Kiderül az igazság Milák Kristófról és Hosszú Katinkáról

Mindkét aktív olimpiai bajnok magyar úszó először indul versenyen legalább egyéves kihagyás után. Hosszú Katinka és Milák Kristóf alig több mint három hónappal a párizsi olimpia úszóversenyei előtt bújnak elő a ma kezdődő országos bajnokságon, amely korántsem csak róluk szól. Virth Balázs a nála készülő úszókról, köztük Milák Kristófról is beszélt lapunknak.

2024. 04. 09. 4:45
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2022. november 17. Milák Kristóf, a férfi 50 méteres gyorsúszás második helyezettje a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

0Idén mindent rendeznek az úszósportban: februárban világbajnokság volt Dohában, júniusban Európa-bajnokság lesz Belgrádban, majd Párizsban lesz a fénypont, az olimpia. Mégis az év egyik legjobban várt versenye most az országos bajnokság, aminek oka és nagy visszatérése. Az izgalmakat tetézi, hogy egyikük felkészüléséről sem tudni sokat, Sós Csaba szövetségi kapitány sem tudja pontosan, mire számíthat a két klasszistól. Az ob-n eljön az igazság pillanata, az óra nem hazudik, fény derül Milák és Hosszú jelenlegi formájára.

VIRTH Balázs; MILÁK Kristóf
Virth Balázs is kíváncsian várja, Milák Kristóf mire képes az ob-n. Fotó: MTI/Kovács Anikó

– Én is kíváncsi vagyok, hogy mire lesz képes az ob-n, mert ilyen felkészülést még sosem csináltunk – árulta el lapunknak Milák esélyeiről az edzője, Virth Balázs. – Gyakorlatilag januárban ugrott vízbe először, a dohai vb után egy két- és egy háromhetes blokkban készültünk együtt, tehát összesen öt hetet. Gyorsnak gyors, erősnek erős, az állóképességén viszont még dolgozni kell, tavaly ilyenkor jobb állapotban volt, mint most.

Legutóbb tarolt Milák Kristóf az ob-n

Milák legutóbb szinte pontosan egy évvel ezelőtt, ugyancsak az ob-n versenyzett, akkor a fő számában, 200 pillangón 1:52,88-cal nyert, ezenkívül aranyat szerzett 100 pillangón, 100 és 200 gyorson is, valamint ezüstöt a két úszásnemben 50-50 méteren. Most ugyanebben a hat számban adta le a nevezését az ob-re. Milák az első napon 100 gyorson indul.

Bár zárójelesen jegyezzük meg, hallani olyan hangokat, amelyek nem biztosak benne, hogy Milák valóban feláll a rajtkőre az ob első napján. A félelem az elmúlt egy év fényében, mondjuk úgy, hogy nem nélkülöz minden alapot. Virth Balázs lapunknak azt mondta, hogy beneveztek hat számra, de csak menet közben dől majd el, hogy ezek közül mennyiben indul el Milák.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát a 2022-es római Eb óta nem láthattuk versenyezni, amely után újra megházasodott, majd tavaly életet adott a kislányának, így logikus volt, hogy nem versenyzett. Sokan arra számítottak, hogy komolyabb szinten már nem is fog, ám ő a szülés után, közel a 35-höz (május 3-án tölti be) is megpróbál kijutni a párizsi olimpiára.

Milyenek Hosszú Katinka esélyei?

A római Eb-n a fő számai közül 200 vegyesen 2:12,52-t, 400-on pedig 4:45,07-et úszott, mindkettőben több mint egy másodperccel elmaradt az olimpiai szintidőtől. Tehát ahhoz, hogy kijusson Párizsba, egy jobb formának örvendő Hosszú Katinkát kellene viszontlátnunk másfél éves kihagyás után, mint akit legutóbb láttunk. Három számban nevezett az ob-re, ma 200 vegyesen kezd, ami után 400-on és 100 pillangón indulhat még.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka immáron anyaként tér vissza a versenyzéshez. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nincs még olimpiai kvótája a 200 pillangón 2019-ben világbajnok Kapás Boglárkának sem, aki idén visszavonul. 

– Dohában öt század hiányzott neki a szintidőhöz, de most jobb állapotban van, szerintem képes lesz megcsinálni, és nem is akarjuk ezt tovább húzni – felelte érdeklődésünkre a tanítványáról Virth.

Kapás férje – az egyébként Güttler Károllyal készülő – Telegdy Ádám is végzett közös edzéseket Virth Balázzsal. Rá 200 méteres hátúszásban az ob egyik legnagyobb meccse vár, hiszen a szám világbajnoka, és az Eb-ezüstérmes Kovács Benedek is előtte van a sorban. Kós nem jött haza az ob-re, az Egyesült Államokban készül az olimpiára, Telegdynek azonban az sem elég, ha szimplán legyőzi Kovácsot, jobb időt kellene úsznia, mint amilyen az ő szintideje, hogy a tokiói olimpiai ötödik helye után Párizsban is ott lehessen 200 háton.

Európa-bajnokunk is a párizsi indulásért küzd

Az ob egyik nagy kérdése sorsa is, aki 2022-ben Hosszú Katinka nyomdokába lépve Európa-bajnok volt 400 vegyesen, ám az olimpiai szintet még nem úszta meg, ráadásul januárban egy műtéten is átesett.

Vegyesen a férfiaknál indul a kétszeres vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid, aki szintén Virth Balázzsal készül. Párizsban közel 36 évesen ő lehetne a magyar úszók korelnöke, de előbb neki is ki kellene jutnia. Februárban elhunyt az édesanyja, Virth róla azt mondta, neki még kicsit korán jön az ob: – Nehéz időszakon ment keresztül, fizikailag sincs még a legjobb formában, nála az lehet a cél, hogy a júniusi Eb-n hozza a tőle elvárható eredményt.

A több mint 500 versenyzőt felvonultató ob péntekig tart, az előfutamok minden nap 9 órakor, a döntők 17 órakor kezdődnek a Duna Arénában.

Frissítés: Kedd délelőtt Hosszú Katinka és Milák Kristóf is bemutatkozott az ob-n. Mindketten a legjobb idővel jutottak be a kedd délutáni döntőbe, előbbi 200 méteres vegyesúszásban, utóbbi 100 gyorson.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.