Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Hogy Milák Kristóf nagy fölénnyel megvédte az Európa-bajnoki címét 200 méteres pillangóúszásban, szinte már természetesnek vesszük. Most a szám igazán nagy magyar szenzációját Márton Richárd okozta, aki saját rekordját a római Eb-n harmadszorra is megjavítva ezüstérmet szerzett. Hosszú Katinkának nem jött össze az újabb érem, de Róma után is hajt a századikra.

2022. 08. 16. 18:20
MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Vizes Eb – Úszás - Milák Kristóf arany-, Márton Richárd ezüstérmes 200 méter pillangón Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Világcsúcs nem lesz, de azért ki fogom magam úszni – mondta még hétfő este, a 200 pillangó elődöntője után aki azt is hozzáfűzte, hogy szeretné maga mellett tudni a dobogón Márton Richárdot.

A jóslata és a vágya is teljesült a 22 éves klasszisnak: világcsúcs valóban nem lett, de jó idővel győzött (1:52,01), ami önmaga hatodik, a világ valaha volt nyolcadik legjobb ideje ebben a számban, és Milák mögött honvédos klubtársa, Márton a második helyen csapott a célba.

MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Milák a Himnusz alatt felhívta maga mellé Mártont a dobogó legfelső fokára Fotó: Czeglédi Zsolt

Milák júniusban a budapesti vb-n 1:50,34-re javította a saját világrekordját, és egyrészt nem lehet elvárni tőle, hogy kéthavonta új csúcsot állítson fel, másrészt a római Eb-n bevallottan nem ez volt a cél, hanem hogy szokja a sorozatterhelést. Rómában ez a döntő volt Milák 14. rajtja, és önmaga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte a Foro Italicóban.

Márton Richárd hétfőn az előfutamban és az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, és ezt harmadjára is megtette a fináléban, életében először került 1:55-ös idő alá. A 22 éves úszó idei fejlődése egészen látványos, az Eb előtt az áprilisi ob-n teljesítette a legjobbját 200 pillangón, ami még 1:56,23 volt, aztán Rómában sorrendben 1:55,49-et, 1:55,36-ot, végül 1:54,78-at úszott.

Ezekkel az időkkel pedig már az olimpiai bronzérmes elé is komoly kihívást intézhet, aki vállsérülés miatt kihagyta az Európa-bajnokságot.

– Az utolsó fordulónál, mintha láttam volna, hogy az olasz nagyon elöl van, és Ricsi még sehol sincs – nyilatkozta Milák. – Mondtam magamban, hogy „a francba, Ricsi, nem ezt beszéltük meg!”, aztán meg is lepődtem, ahogy lehajrázta az olaszt. Őszintén, engem jobban érdekelt, hogy Ricsit behozzuk a dobogóra, mint a saját magam teljesítménye.

Márton Richárd elárulta, ő nem izgult, mert belül tudta, hogy Alberto Razzetti el fog fáradni a végére, ő viszont bírni fogja. Majd egy történetet is elmesélt a vegyes zónában, mivel motiválta őt az edzője, Virth Balázs még az elődöntő előtt. – Megmutatta nekem Gyurta Dániel londoni olimpiai döntőjét 200 mellen, amikor világrekorddal nyert, és elmondta, hogy ez volt az az úszás, amibe nemcsak a szívét és a lelkét, hanem mindenét beleadta, megmozdulni sem tudott utána. Azt mondják, hogy így kell úszni.

Márton élvezi, hogy generációváltás van 200 pillangón, példának hozta fel az olimpiai bajnok Chad le Clos-t, aki kiöregedőben van, és ez lehetőséget ad a fiataloknak. – Azt veszem észre, ho

gy kezdek újra a saját korosztályommal versenyezni, mintha újraélném az ifiversenyeket – tette hozzá Márton.

Hosszú Katinkának nem jött össze

Igazából a háromszoros olimpiai bajnoknak esélye sem volt az éremszerzésre a 200 vegyes döntőjében, miután csaknem két másodperccel gyengébb időt teljesített (2:14,37), mint a hétfői elődöntőben, így az utolsó, nyolcadik helyen végzett, közvetlenül a finálé másik magyarja, a hetedik helyezett Sebestyén Dalma mögött (2:13,45).

HOSSZÚ Katinka
tovább hajtja a századik érmet Fotó: Czeglédi Zsolt

Hosszú délelőtt a 200 pillangó előfutamában és a 4×200 méteres vegyes gyorsváltó elődöntőjében is úszott, és akkor azt mondta, azért nem lépett vissza ezektől a számoktól, mert nem hiszi, hogy 200 vegyesen ezen múlna az éremszerzése. Úgy tűnik, mégis túlvállalta magát: a 200 pillangó elődöntője sem sikerült jól neki, a 13. helyen kiesett.

– Feltettem mindent erre a napra, hogy bevállaltam minden számot. Nem jött be. De nem tudom, hogy mennyivel lett volna jobb, ha délelőtt pihenek. Most két hét szünet következik, aztán esküvő, és utána újra keményen bele kellene állni a munkába – árulta el Hosszú, aki röviden felelt lapunk kérdésére, hogy továbbra is a 100. világversenyen szerzett érem-e a célja. – Hajtom a százat, hajtom!

éremesélyes

ugyanakkor a hatodik idővel bekerült a 200 pillangó csütörtöki döntőjébe, és Kós Hubert is az éremért úszik majd a medencés versenyek záró napján 200 vegyesen, miután ő futamgyőzelemmel, összesítésben pedig a második legjobb eredménnyel hangolt a fináléra. A 19 éves tehetség régóta üldözi az érmet, ami eddig csak nem akart neki összejönni. – 1:56,99 a rekordom, amit már több mint egy éve úsztam, júniusban a vb-n 1:57,23-at jöttem, ha annál tudok jobbat, azzal már elégedett leszek – válaszolta lapunknak Kós, aki egy ilyen idővel valószínűleg ott is lehetne a dobogón.

A 4×200 méteres vegyes gyorsváltó a Márton Richárd, Mészáros Dániel, Pádár Nikoletta, Ábrahám Lilla felállásban a negyedik helyet szerezte meg, de az érmes helyekre nem volt igazán nagy esélye. Szabó Szebasztián ugyan javított az előfutamban úszott idején 50 gyorson, de ez nem volt elég a döntőbe jutáshoz, a 14. helyen végzett. Kovács Benedek, aki korábban 200 háton arannyal felérő ezüstöt szerzett Rómában, százon a 12. helyen kiesett a középdöntőben.

Úszó Európa-bajnokság, keddi bajnokok és magyar helyezettek. Férfiak. 200 pillangó: 1. Milák Kristóf 1:52,01, 2. Márton Richárd 1:54,78; 50 gyors: 1. Sarah Sjöström (svéd) 23,91; 50 mell: 1. Nicolo Martinenghi (olasz) 26,33; 1500 gyors: 1. Mihajlo Romancsuk (ukrán) 14:36,10. Nők. 200 vegyes: 1. Anastasya Gorbenko (izraeli) 2:10,92, 7. Sebestyén Dalma 2:13,45, 8. Hosszú Katinka 2:14,37; 100 hát: 1. Margherita Panziera (olasz) 59,40. Vegyes. 4×200 gyorsváltó: 1. Nagy-Britannia 7:28,16, 4. Magyarország 7:34,55.

Borítókép: Milák Kristóf és Márton Richárd a Rómában zajló úszó-Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.