerült jól egy verseny, mert számomra ő a világ legjobb edzője. Akkor is így van, ha jól úszom, és akkor is, ha nem.

Kapás arról is beszélt, hogy mit jelent neki az olimpiai szintidő teljesítése: – A szemem előtt lebegett, hogy készülök az olimpiára, de valójában nem készülhettem rá, mert még ki sem jutottam. Itt volt előttem egy nagy fal, amit le kellett döntenem, hogy végre megnyugodhassak.

 

Már nem kell bizonyítania, csak élvezné az olimpiát

A 30 éves világbajnok úszó elmondta, hogy a családja jelenléte nagyon sokat adott neki a Duna Arénában, és most már csak a férjének, a hátúszó Telegdy Ádámnak kell szurkolnia, hogy ő is ott lehessen Párizsban, mert mégiscsak úgy lenne az igazi.

A saját célját már teljesítette, az olimpián élvezni szeretné az úszást: – Most már nem azért csinálom, hogy bármit is bizonyítsak vagy egyéni csúcsokat javítsak. Természetesen nem bánom, ha sikerül, de most már csak azért vagyok itt, mert imádom az úszást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.