Színt vallott Milák riválisa, aki váratlanul távozott Budapestről

Tíz évvel ezelőtt Chad le Clos legyőzte a londoni olimpián Michael Phelpset 200 méteres pillangóúszásban, amelynek ma már Milák Kristóf az egyeduralkodója, de a dél-afrikai klasszis még mindig a legjobbak közé tartozik. Illetve tartozna, de egy személyes trauma miatt összeomlott az élete, ami magyarázatot adhat arra is, miért lépett vissza váratlanul a budapesti vb-től.

2022. 08. 02. 9:59
null
South Africa's Chad le Clos competes in the men's 200m butterfly heats swimming event at the Sandwell Aquatics Centre, on day three of the Commonwealth Games in Birmingham, central England, on July 31, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Fotó: Oli SCARFF / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hasonló eset is történt a Duna Arénában rendezett vizes világbajnokágon júniusban, de csak az egyik kapott nagy sajtóvisszhangot. Chad le Clos visszalépése nem keltett akkora szenzációt, mint Caeleb Dresselé, pedig az is ugyanolyan furcsa volt.

Emlékezhetünk, Dressel döntése derült égből villámcsapásként hatott. Az egész világ az amerikai sztár összecsapását várta Milákkal 100 pillangón, de ez elmaradt, mert Dressel – miután 50 pillangón és a 4×100-as gyorsváltóval győzelmet aratott – váratlanul távozott Budapestről, így Milák a vártnál könnyebben zsebelte be 100-on is az aranyérmet.

A magyar klasszis természetesen előtte már 200 pillangón is nyert, méghozzá a saját világcsúcsát megjavítva, de nem volt ott mellette a döntőben Chad le Clos, a szám elmúlt tíz évének egyik legnagyobb sztárja, aki

Dresselhez hasonlóan hivatalosan egészségügyi okok miatt lépett vissza a vb-től annak a kellős közepén, és mindkettejük esetében érezhető volt, hogy valami nem kerek a történetben.

Chad le Clos most a Birminghamben zajló Nemzetközösségi Játékokon 18 hónap után először úszott döntőt nagy nemzetközi versenyen (a budapesti vb-n az 50 pillangó selejtezőjében 33. lett, aztán többet nem láthattuk), és ezüstérmet szerzett 200 pillangón. Ezután vallotta be, hogy milyen nehézségekkel küzdött az elmúlt időszakban:

Gondjaim voltak, sötét hellyé változott számomra a világ. Tavaly történt valami, ami nagyon mélyre taszított engem. Azt kívánom, bárcsak visszamehetnék az időben és kitörölhetném az elmúlt két évet.

A dél-afrikai klasszis elmondta, hogy mennyire szerencsés, amiért remek pszichológusok és szakemberek segítették, valamint a családjára is számíthatott, így ma már újra boldognak, egészségesnek érzi magát.

Chad le Clos ma már jól van Fotó: Oli Scarff/AFP

– Hét vagy nyolc hónap kellett, mire valakinek beszélni tudtam a problémáimról, ami azt gondolom, túl késő volt, ezért időbe telt, mire visszatértem a normál kerékvágásba – ismerte el Le Clos. – Bizonyos dolgok hatással vannak az emberre és erősnek kell lenned, hogy segítséget kérj.

A tokiói olimpia semmit sem jelentett

Le Clos tavaly a tokiói olimpián az ötödik helyen végzett, több mint három másodperccel elmaradva Miláktól 200 pillangón, és most az ötkarikás játékokra is kitért:

– Az olimpia semmit sem jelentett számomra, semmit sem éreztem közben. Nem is úgy tartom számon, hogy az egy olimpia volt nekem – mondta Le Clos, aki a mostani, birminghami úszásáról úgy nyilatkozott, hogy fájdalmas volt, de örül, hogy visszatért a dobogóra, és lezárhatta a negatív időszakot.

– Tíz éve győztem le Phelpset az olimpián Londonban, ami édes pillanat volt, de vissza fogok térni, most semmi más nem érdekel, csak hogy újra a csúcsra jussak – fogalmazott Le Clos, akinek a pályafutását végigkísérték a magyarok.

2010-ben a szingapúri ifjúsági olimpián robbant be, ahol a 200 pillangó döntőjében kikapott Biczó Bencétől és ezüstérmes lett. Két évvel később ugye a szám olimpiai bajnoka lett, majd jó barátjával, Cseh Lászlóval küzdött, akitől a 2015-ös vb-n kikapott, most pedig Milákkal kellene megküzdenie immáron túl a harmincon.

Borítókép: Chad le Clos a Nemzetközösségi Játékokon Birminghamben (Fotó: Oli Scarff/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.