Szívszorító, ahogy a magyar úszó búcsúzik az édesanyjától

Hosszan tartó betegség után, csupán 54 évesen elhunyt Gyúró Mónika, Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn édesanyja, aki egykor maga is kiváló úszó volt.

2024. 02. 22. 7:59
Verrasztó Evelyn, Gyúró Mónika
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Verrasztó família az egyik legismertebb magyar sportcsalád. A családfő, Verrasztó Zoltán számos további kiváló eredménye mellett világbajnok (1975, 200 m hát), valamint olimpiai ezüstérmes (1980, 200 m hát, Wladár Sándor mögött), az édesanya, Gyúró Mónika, ha ilyen eredményekkel nem is büszkélkedhet, maga is kiváló úszó volt, legjobb nemzetközi eredményeként a 800 méteres gyorsúszásban ötödik lett az 1985-ös Európa-bajnokságon. Két gyerekük, Dávid és Evelyn a szülők példáját követve szintén úszó lett. Mindketten Európa-bajnokok, Dávid háromszoros, sőt kedvenc távján, 400 méter vegyesen ezen felül kétszeres világbajnoki ezüstérmes, valamint olimpiai negyedik helyezett.

A fényes eredmények, a sikerek e napokban mit sem számítanak, a gyász minden egyebet háttérbe szorít. Az édesanya, Gyúró Mónika fájdalmasan fiatalon, csupán 54 évesen elhunyt, miként arról Facebook-oldalán a Magyar Úszószövetség is beszámolt.

Verrasztó Evelyn szívszorító Facebook-bejegyzéssel búcsúzott az édesanyjától. A képen az látható, amint két kéz, valószínűleg az övé, valamint az édesanyjáé kulcsolódik egymásba, s Evelyn csupán annyit írt hozzá, „Szeretlek, Anya.” A korábbi úszó további családi képeket is megosztott az Instagramon, köztük olyat, amelyen az édesanya a két apró gyerekével látható (ez egyúttal az új Facebook-profilképe), vagy éppen családi nyaralás közben a férjével és a fiával, Dáviddal.

Gyúró Mónika érző szívű édesanya és asszony volt. A Nemzeti Sport egyik korábbi írása felidézi, Evelyn koraszülöttként jött a világra, s ez indíthatta Gyúró Mónikát arra, hogy a Covid idején a lányával közösen ajándokkal lepje meg az egyik kórház koraszülöttosztályát.

– Már vagyunk olyan helyzetben, hogy segíthessünk, s ha megtehetjük, miért ne adjunk?  Persze az, hogy Evelyn koraszülött volt, meghatározta nekünk az irányt. De a családunkra egyébként is jellemző a segítőkészség, a rászorulók támogatása – beszélt a cselekedetéről akkor Gyúró Mónika.

Borítókép: Verrasztó Evelyn és az édesanyja, Gyúró Mónika 2020-ben (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.