Milák Kristóf újabb vb-aranyérmet ajándékozott oda

Honda Tomoru nyerte a 200 méteres pillangóúszást a Dohában zajló világbajnokságon. Na bumm… Természetesen nem a japán versenyző sikere, hanem győztes időeredménye az érdekes. 1.53.88 perc – több mint három és fél másodperccel gyengébb Milák Kristóf világcsúcsánál. Kínálja magát a fájdalmas következtetés: Milák Kristóf közepes formában is győzött volna. Vagy inkább örüljünk, hogy még mindig nem késő? Olimpiai bajnokunk Párizsban is első számú esélyes lehetne. Márton Richárd szoros versenyben 1:55.76 perccel hatodik lett.

2024. 02. 14. 18:24
RASOVSZKY Kristóf
Doha, 2024. február 14. Rasovszky Kristóf a célban a férfi 800 méteres gyorsúszás döntõjében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 14-én. A magyar úszó az 5. helyen végzett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 200 méteres pillangóúszás éveken át magyar felségvíznek számított, öt éven át uralta e számot. Először a 2018-as glasgow-i Eb-n győzött, majd következtek az emlékezetes sikerek, a 2019-es vb-, a 2021-es olimpiai, majd a 2022-es hazai rendezésű világbajnokságon újabb világcsúccsal az újabb vb-arany. Ezután a 2022-es római Eb-n kettős magyar sikert ünnepelhettünk, hiszen Milák mögött Márton Richárd lett a második. 

Honda Tomoru, Milák Kristóf, Márton Richárd, 200 pillangó, világbajnokság, forma, idő
Honda Tomoru Milák Kristóf világcsúcsához képest gyenge idővel győzött 200 pillangón. Fotó: Georgio Perottino/Deep Blue Media

Aztán 2023 tavaszán váratlanul végeszakadt e sorozat, Milák leállt az edzésekkel és a mai napig nem durálta neki magát igazából a munkának. Simán győzhetett volna tavaly a fukuokai világbajnokságon, s ugyanezt mondhatjuk el most Dohában is.

Milák mögött három és fél másodperccel

Milák Kristóf a dohai vb-re sem utazott ki, így is kíváncsian vártuk a 200 méter pillangó döntőjét. Már menet közben, a részidők alapján érezhető volt, amiről később megbizonyosodhattunk,

Milák közepes idővel is győzhetett volna, hiszen Honda Tomoru 1.53.88 perccel csapott elsőként célba, ez az eredmény több mint három és fél másodperccel gyengébb Milák világrekordjánál (1:50.34).

Márton Richárd hozta a tőle telhetőt, 1:55.76 perccel hatodik lett.

A többi magyar úszó is kitesz magáért a világbajnokságon. A nyílt vízen 10 km-en aranyérmes medencében is egyre versenyképesebb, 800 gyorson országos csúccsal ötödik lett. 200 gyorson Pádár Nikolett hatodik lett, 100 gyorson pedig Németh Nándor újabb remek úszással, a negyedik legjobb idővel jutott be a csütörtöki döntőbe, igazolva, hogy az éremesélyesek közé tartozik a klasszikus távon.

 

Rasovszky örül az országos csúcsnak

Rasovszky Kristóf a külső szemlélő szemével jól beosztotta az erejét, szinte végig az ötödik helyen haladt és ötödikként is csapott célba. Mégpedig új országos csúccsal. A veszprémiek 26 éves úszójának ideje 7:44.42 perc, ami bő fél másodperccel jobb Kis Gergő 2011. július 27-én felállított 7:44.94-es rekordjánál. Rasovszkynak az éremszerzésre nem volt reális esélye, ennek megfelelően értékelt.

– Az országos csúcs benne volt a fejemben, a bemelegítés alatt bíztam is benne, hogy meglehet, mert nagyon jól éreztem magam. Azt gondoltam, a rekord akár éremre is elég lehet, azzal azonban nem kalkuláltunk, hogy az ausztrál Elijah Winnington a nyolcas pályán leugrik 7:42 percre. Ha nem így alakul, a német Sven Scharzcal talán tényleg az éremért csatázhattam volna, de így is elégedett vagyok, hiszen hatalmas egyéni csúcsot, egyben országos csúcsot úsztam és ötödiknek lenni sem rossz – mondta a nyílt vízen 10 km-en aranyérmes, a váltóval pedig bronzérmes Rasovszky, hozzátéve, ez az eredmény biztató jel az 1500 méterre.

öt századra a kvótától

Szintén 200 pillangón, csak éppen a nők között Kapás Boglárka a negyedik, Sebestyén Dalma pedig a hatodik idővel jutott döntőbe. Kapás, a szám 2019-es világbajnoka mégsem lehet maradéktalanul boldog, mert a 2:08.48-as ideje csupán öt századdal marad el az olimpiai szinttől. Persze a fináléban még teljesítheti a Dohára kitűzött célt, de e tekintetben jobb lenne már tét nélkül nekivágni a döntőnek.

Végül 200 méter vegyesen Holló Balázs 2:00.39 perccel a 14. időt úszta, így lemarad a fináléról.

Borítókép: Rasovszky Kristóf örül a 800 méteren elért ötödik helynek (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.