Öt hét edzés után Milák zsenije újabb aranyakat ért, de Párizsig még edzenie kell

Hiába az egyéves kihagyás, Milák Kristóf azok után, hogy mindössze öt hetet készült együtt az edzőjével, Virth Balázzsal, elképesztő versenyzést mutat be az országos bajnokságon. Fő számában, 200 pillangón is megszerezte az aranyérmet, az ideje pedig az előzményeket figyelembe véve egészen kiváló, de az is kiderült, hogy az állóképességén még valóban dolgoznia kell a párizsi olimpiáig.

2024. 04. 10. 17:12
Milák Kristóf MIR_3572
Milák Kristóf megszerezte az aranyérmet a 200 pillangó országos döntőjében. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a délelőtti előfutamban látszott, hogy Milák Kistóf nagy időre készül 200 pillangón, hiszen 1:55,43 perccel, a leggyorsabb idővel jutott be a döntőbe. Egy másodperccel jobb időt úszott, mint tavaly ilyenkor az ob-n, amikor senki sem láthatta előre, hogy közel egy évig nem versenyzik újra.

Milák Kristóf
szárnyalt a Duna Arénában (Fotó: Mirkó István)

Milák már az előfutamban elért idejével a hetedik helyen állt az úszók rangsorában az idei legjobb eredmények alapján. De várható volt, hogy a döntőben ebből még lefarag, csak az volt a kérdés, hogy mennyit.

Fél másodpercet… Pedig az övé volt a leglassabb reakcióidő a rajtnál (0,69), de az első pár karcsapás után már egyértelműen vezetett. Az Eb-ezüstérmes klubtárs, Márton Richárd próbálta tartani vele a lépést, de Milák verhetetlen volt. A győztes ideje 1:54,90 lett, amelynél idén csak hárman úsztak jobbat az egész világon (két japán, Honda Tomoru és Terakado Genki, valamint az olasz Alberto Razzetti). De ők biztos nem csak öt hetet készültek az edzőjükkel.

Milák zsenije az ob-re elég, de Párizsig még dolgozni kell

Milák tavaly áprilisban 1:52,58-cal nyerte meg az ob-t, ahhoz képest most több mint két másodperccel lassabb volt. Ebből azért látszik, amit Virth Balázs előre jelzett lapunknak, hogy az állóképességén még dolgozni kell. A sebessége megvan, de ahhoz, hogy a 200 pillangó végét is úgy bírja, mint akárcsak egy éve, hiányzik az edzettség. A második helyezett, a táv kétharmadáig Milákot szorongató Márton Richárd ideje 1:56,32 volt.

Egy órán belül a második aranyérmét is megszerezte Milák az ob második napján, 50 gyorson az olimpiai szintidőt teljesítve 21,89 másodperccel nyert Németh Nándor előtt (22,19). Kedden ugyanez volt a sorrend köztük 100 gyorson, eddig tehát Milák összességében háromból három számban győzött.

Megvan olimpiai kvótája

Régóta hiába üldözte az olimpiai szintidőt Kapás Boglárka, de a 200 pillangó 2019-es világbajnoka most sikerrel járt: 2:08,15 perces idővel szerezte meg a szám aranyérmét, s négy tizeddel a szintidőn belülre került. Így méltó módon zárhatja le a pályafutását, hiszen az idei visszavonulását már bejelentette, de előtte Párizsban még egy olimpia is vár rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.