El kellett törnie a lábát, hogy nyolc év után először legyőzzék

Birminghamben zajlanak a Nemzetközösségi Játékok, és Adam Peaty visszatért a medencébe a májusi lábtörése után, amely miatt a budapesti úszó-világbajnokságot kihagyta júniusban. Az eredménye, ahogy ő fogalmazott, sokkoló volt: hosszú idő után nemcsak kikapott, de még a dobogóra sem fért oda 100 mellen.

Magyar Nemzet
2022. 08. 01. 10:41
Adam Peaty
SWIMMING - MEETING OPEN MEDITERRANEE MARSEILLE 2022 - day 2
Adam Preaty (GBR) competes on Men's 200 m Bresatroke during the FFN Golden Tour Meeting Open Mediterranée, 9th Meeting Open Mediterranée , Swimming event on March 4 to 6, 2022 , at the Cercle des nageurs in Marseille, France - Photo Stephane Kempinaire / KMSP (Photo by KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP) Fotó: KMSP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adam Peaty-t méltán nevezték a mellúszás királyának, hiszen 2014 óta veretlen volt 100 mellen, s ez idő alatt többek közt két olimpiai, három világbajnoki és négy Európa-bajnoki címet szerzett a számban, amelynek a világcsúcsát először 2015-ben állította fel, majd azóta négyszer megjavította azt – legutóbb a 2019-es vb-n Dél-Koreában, ahol 56,88 másodperces eredménnyel győzött.

A saját világrekordjától a Nemzetközösségi Játékok vasárnapi döntőjében Peaty csaknem három másodperccel elmaradt, 59,86 másodperccel a negyedik helyen csapott a célba. Ezzel tehát nem csupán nyolc év után elveszítette a legyőzhetetlenségét, hanem még a dobogóról is lemaradt, ami szenzáció az úszóvilágban.

– El kellett törnöm a lábam ahhoz, hogy megverjenek – jelentette ki Peaty, akit a Daily Mail idézett. Érthető ugyanis, hogy még elmarad a megszokott formájától, hiszen májusban eltörte a lábát az edzőteremben, emiatt hagyta ki a budapesti vb-t is, amelyen egyébként a távollétében az olasz Nicolo Martinenghi szerezte meg az aranyat (58,26), Peaty brit honfitársa,

James Wilby pedig negyedik lett a Duna Arénában, a Nemzetközösségi Játékokon viszont nyolc év után ő lett az első, aki vízben legyőzte a csúcstartót: Wilby 59,25 másodperccel lett első.

Féltávnál egyébként még Peaty vezetett 13 százados előnnyel, de a második ötven méterre nem maradt ereje.

– Az első ötven jól ment, nem tudom, mi romlott el. Amikor már csak 25 méter volt hátra, kifogyott a tank. Néha megesik, hogy rosszul sül el egy futam – sajnálkozott Peaty. – Nem igazán érdekelnek a statisztikák, hogy milyen hosszú sorozatom ért véget. Ez egy nagyon lassú döntő volt számomra, nem is emlékszem, mikor úsztam ilyen lassan legutóbb. Ez természetesen sokkoló.

Az biztos, hogy ha Peaty összekapja magát, akkor visszatérhet a csúcsra, ugyanis az új vb-győztes Martinenghi és a Birminghamben aranyérmes Wilby meg sem közelíti a legjobb eredményeit. 100 mellen a világ valaha volt 17 legjobb ideje Peaty nevéhez fűződik, ő az egyetlen, aki tudott 57 másodpercen belül úszni, de 58-on belüli idő is csak a holland Arno Kammingának jött össze egyszer, a tavalyi tokiói olimpián (57,80), miközben a brit fenegyerek a világ legtermészetesebb dolgaként szórta az 57 másodperces időket.

Csupán az a kérdés, hogy mennyi idő kell Peaty-nek a formája visszanyeréséhez a lábtörése után. Az augusztus 11-én kezdődő római Európa-bajnokságon akár már vissza is szerezheti a trónját, hiszen a jelenlegi eredménye is csak önmagától volt messze, nem a riválisokétól.

Borítókép: Adam Peaty (Fotó: Kempinaire Stéphane/KMSP/KMSP via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.