Nem Milák, nem Hosszú, ilyet még nem látott a magyar úszósport!

Elcsépelt közhely, mégis igaz, Németh Nándor sporttörténelmet írt. Magyar úszó világbajnokságon korábban még nem szerzett érmet a klasszikus távon, a 100 méteres gyorsúszásban. Németh Nándor Dohában áttörte a falat, 47.78 másodperces idővel harmadikként ért célba, a vb-n korábban világcsúcsot úszott kínai Pan Csan-Le győzött 47.53-mal.

2024. 02. 15. 17:27
NÉMETH Nándor
Vizes vb - Úszás - Németh Nándor bronzérmes 100 méter gyorson Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a dohai világbajnokság mezőnyét – benne Németh Nándorral –, úgy általában az úszósportot sokkolta, hogy a legjobb amerikai versenyzők, köztük a korábbi világcsúcstartó valamint a két éve berobbant román zseni, most már ugyancsak korábbi rekorder David Popovici távollétében megdőlt a 100 méteres gyorsúszás világcsúcsa.

NÉMETH Nándor, Milák Kristóf, 100 méteres gyorsúszás, érem, világbajnokság, úszás, Pan Csan-Le, Aurel Popovici, világcsúcs, Doha
Németh Nándor úton a történelmi bravúr, a világbajnoki érem felé. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kínai Pan Csan-le négy napja, még a 4×100-as gyorsváltó fináléjában faragta le 46,80 másodpercre a rekordot, 6 századdal megdöntve Popovici addigi legjobb eredményét (46,86 mp). A 198 cm magas, csupa izom kínai torpedó még csupán 19 éves, aligha utoljára hallunk róla. Németh Nándor mindezt testközelből élhette meg, hiszen ő is első emberként teljesítette a maga penzumát, méghozzá 47,89 mp-es kiváló idővel, ami csupán 27 századdal maradt el az egyéni legjobbjától (47,62) , de országos csúcsától (47,47) sem volt nagyon messze. 

Németh Nándornak a második ötvenen kellett javítania

A magyar sprinter is tisztában lehetett vele, itt a nagy esély. Németh Nándor a 100 méter gyors selejtezőjében szerda reggel 48,03-ot úszott, ami a harmadik legjobb idő volt a teljes mezőnyben, továbbá pályafutása legjobb délelőtti teljesítménye,

A szerda délutáni középfutamban Németh Nándor 47.96 mp-et repesztett és negyedikként jutott a döntőbe. E verseny után elmondta, a második ötvenben még hagyott valamit, a fináléban szeretne Milák Kristóf 47,47 es országos csúcsa közelébe kerülni, mert – kimondta – azzal akár érmet is lehet szerezni.

Németh jól elkapta a rajtot, a reakcióideje az egyik legjobb volt (0.62), elsőként fordult 50 méternél, majd jöttek fel a többiek, 75 méternél még az élen halad, s ha az első helyet nem is tudta megtartani, harmadikként csapott célba.

– Tudtam, hogy ez nagy lehetőség, nagyon boldog vagyok. Hosszú ideje üldözöm ezt az érmet. Az időm nem lett a legjobb, de Párizsig még van idő, hogy javítsak rajta – ezek voltak a magyar sprinter első örömszavai, majd hozzátette, különösen az utolsó 15 méteren kell még dolgoznia.

Németh Nándor történelmi tettel büszkélkedhet, ő az első magyar úszó, aki a 100 méteres gyorsúszásban világbajnoki érmet szerzett.

 

Halmay Zoltántól Milák Kristófig

Természetesen a magyar úszósport a klasszikus számban is büszkélkedhet nagy egyéniségekkel. Mindenekelőtt három olimpiai bajnokkal: Hajós Alfréd (1896), Halmay Zoltán (1904), Csik Ferenc (1936). Továbbá az 1928-ban, Amszterdamban ezüstérmes Bárány István az első európai úszó, aki áttörte az egyperces álomhatárt.

Kádas Géza 1948-ban még bronzérmes lett, aztán viszont sokáig szinte semmi. Az említett klasszisok világbajnoki érmet természetesen azért nem szerezhettek, mert az első vb-t 1973-ban rendezték.

Dobai Gyula az 1960-es római olimpián ötödik, azaz döntős volt, ami akkor nagy szó volt, az 1958-as budapesti Európa-bajnokságon pedig második lett, s őutána egészen Milák Kristófig magyar úszó világversenyen nem állhatott dobogóra 100 gyorson.

 

Amikor Németh Nándor megszületett

Negyven év múltán tört meg a csend azzal, hogy Zubor Attila 1998-ban hatodik lett a perthi vb-n, majd 2001-ben Fukuokában egy helyet még előre is lépett. Németh Nándor e két esemény között, 1999-ben született…

Újabb bő két évtizedes aszály után Milák Kristóf a 2022-es római Eb-n a máig érvényes 47,47 es országos csúccsal végzett másodikként, igazolva, hogy gyorsúszásban is a világelitbe tartozhatna.

Az ő távollétében Németh Nándor lépett elő ismét a legjobb magyarként. Németh döntős volt a legutóbbi két világbajnokságon, valamint a tokiói olimpián, de érmet csak a váltóval szerzett, bronzot a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon.

Dohában élt a lehetőséggel. Kit érdekel, hogy nem volt teljes a mezőny. Az évkönyvekben csak a magyar bronz szerepel, a történelemkönyvekben pedig az, hogy Németh Nándor az első magyar világbajnoki érmes a 100 méteres gyorsúszásban.

Borítókép: Németh Nándor a hőn áhított világbajnok bronzéremmel (Fotó: Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.