Hosszú Katinka mindent feltett egy lapra a századik éremért

Mind az öt magyar érdekeltségű számban továbbjutottak úszóink a római Európa-bajnokság kedd délelőtti előfutamaiból. Este eldől, hogy Hosszú Katinkának összejöhet-e az áhított századik érem megszerzése Rómában. Milák Kristóf és Márton Richárd pedig dupla magyar dobogóért úszik majd.

2022. 08. 16. 10:53
HOSSZÚ Katinka
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Körülbelül úgy fáj a testem, mint régen, ez már a megszokott zóna – nyilatkozta a vegyes zónában, miután befejezte a délelőtti programját a Foro Italicóban. Előbb kétszáz pillangón a 11. idővel jutott tovább, majd némi pihenő után a 4×200 méteres gyorsváltóval is bejutott az esti döntőbe a hatodik helyen.

Este tehát Hosszú először a 200 vegyes döntőjében úszik majd, mintegy egy óra szünet után a 200 pillangó elődöntőjében lesz fellépése. Vélhetően a nap zárásaként sorra kerülő 4×200 méteres gyorsváltó döntőjében azonban már nem áll rajthoz, helyette más úszhat majd, de mivel az előfutamban szerepelt, dobogós helyezés esetén az éremből neki így is járna.

Tehát Hosszú áhított célja, a 100. érem megszerzése felnőtt világversenyeken akár úgy is teljesülhet a római Eb-n, hogy az már nem biztos, hogy csak rajta múlik majd, a váltótársai kaparhatják ki neki a gesztenyét – persze amíg nincs hivatalos rajtlista, nem zárható ki, hogy mégis úszik a döntőben is. 

Mindenesetre Hosszúnak eddig 97 érme van, ehhez ma 200 vegyesen és a váltóval tehet hozzá egyet-egyet, az Eb záró napján pedig 200 pillangón lehetne meg a századik.

– Ha 200 vegyesen nem jön össze az érem, az nem vagyok biztos benne, hogy azért lenne, mert nem léptem vissza a többi számtól. Így döntöttem, megpróbálom. De este a 200 vegyes után a 200 pillangó nagyon kemény lesz – jelezte Katinka.

A kétszáz pillangó elődöntőjében is ott lesz, aki a hatodik idővel jutott be oda, és ő is úszott utána a 4×200 méteres vegyes gyorsváltóban, de az egyéni szereplése miatt az ő indulása is kérdéses a fináléban.

HOSSZÚ Katinka; ZOMBORI Gábor; JAKABOS Zsuzsanna; MÉSZÁROS Dániel
A vegyes gyorsváltó összetétele megváltozhat a döntőre Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Szebasztián a júniusi budapesti vb-n 50 gyorson közel járt az éremszerzéshez, a negyedik helyen végzett. Ahhoz képest első ránézésre gyengének tűnik, hogy a szám Eb-előfutamából mindössze a 13. helyen jutott tovább a délutáni elődöntőbe, de egyrészt korábban már elmondta, hogy a római verseny előtt kiengedett, nincs formában, másrészt tartalékolt is.

– Van ebben még estére, vettem egyszer levegőt, amit nem szoktam olyankor, amikor fontos – árulta el Szabó. – Délután fontos lesz, szeretnék ott lenni a döntőben, mert kemény a mezőny, szinte ugyanaz, mint a vb-n.

Továbbjutott is, aki a 200 vegyes előfutamát magabiztosan, futama második helyével, összességében pedig a negyedik legjobb idővel vette. – Végig kell harcolni az Eb-t, csak az utolsó nap végén lehet elfáradni. Ez egy kontrollált úszás volt, próbáltam nem kihajtani magam, mert még kétszer le kell úszni ezt a számot – fogalmazott Kós.

A férfiak 100 méteres hátúszásában Kovács Benedek, aki korábban kétszázon arannyal felérő ezüstérmet szerzett Rómában, a 14. helyen jutott tovább az esti elődöntőbe. Elmondta, hogy tartalékolt, a fordulók sem jöttek ki jól neki, de délután szeretne bejutni a döntőbe, amihez valószínűleg egyéni csúcsot kellene úsznia.

A 18.00-kor kezdődő esti programban három számban rendeznek magyar érdekeltségű döntőt. Férfi 200 pillangón topfavorit, és mellette Márton Richárdnak is van esélye arra, hogy felálljon a dobogóra. Női 200 vegyesen Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma száll harcba, a 4×200 méteres vegyes gyorsváltóban pedig egyelőre ismeretlen felállásban küzd majd a magyar négyes.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, kedd délelőtti előfutamok és elődöntők magyar helyezettjei (a továbbjutók dőlttel). Férfiak. 50 gyors: 13. Szabó Szebasztián 22,22; 100 hát: 14. Kovács Benedek 54,67; 200 vegyes: 4. Kós Hubert 2:00,65. Nők. 200 pillangó: 6. Jakabos Zsuzsanna 2:11,02, 11. Hosszú Katinka 2:13,59. Vegyes. 4×200 gyorsváltó: 6. Magyarország (Zombori Gábor, Mészáros Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna) 7:41,87.

Borítókép: Hosszú Katinka a Rómában zajló úszó Európa-bajnokság keddi napján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.