Fény derült Milák Kristóf listájára, őrületes visszatérésre készül

Milák Kristóf egyéves kihagyás után tér vissza versenyen az április 9-én kezdődő országos bajnokságon a Duna Arénában. A nevezések már elérhetők a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) rendszerében, így tudni lehet, hogy az olimpiai bajnok Milák mely számokban állhat rajthoz, és a listája nem rövid. Ugyanakkor a nagy visszatérését korábban belebegtető Hosszú Katinka egyelőre nem szerepel az ob nevezői között.

2024. 04. 01. 16:32
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2023. április 20. A késõbbi gyõztes Milák Kristóf a 200 méteres férfi pillangóúszás döntõjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb a tavaly áprilisi ob-n láthattuk versenyezni Milák Kristófot, aki ezután felhagyott az edzésekkel, és a tavalyi év fő versenyét, a fukuokai világbajnokságot a MÚSZ jóváhagyásával kihagyta, hogy testileg-lelkileg feltöltődjön. Az igazi bajok ezután kezdődtek, mivel Milák szeptemberben sem kezdte el a felkészülést az idén nyári párizsi olimpiára, végül az öntörvényű zseni az év elején kezdett el edzeni, így a dohai vb-t is kihagyta februárban, s csak azután csatlakozott újra edzője, Virth Balázs csapatához, amellyel az elmúlt két hétben Tenerifén vett részt edzőtáborban.

MILÁK Kristóf
hat számban térhet vissza a hosszú kihagyása után az ob-n. Fotó: MTI/Derencsényi István

Hogy milyen formában van Milák, arról nagyon kevés információ van, ugyanis továbbra is kerüli a nyilvánosságot, a spanyolországi edzőtáborból közzétett fotókon sem szerepelt, és az uszodák környékéről származó hírek szerint azt sem szereti, ha mások beszélnek róla. Szombaton lapunk is beszámolt róla, hogy minden valószínűség szerint a 24 éves úszó végre visszatér az ob-n. Az viszont sokatmondó – és pozitív – lehet, hogy Milák hat egyéni számban is benevezett az ob-re, tehát igencsak bevállalós visszatérést tervez.

Milák ezekben a számokban térhet vissza

A MÚSZ rendszerében már látni lehet, hogy kik és milyen számokban adták le a nevezésüket. Ezek alapján a 200 méteres pillangóúszásban olimpiai címvédő és világcsúcstartó klasszis rögtön az ob első napján, április 9-én vízbe ugrik 100 gyorson, amelynek tartja az országos csúcsát a dohai vb-n bronzérmes Németh Nándortól korábban elnyerve azt. Másnap Milák a fő számában, 200 pillangón mutathatja meg igazán, hol tart a felkészülésben, de jelen állás szerint elindulhat 50 és 200 gyorson, valamint 50 és 100 pillangón is, tehát a két úszásnem három-három távján nevezett be az ob-re.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy mindegyiken el is indul, bár az elmúlt három évben (2021-ben, 2022-ben és 2023-ban) mind a hat számban vállalta a versenyt, és mindegyikben az első kettőben végzett. A mostani döntése nagyban függhet a formájától, fizikai állapotától.

Mi lesz sorsa?

Cikkünk megjelenéséig nem szerepelt az ob nevezettjei között Hosszú Katinka, aki az édesanyává válása után kezdte el újra az edzéseket, és célja a kijutás a párizsi olimpiára. A májusban a 35-öt betöltő háromszoros olimpiai bajnok felkészüléséről alig tudni valamit, szintidővel egyelőre azonban nem rendelkezik a párizsi játékokra. Az ob mindig jó lehetőség ennek a teljesítésére, a nevezés április 4-én zárul, addig eldől, hogy Hosszú vállalja-e az indulást a Duna Arénában. Az olimpiai kvalifikációs időszak egészen 2024. június 23-ig tart, addig van esélye Hosszúnak kijutni Párizsba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.